Hormonaalisen aknen parantuminen antibiooteilla

Kirjoitin lokakuussa kaulan iholleni puhjenneesta aknesta. Finnit alkoivat lisääntyä syyskuun alussa leukaperissä ja kuukausi sen jälkeen lokakuussa tilanne oli jo aika erilainen, huonompi. Kaula ja leukaperät rehottivat paukamia ja syvällä ihon alla tuntui isoja hormonaalisen aknen aiheuttamia finnejä, jotka olivat ikävän kipeitä. Imetyksen loppuessa kroppani kävi hormonaalista myllerrystä läpi ja uskon, että se oli suurin syy finnien nopeaan lisääntymiseen.

Sain tuon kirjoituksen jälkeen useita kommentteja, ja pian huomasin, että hormonaalinen akne minun ikäisillä naisilla on aika tyypillinen vaiva.

”Kuulostaa niin tutulta! Juuri sama tilanne, raskauden aikana iho muuttui aivan suorastaan täydelliseksi ja olikin sellainen kunnes kierto taas alkoi vauvan ollessa noin 4 kk. ”

”Mulla räjähti iho hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kukkaan ja nyt vuoden ajan olen yrittänyt etsiä ratkaisuja siihen. …”

”Mulla on E-pillereiden lopettamisen jälkeen puhjennut akne alkukesästä. Itsellä on nyt antibioottikuuri menossa ja A-vitamiini voide käytössä. Kahden kuukauden jälkeen on alkanut tulemaan tulosta, toivon sen myös olevan pysyvää.”

Kaulani ihoon puhkesi hormonaalinen akne aika pian sen jälkeen kun lopetin imetyksen. Nyt noin puoli vuotta sen jälkeen iho alkaa olla parantunut. Vähän epäpuhtaampi kuin ennen, mutta silti uskaltaisin sanoa, että akne on parantunut ja tilanne on jälleen rauhoittunut. Olen jopa vähän yllättynyt, miten nopeasti kaulan alueen iho sitten loppujen lopuksi parantui. Tämän puolivuotisen aikana tukeuduin myös antibioottikuuriin. Miksi?

Omat kokemukseni aknesta ja antibiooteista

Minulla on kokemusta aknesta jo muutamaan otteeseen nuoruusvuosilta ja tilanne uusiutui taasen raskauden jälkeen. Olen tullut tutuksi aiheen kanssa, kokeillut kaikkea ihonhoidosta, antibiootteihin ja ruokavaliomuutoksiin. Näiden kokemusten kautta olen huomannut muutaman yhdistävän tekijän, jotka ajattelin jakaa tässä tekstissä.

Minun akne on aina ollut seurausta hormonaalisista muutoksista. Ehkäisyn aloituksesta, lopetuksesta, raskaudesta tai imetyksen loppumisesta. Kun kroppa on käynyt läpi suurta hormonimylläkää, on se useimmiten näkynyt kasvoilla tai selkäni iholla lisääntyneinä finneinä.

Mikä aknen parantaa? Näillä kaikilla kokemuksillani sanoisin, että loppujen lopuksi hormonaalisen aknen parantaa aika. Ajan kuluminen ja uuden hormonaalisen tasapainon löytyminen. Jossain vaiheessa eteen tulee päivä, kun uusi tasapaino on löytynyt ja iho rauhoittuu. Minulla on varmasti geneettistä perimää akneen taipuvaiseen ihoon ja siksi olen joutunut tulla asian kanssa toimeen ja tutustunut aiheeseen.

Tässä muutama kuva kun iho oli jo hyvässä vaudissa parantunut ja finnit alkoivat olla lähes poissa. Ihon alla tuntui silti vielä isompia finnejä, jotka ovat kuukausi kuukaudelta alkaneet hävitä. Onneksi kaiken tämän saa tarvittaessa meikillä helposti piiloon, vaikkei sekään parasta hoitoa tulehtuneelle iholle ole.

Miksi sitten olen käyttänyt voiteina levitettäviä tai suun kautta tabletteina otettavia antibiootteja, jos kuitenkin aika lopulta parantaa aknen?

Kokemusteni kautta olen huomannut, että antibioottikuuri tai antibioottivoide hillitsee iholla jylläävää tulehdusta, kun akne on pahimmassa vaiheessa. Antibioottien avulla uusia finnejä ei muodostu yhtä paljon ja silloin arpia ja jälkiä jää ihoon vähemmän. Varsinkin voiteena levitettävä antibioottikuuri toimii hyvin ulkoisesti ja lievittää aknen oireita. Antibiootit auttavat oireiden hillitsemisessä ja arvilta välttymisessä.

Joka kerta aknen hoidossa olen ensimmäisenä suosinut ruokavalion puhdistamista, herkuista luopumista, hyvää hygieniaa ja laadukkaita kasvohoitoja. Omien kokemusteni mukaan minun on kuitenkin todettava, ettei akne puhkea suklaata syömällä tai huonon kasvohoidon seurauksena. Hormonaalinen akne puhkeaa epätasapainosta hormonaalisella tasolla. Tämä on oma kokemukseni.

Puhjennutta aknea voi toki hoitaa monella tapaa ja mielestäni on ehdottoman tärkeää, että tekee sen esimerkiksi yhdessä kosmetologin kanssa tai puhdistaa ruokavalion tulehdusta ylläpitävistä sokereista ja valkoisista viljoista.

Laadukas ihonhoito auttaa uuden tasapainon löytymisessä

Kasvohoitojen, kotihoidon, ruokavalion, oikeiden ihonhoitotuotteiden, vitamiinien, veden juonnin, unen, levon tai stressittömyyden merkitystä aknen hoidossa ei pidä vähätellä. Niillä jokaisella on tärkeä merkitys paranemisessa. Yhtälailla myös antibioottikuuri on yksi aknea parantava hoitokeino ja mielestäni sillä on suuri merkitys juuri arpien välttämisessä.

Näistä asioista huolimatta uskallan kuitenkin tässä blogitekstissäni väittää, että akne paranee ajan kanssa, uuden hormonaalisen tasapainon löydyttyä. Varsinkin, jos kysymyksessä on hormonaalisista vaihteluista puhjennut akne. Nämä huomiot perustuvat omiin kokemuksiini.

Vielä loppuun haluan sanoa sen, etten todellaakaan suosi antibiootteja, enkä halua niitä turhaan käyttää. Tietyissä tilanteissa niiden puoleen kääntyminen on silti aiheellista ja ihotautilääkärit osaavat näissä asioissa hyvin auttaa. Aina odottaminen ei ole paras vaihtoehto, vaikka loppujen lopuksi aika usein parantaa aknen.

Millaisia kokemuksia teillä lukijoillani on hormonaalisesta aknesta ja sen hoidosta, kuulisin mielelläni! 🙂

-Hilla

Seuraa somessa:

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Lue lisää: 

5 x Ihonhoito pintaa syvemmältä.

Epäpuhtaan ja hormonaalisesti oikuttelevan ihon hoidosta.

Akne – Miten saada iho kuntoon?

Hormonaalisen aknen hoito ruokavaliolla: akne ja sokeri.

Probioottinen ihonhoito tukee iholle suotuisaa bakteerikantaa.

+1

You may also like

8 kommenttia

 1. Onko sulla hormonikierukka? Mulle se teki helvetillisen aknen, pahin oli juurikin leuassa (ja jopa kaulassa asti!) sekä selässä. Jatkui ja paheni kunnes hormonikierukka sai kyytiä. Puoli vuotta meni ennen kuin iho toipui.
  Ei keltarauhasta paljon sisältävää ehkäisyä mulle enää!

  0
  1. Heippa! En imetyksen ajaksi halunnut mitään ehkäisyä, joten en ottanut hormonaalista, enkä kuparia. Joten ihan ilman mitään olen ollut, kertoo siis siitä, että kroppa hakee vain luonnollista tasapainoa kaiken mylläkän jälkeen. 🙂

   0
 2. Heippa! Mulla on puhjennut aika hiljattain hormonaalinen akne. Vaihdoin e-pillereistä hormonikierukkaan reilu puoli vuotta sitten, ja luulin jo päässeeni helpolla heti vaihdon jälkeen… Tuolloin iho ja hiukset vain rasvoittuivat muutamaksi viikoksi normaalia enemmän, ja mustapäitä ilmaantui. Noh, iho-ongelmat näemmä tulivat viiveellä. Nyt on koko ajan kasvoissa 1-3 isompaa kipeää finniä kerrallaan ja paljon pientä ”röpelöä” ja sellaista finnin alkua. Entiselle siloposkelle se on aika iso muutos, kun 27 vuotta sai nauttia hyvästä ihosta! Nämä on kaikki aina niin suhteellisia juttuja; jollekin toiselle mun ihon nykyinen kunto olisi tosi hyvä, mutta itselleni se aiheuttaa paljonkin harmia ja huonoa fiilistä omasta ulkonäöstä. On ollut jännä huomata, että ihon kunto on näemmä itselleni yksi tärkeimmistä itsetuntoon vaikuttavista tekijöistä!

  Olen itse löytänyt aiempiin ihon pieniin ongelmiin avun Dermalogican tuotteista. Niillä olen nytkin koettanut hoitaa ihoa tunnollisesti; kuorin hellävaroen muutaman kerran viikossa, kosteutan huolella ja putsaan meikit pois tuplapuhdistuksella. En tiedä, miten paha tilanne olisi ilman tätä rutiinia… Muutama päivä sitten pyysin ja sain antibioottivoiteen, jota olen käyttänyt paikallisesti finneihin ja se on kyllä saanut finnit laskemaan normaalia nopeammin. Lisäongelmana on se, että ihoni arpeutuu helposti ja finneistä jää sellaiset ihonalaiset ”kapselit” pitkäksi aikaa. Toivon todella, että tilanne tästä paranee. Tuntuu, että kylmillä ilmoilla iho on voinut huonommin, ehkä koska kylmyys kuivattaa ihoa.

  Tulipa selostus… Ihana kuulla, että sun ihon tilanne on parantunut! Rohkaisee itseäkin 🙂 Kaikenlaisia hormonimullistuksia sitä toki on tässä vielä edessä tulevina vuosina, kun ehkäisyn jättää pois ja jos raskauskin on joskus tullakseen. Täytyy vain koettaa suhtautua positiivisesti ja miettiä, että se on vain iho, ja että kunhan pitää päänsä pystyssä ja hymyn huulilla, kukaan ei ehkä edes huomaa paukamia. 🙂

  0
  1. Heippa ja kiitos paljon viestistäsi. ”Nämä on kaikki aina niin suhteellisia juttuja; jollekin toiselle mun ihon nykyinen kunto olisi tosi hyvä, mutta itselleni se aiheuttaa paljonkin harmia ja huonoa fiilistä omasta ulkonäöstä. On ollut jännä huomata, että ihon kunto on näemmä itselleni yksi tärkeimmistä itsetuntoon vaikuttavista tekijöistä!” ymmärrän hyvin tuon asian josta kirjoitit. He, jotka ovat saaneet aina nauttia hyvästä ihosta, eivät ehkä edes ymmärrä sitä, kuinka harmittavaa se on kun aina joutuu peittelemään epätasaisuutta tai finnisarvia. Ei se ole kivaa, varsinkaan jos ihon kunto muuttuu paljon nopassa ajassa.

   Mukava kuulla, että olet löytänyt apua sinulle sopivista tuotteista ja antibiottivoiteesta. Kyllä senkin puoleen voi hyvin kääntyä, jos sillä voi estää arpien muodostumista ja päästä pahimman tilanteen yli. Musta on kiva kun jaatte ajatuksiani kanssani, tämän aiheen ympärillä vertaistuki auttaa.:) Ihanaa alkavaa kevättä tai lopputalvea sinulle. <3

   0
 3. Heippa,
  Mulla aknen juuret juontaa ihan sinne saakka kun olin 13 ja minulla alkoi kuukautiset. Kasvoissa ei ole ollut ikinä mitään suurempaa murkkuiän pientä näppyisyyttä lukuun ottamatta mutta selkä, voi veljet miten karmeassa kunnossa se on ajoittain ollut. Muistan yläasteikäisenä kun minun oli pakko jättää koulun uimahallireissuja väliin kun iho selässä oli niin rikki etten voinut kuvitellakaan klooriveteen menemistä. Iän myötä tuo pahin onneksi laantui mutta täytettyäni 20 marssin lääkärille ja sanoin että nyt riittää, haluan viimein jotain kunnollista apua tähän ongelmaan johon olin kokeillut kaikkea liiallisesta pesemisestä aina kosmetogikäynteihin ja ties mihin. Lääkkeellistä apua en ollut kuitenkaan vielä kokeillut. Aloitin lääkärin suosituksesta Cypretyl- merkkiset e-pillerit ja ongelma pysyi poissa aina siihen päivään saakka kun raskautumisen toivossa lopetin ehkäisyn viime syksynä. Tulin onnekkaasti raskaaksi kolme kuukautta pillereiden lopetuksen jälkeen mutta nyt raskausaikana tuo viheliäinen vaiva on tullut takaisin. Kasvojen iho on edelleen siloinen kuin vauvan pylly mutta selkään ja rintakehään puskee finniä ja epäpuhtautta. Katsotaan mihin tämä vauvan syntymän ja imetyksen myötä kehittyy mutta ei se kovin mieltä ylentävää ole kärsiä nyt 29-vuotiaana samasta ongelmasta kuin nuorempana. Pääasia tietysti että vauvalla kaikki hyvin, sen voimalla kestää tätä hormoniaknen paluuta. Hormonaalista ehkäisyä en haluaisi enää käyttää joten mikäli tähän ei muu auta niin varmaan antibioottien puoleen käännyn minäkin kun raskaus ja imetys aikanaan loppuvat😊

  0
  1. Moikka Elisa ja kiitos kommentistasi. Ymmärrän tosi hyvin ikävän tilanteesi, palata jälleen niiden teinivuosien ongelmien pariin. Ei mukavaa. Mutta se on toisaalta hyvä juttu, että kasvosi on saanut pysyä rauhassa, selän saa onneksi helpoiten piiloon. Nyt kehossasi myllertää, mutta voi ollakin, että ihosi löytää tasapainon itsestään, jos et palaa hormonaaliseen ehkäisyyn. Tsemppiä!

   0
 4. Itselläni on aina ollut huono iho. :/ Rasvoittuva ja finnejä. Nuo ihon alla olevat, todella kipeät on pahimpia.
  Nyt olen pari kk kohta käyttänyt Mossan puhdistusainetta ja kasvovettä. Tuntuu kyllä toimivan. 🙂

  0
  1. Tiedän kyllä miten ikävää se on, juurikin ne ihon alla olevat isot ja kipeät finnit. Joita yrittää hoitaa ja yhtä aikaa peittää. Mutta ihana kuulla, että Mossan tuotteet ovat sinulla toimineet. <3 Iloista kevättä ja kiitos kommentista!

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *