Kiinnostavat yrittäjänaiset: Heta ja Krista perustivat Kinspiring-verkkopalvelun

Bloggaamiseen on aika ajoin keksittävä uusia juttuja, jotta homma pysyy inspiroivana. Olen viimeisen vuoden aikana tutustunut moneen mielenkiintoiseen yritykseen, joiden taustalla töitä tekee mielettömiä naisyrittäjiä. Haluan usein kuulla tällaisten yritysten taustoista enemmän. Tarinoita siitä, miten yritys on saanut alkunsa, miten ja missä vauhdissa yritys on kasvanut tai miten esimerkiksi yrittäjä on onnistunut yhdistämään perhe-elämän ja oman uran. Kuunneltuani monia mielenkiintoisia tarinoita, päätin alkaa jakaa niitä myös blogissani. Siksi tästä saa alkunsa juttusarja: kiinnostavat yrittäjänaiset.

Liiaksi ei ole tarkoitus painottaa sanaa nais yrittäjä-sanan edessä, mutta tällä kertaa päätin nostaa parrasvaloihin yrittäjänaiset ja jakaa sitä kautta energiaa eteenpäin. Toivottavasti tämä juttusarja tarjoaa teille lukijoilleni inspiraatiota, mielenkiintoisia elämäntarinoita sekä uusia tutustumisen arvoisia yrityksiä ja persoonia. 🙂 Minulle saa myös laittaa sähköpostia (hillasfi(at)gmail.com) osoitteeseen, jos toivoisit minun tekevän blogiini jutun jostain tietystä yrittäjänaisesta. Otan vinkit ilomielin vastaan.

Tämä juttusarja saa alkunsa Kinspiring-verkkopalvelun perustajista Hetasta ja Kristasta. Olkaat hyvät!

Kaikkea ei tarvitse ostaa ja omistaa

Hei yrittäjäkaksikko Heta ja Krista. Mistä ja milloin saitte idean perustaa Kinspiring yrityksenne?

Krista: Vuosi sitten keväällä huomasimme mieheni kanssa, että meillä on paljon laadukkaita lastentarvikkeita, joita käytämme harvoin. Emme kuitenkaan halunneet myydä niitä, sillä toivoimme pikkusisarusta pojallemme. Mietin, että täytyyhän muillakin perheille olla samoja haasteita, koska monien lastentarvikkeiden tarve on kuitenkin usein kausiluontoista ja lyhytaikaista. Ajatuksesta inspiroituneena perustin muutamaa viikkoa myöhemmin Kinspiring.com-markkinapaikan, jossa ihmiset vuokraavat laadukkaita lastentarvikkeita toisilleen.

Heta: Olin tutustunut Kristaan aiemmassa työpaikassani mediatoimistossa, mutta emme tunteneet toisiamme kovinkaan hyvin. Huomasin Facebookissa, että Krista on perustanut Kinspiringin. Kun esikoiseni syntyi vuosi sitten lokakuussa, lastentarvikemaailma iski aika lujaa vasten naamaa: Mitä ihmettä me oikeasti tarvitsemme? Miten kaikki voi maksaa niin paljon? Yhtäkkiä Kristan idea tuntui ihan mahtavalta! Eihän siinä ole mitään järkeä, että meillä kaikilla on kaapit täynnä lastentarvikkeita, joita käytämme pari kertaa vuodessa. Sanoin miehelleni, että taidanpa ottaa yhteyttä Kristaan. Samalla hetkellä kun näppäilin Kristalle viestiä, hän lähetti minulle: Moi Heta! Lähdetäänkö lounaalle, voisit vähän sparrailla Kinspiringia?

Mikä yrityksenne perusidea on?

Heta: Kinspiring on palvelu, jossa perheet vuokraavat toisilleen laadukkaita lastentarvikkeita. Siellä vuokraaminen on turvallista ja helppoa.

Krista: Kinspiringin avulla tuomme laadukkaat lastentarvikkeet kaikkien ulottuville. Omien lastentarvikkeiden vuokraamisesta voi saada merkittävän lisätulon, mikä on varsinkin toisen vanhemman ollessa kotona hoitovapaalla usein tervetullutta!

Missä roolissa ekologisuus on Kinspiringin toiminnassa?

Krista: Yhteiskuntavastuu on keskeisessä roolissa Kinspiringin liikeideassa; Kun yhdessä lisäämme olemassa olevien lastentarvikkeiden käyttöastetta, säästämme luontoa.

