Kirjoitin lokakuussa kaulan iholleni puhjenneesta aknesta. Finnit alkoivat lisääntyä syyskuun alussa leukaperissä ja kuukausi sen jälkeen lokakuussa tilanne oli jo aika erilainen, huonompi. Kaula ja leukaperät rehottivat paukamia ja syvällä ihon alla tuntui isoja hormonaalisen aknen aiheuttamia finnejä, jotka olivat ikävän kipeitä. Imetyksen loppuessa kroppani kävi hormonaalista myllerrystä läpi ja uskon, että se oli suurin syy finnien nopeaan lisääntymiseen.

Sain tuon kirjoituksen jälkeen useita kommentteja, ja pian huomasin, että hormonaalinen akne minun ikäisillä naisilla on aika tyypillinen vaiva.

”Kuulostaa niin tutulta! Juuri sama tilanne, raskauden aikana iho muuttui aivan suorastaan täydelliseksi ja olikin sellainen kunnes kierto taas alkoi vauvan ollessa noin 4 kk. ”

”Mulla räjähti iho hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kukkaan ja nyt vuoden ajan olen yrittänyt etsiä ratkaisuja siihen. …”

”Mulla on E-pillereiden lopettamisen jälkeen puhjennut akne alkukesästä. Itsellä on nyt antibioottikuuri menossa ja A-vitamiini voide käytössä. Kahden kuukauden jälkeen on alkanut tulemaan tulosta, toivon sen myös olevan pysyvää.”

Kaulani ihoon puhkesi hormonaalinen akne aika pian sen jälkeen kun lopetin imetyksen. Nyt noin puoli vuotta sen jälkeen iho alkaa olla parantunut. Vähän epäpuhtaampi kuin ennen, mutta silti uskaltaisin sanoa, että akne on parantunut ja tilanne on jälleen rauhoittunut. Olen jopa vähän yllättynyt, miten nopeasti kaulan alueen iho sitten loppujen lopuksi parantui. Tämän puolivuotisen aikana tukeuduin myös antibioottikuuriin. Miksi?

Omat kokemukseni aknesta ja antibiooteista

Minulla on kokemusta aknesta jo muutamaan otteeseen nuoruusvuosilta ja tilanne uusiutui taasen raskauden jälkeen. Olen tullut tutuksi aiheen kanssa, kokeillut kaikkea ihonhoidosta, antibiootteihin ja ruokavaliomuutoksiin. Näiden kokemusten kautta olen huomannut muutaman yhdistävän tekijän, jotka ajattelin jakaa tässä tekstissä.

Minun akne on aina ollut seurausta hormonaalisista muutoksista. Ehkäisyn aloituksesta, lopetuksesta, raskaudesta tai imetyksen loppumisesta. Kun kroppa on käynyt läpi suurta hormonimylläkää, on se useimmiten näkynyt kasvoilla tai selkäni iholla lisääntyneinä finneinä.

Mikä aknen parantaa? Näillä kaikilla kokemuksillani sanoisin, että loppujen lopuksi hormonaalisen aknen parantaa aika. Ajan kuluminen ja uuden hormonaalisen tasapainon löytyminen. Jossain vaiheessa eteen tulee päivä, kun uusi tasapaino on löytynyt ja iho rauhoittuu. Minulla on varmasti geneettistä perimää akneen taipuvaiseen ihoon ja siksi olen joutunut tulla asian kanssa toimeen ja tutustunut aiheeseen.

Tässä muutama kuva kun iho oli jo hyvässä vaudissa parantunut ja finnit alkoivat olla lähes poissa. Ihon alla tuntui silti vielä isompia finnejä, jotka ovat kuukausi kuukaudelta alkaneet hävitä. Onneksi kaiken tämän saa tarvittaessa meikillä helposti piiloon, vaikkei sekään parasta hoitoa tulehtuneelle iholle ole.