Heta: Niinpä. Ekologisuus on Kinspiringin lähtökohta! Me haluamme, että lastentarvikkeiden kuluttaminen tulee järkevämmäksi. Jos haluaa vuokraamisen sijaan kuitenkin ostaa lastentarvikkeen, voi sen Kinspiringissa koeajamalla testata ja siten välttää hutiostoksia.

Mitä ekologisuus teille itsellenne henkilökohtaisesti merkitsee, millaisia valintoja pyritte elämässänne tekemään sen eteen?

Heta: Pyrin ottamaan ekologisuuden huomioon kaikissa arjen kaikissa valinnoissa. Lähdenkö kaupungille autolla vai bussilla? Teenkö ruoaksi lihapataa vai linssimuhennosta? Ostanko uuden vai käytetyn talvihaalarin pojalle? Joskus helppous tai hinta voivat mennä ekologisuuden edelle, mutta uskon, että jokaisella meillä on mahdollisuus vaikuttaa pienillä teoilla. Lisäksi vuokraan paljon omia lastentarvikkeitani – tänä vuonna jo 22 kertaa!

Krista: On ollut palkitsevaa nähdä muutoksia perheiden ostokäyttäytymisessä nyt kun Kinspiring tarjoaa vertaisvuokrauksella toisenlaisen vaihtoehdon. Se tekee minut iloiseksi joka päivä.

Harkitsen aina kaksi kertaa uuden tavaran hankkimista. Teen usein ostoilmoituksen nettiin ennen kuin lähden kartoittamaan uuden tavaran ostopaikkoja. Yleensä löydänkin haluamani tavaran käytettynä.

Yrittäjyyden monet puolet

Mikä yrittäjyyden alkutaipaleella on ollut vaikeinta ja helpointa?

Krista: Vaikeinta on ehdottomasti ollut asettua alttiiksi arvostelulle palvelun idean testaamisavaiheessa. Myös markkinointi vaatii heittäytymistä ihan joka päivä.

Heta: Vaikeinta on varmaan taltuttaa välillä omaa intoa. Oma kunnianhimo ja intohimo tätä hommaa kohtaan ja toisaalta halu pööpöillä vauvan kanssa tuntuvat olevan aina pienessä ristiriidassa.

Krista: Vapauttavaa on ollut voida suunnitelma itse työajat. Aluksi tein Kinspiringia usein lähes öisin. Se sopii minulle!

Heta: Aina kun kerron jollekulle Kinspiringista, kuulen: “ihan mahtavaa, että tuollainen palvelu on olemassa” tai “voi kun tuollainen olisi ollut olemassa jo silloin kun lapseni olivat pieniä”. Kinspiringin olemassaoloa ei tarvitse perustella, sillä sille on kysyntää. Se tekee tästä hommasta helppoa.

Kinspiring-palvelun perustajat vas. Heta Kärki ja Krista Pohjanlehto.

Onko yrittäjyys nykyään teidän päätyö vai teettekö sitä sivutoimisesti muun työn ohella?

Krista: Aloitin Kinspiringin kesällä 2016 ollessani töissä täyspäiväisesti ja nyt olen äitiyslomalla.

Heta: Minäkin olen ollut viimeisen vuoden äitiyslomalla. Perustimme yhteisen yrityksen, kun poikani oli kolme kuukautta.

Perustitte yrityksen yhdessä, onko teillä erilaista osaamista vai millaisia hyötyjä on mielestänne siinä, että perustaa yrityksen ystävän kanssa?

Krista: Osaamisemme täydentävät toisiaan. Olen ollut töissä useammassa startupissa liiketoiminta- ja tuotekehitystehtävissä. Nyt on mahtavaa kehittää omaa palvelua. Olimme Hetan kanssa vain työtuttuja ennen Kinspiring Oy:n perustamista. Tarkoitukseni oli pyyteettömästi sparrata Hetan kanssa Kinspiringin ideaa, sillä uskoin hänellä olevan paljon annettavaa idealle markkinoinnin, sisältöjen ja PR:n suhteen. Oli iloinen yllätys, että Heta jakoi intohimoni ideaa kohtaan ja halusi lähteä mukaan!

Heta: Meillä on erilaista osaamista mutta myös erilaiset luonteet. Kun minä keksin jonkun pöhkön idean, Krista kohteliaasti palauttaa minut takaisin maan pinnalle. Kun resurssit on rajatut, on tärkeää keskittyä olennaiseen eikä rönsyillä liikaa.

Krista: Jo nyt on ilmiselvää, että yhdessä tekemisessä on voimaa. Pystymme sparrailemaan  ideoita yhdessä. Minäkin heittäydyn tempauksiin, joihin en olisi ikinä uskonut lähteväni!

Miten voin käytännössä käyttää Kinspiring-palvelua?

Krista: Pääset mukaan rekisteröitymällä jäseneksi sivustolla. Palvelu noudattaa esimerkiksi Airbnb:stä tuttua jakamistalouden toimintamekanismia, jossa jokainen käyttäjä voi olla sekä vuokraaja, että vuokranantaja. Maksut, viestiminen ja suosittelut hoituvat alustalla turvallisesti.

Miten voin itse laittaa omia tavaroitani vuokralle Kinspiring sivustolle?

Krista: Ilmoituksen luominen on helppoa! Poiketen nettikirppiksistä ilmoitus kuvineen tarvitsee luoda vain kerran. Sama ilmoitus palvelee niin monta kertaa kun vuokranantaja haluaa tuotetta vuokrata.

Heta: Ota hyvä kuva! Krista kirjoitti myös blogiimme vinkkejä hyvän vuokrailmoituksen tekemiseen. Voit antaa vuokralle sellaisiakin lastentarvikkeita, joita käytät satunnaisesti. Merkkaa vain oma käyttösi saatavuuskalenteriin.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia teillä on yrityksenne osalta?

Krista ja Heta: Haluamme muuttaa pysyvästi lapsiperheiden tapaa kuluttaa lastentarvikkeita.

Äitiyden ja yrittäjyyden yhdistäminen

Olette molemmat myös äitejä, millaista on olla yrittäjä pienten lasten kanssa?

Krista: Olen koko aikuisikäni tehnyt usempaa projektia kerrallaan eli sinänsä äitiyden ja yrittäjyyden yhdistäminen ei tunnu minusta mitenkään uudelta. Tekemisestä saatava energia pitää minut liikkeellä ja jaksan paremmin kotonakin.

Heta: Sama kuin Kristalla. Luulen, että olisi vaikeampaa olla tekemättä mitään muuta. Lähellä asuva, väitöskirjaansa tekevä äiti hoitaa Eeliä yhden päivän viikossa. Silloin minä teen töitä. Toisena päivänä minä hoidan hänen lastaan. Tykkäämme Kristan kanssa olla monessa mukana. Krista on yksi Future Femalen perustajista. Minä perustin viiden muun naisen kanssa naisten vertaiskoulutusverkoston Howtomon vuosi sitten. Molemmilla on siis kalenterit aika täynnä! Jos joskus pukkaa stressiä, yritän muistuttaa itseäni, että kalenterini on täynnä varsin mukavia asioita.

Millaisia terveisiä haluaisitte lähettää blogini lukijoille?

Krista: Elämä olisi varmasti helpompaa, jos osaisi niin yrittämisessä kuin perhe-elämässäkin useammin ajatella “Parempi tehty kuin täydellinen” (Done Is Better Than Perfect). Kinspiringinkin kehityksessä on elintärkeää päästää irti oikealla hetkellä ja antaa oikeiden asiakkaiden määritellä, onko palvelu tai sen ominaisuus riittävän hyvä.

Heta: Äitiyslomalla elämääni on tullut maailman ihanimman lapsen lisäksi tullut todella paljon kaikkea uutta kivaa. Just say YES! -asenne ja oman intuition seuraaminen ovat antaneet paljon. Hilla, sinunkin blogissasi ja sinussa ihastuin positiivisuuteesi ja tekemisen meininkiisi. Sinusta saa energiaa! Ollaan yhdessä rohkeita ja pidetään avoimet ovet uusille asioille.

Iloista ja aurinkoista alkavaa viikonloppua!

-Hilla

Lue myös muut Kiinnostavat yrittäjänaiset -haastattelut:

Hanna Lilja keksi Momzie-sovelluksen

Heta ja Krista perustivat Kinspiring-verkkopalvelun

Krista Katainen ja Kolmen Sydämen Kätilö

Kide Science -tiedekerhojen perustajat Jenni, Sari ja Aino

Äitiysfysioterapeutti Maria Jokela

0

You may also like

3 kommenttia

  1. Tosi ihana idea. Innolla jään odottelemaan seuraavia inspiroivia tarinoita. 🙂

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *