Momzie-sovellus on kuin ”Äitien Tinder” – Kiinnostavat yrittäjänaiset

On jälleen aika julkaista uusi Kiinnostavat yrittäjänaiset -postaus. Tällä kertaa haastatteluvuorossa on Hanna Lilja, joka on kehittänyt suosituksi tulleen Momzie-sovelluksen. Momzieta voidaan verrata äideille suunnatuksi Tinderiksi, jonka avulla on mahdollista löytää seuraa ja äitikavereita.

Uusille lukijoilleni voin lisäksi kertoa, että kehitin blogiini viime syksynä tällaisen oman postaussarjan, jonka kautta kerron ja nostan esiin kiinnostavia yrittäjänaisia. Yrittäjänaisia, jotka omalla duunillaan tekevät maailmasta päivä päivältä vähän paremman. Olen aina ollut kiinnostunut yrittäjätarinoista ja siksi haluan jakaa niitä blogissani.

Päästän Hannan ääneen, kertomaan tarinan Momzie-yrityksen takaa:

Momzie-sovellus on kuin ”Äitien Tinder”

Olet perustanut Momzien. Milloin ja mistä sait idean perustaa yrityksen? 

Sain idean loppukesällä 2015. Siihen aikaan minulla oli lähipiirissä useampikin tuore äiti ja olin huomannut, että vaikka minä vanhana (ja lapsettomana) ystävänä en katoa mihinkään, en pysty kuitenkaan olemaan tarpeeksi tukena uudessa ja ihmeellisessä vauva-arjessa, jossa päivät yksin kotona voivat olla välillä pitkiä ja yksinäisiä. Ymmärsin, että äidit tarvitsevat äitikavereita, mutta samalla huomasin ettei niiden löytämiseen ollut olemassa mitään nykyaikaista keinoa. 

Muistan edelleen sen hetken, kun sain idean Momziesta. Olin jo mennyt nukkumaan, kun keksin ”äitikaveri-tinderin”, ja pomppasin ylös sängystä kertomaan ideasta saman tien vielä puolisolleni. Tästä hetkestä meni vielä useampi kuukausi ennen varsinaista yrityksen perustamista, jotka kuluivat muun muassa idean validointiin, konseptin tarkempaan suunnitteluun ja tiimin kokoamiseen.

Mikä Momzien perusidea on ja mitä palveluita tuotat?

Momzien perusidea on yhdistää äitejä uusiin äitikavereihin omalta lähiseudultaan helpolla ja hauskalla tavalla, ilman paineita! Momzie on täysin ilmainen mobiilisovellus pienten lasten äideille ja jo kymmenet tuhannet äidit ovat kokeneet sen toimivaksi. 

Momzieen kirjaudutaan Facebookin avulla, jonka jälkeen profiili viimeistellään syöttämällä muutamia lisätietoja. Tämän jälkeen Momzie vielä kysyy lupaa sijaintitietoon, jotta se osaa näyttää oikean alueen äidit hakutuloksissa. Hakutuloksia voi muuttaa filtteröimällä tuloksia äidin iän, lasten iän sekä etäisyyden mukaan. Toisten käyttäjien profiileja selataan pyyhkäisemällä oikealle kaikki joihin olisi kiva tutustua, ja vasemmalle pyyhkäisemällä voi profiilin skipata tällä kertaa. Kun molemmat pyyhkäisevät oikealle, syntyy match, ja yksityinen chat käyttäjien välillä aukeaa! Mitä sen jälkeen tapahtuu, on kiinni äideistä itsestään. Ehkä siitä alkaa jopa loppuelämän kestävä ystävyys, tai sitten vain mukavaa juttuseuraa, jolta kysyä mieltä askarruttavia arjen asioita.   

 

Mikä olet koulutukseltasi ja millainen työhistoria sinulla oli ennen yrittäjiksi ryhtymistä? 

Olen koulutukseltani diplomi-insinööri, ja ennen omaa yritystä olen työskentellyt tuotannonsuunnittelijana koruteollisuudessa ja viimeisimpänä laatu- ja projektipäällikkönä nanoteknologiaan erikoistuneessa suomalaisessa kasvuyrityksessä. Tehtäviini on kuulunut laajasti sekä yrityksen sisäiset kehityshankkeet että kansainvälisten asiakkaiden kanssa toimiminen. 

Onko tämä ensimmäinen yrityksesi vai oletko ollut yrittäjä jo ennen Momzien kehittämistä?

Momzie on ensimmäinen yritykseni. 

Mikä yrittäjyyden alkutaipaleella on ollut vaikeinta, entä mikä helpointa? 

Hyvä kysymys! Taaksepäin kun katsoo, niin tuntuu että monella pilvellä on jo hopeareunus. Olen tehnyt todella paljon asioita ensimmäistä kertaa, ja välillä se tuntuu vaikealta, kun ei ole ketään kuka sanoisi että ”tee näin”. Vaikeinta on ehkä ollut hyväksyä resurssien rajallisuus, niin henkilökohtaisesti kuin yrityksenäkin. Usein asioissa menee kauemman aikaa kuin mitä oli suunnitellut, eikä esimerkiksi kaikkiin käyttäjien kehitystoiveisiin pystytä vastaamaan. 

Kivointa ja siten helpointa on työn tulosten näkeminen ja positiivinen käyttäjäpalaute. Ennen Momzien julkaisua toivoin, että jos nyt edes muutaman äidin elämä helpottuu Momzien myötä, niin olen onnistunut tuomaan maailmaan edes vähän hyvää. Nyt heitä on jo kymmeniä tuhansia 🙂 Hyvän tiimin kanssa itselleni täysin uuteen softamaailmaan sukeltaminen on myös ollut helpompaa kuin olisin kuvitellut. Momzien aikana olen oppinut enemmän kuin missään koulussa ja työpaikassa yhteensä.

Mikä nykyisessä yrittäjän työssäsi on parasta?

Parasta työssäni on ehdottomasti vapaus, uuden oppiminen ja työn merkityksellisyys. Nykyisessä työssäni en ole paikkaan sidottu, ja voin tehdä töitä mistä päin maailmaa tahansa, tällä hetkellä teen sitä Mallorcalta käsin. Vapautta on myös määrittää työpäivän sisältö ja aikataulut itse. Kuten edellä jo mainitsin, olen oppinut valtavan paljon ja oppiminen jatkuu yhä.

Kuinka kauan kesti, että Momzie julkaistiin ja se lähti kunnolla pyörimään?

Julkaisimme Momzien toukokuussa 2016, eli ideasta valmiin sovelluksen julkaisuun meni aikaa noin 9 kk. Siitä noin 6 kk meni varsinaiseen koodaukseen, testaukseen ja julkaisun valmisteluun. Teimme aluksi vain iOS-sovelluksen, jotta näemme miten idea otetaan vastaan. Ensimmäiset viikot ylittivät odotuksemme, kun Momzie ylsi Suomen AppStoressa TOP 10 ladatuimman sovelluksen joukkoon ja innostunutta kuhinaa riitti aiheen ympärillä mediassa, blogeissa ja foorumeilla. Tämän jälkeen lähdimme kiireesti tekemään Android-versiota, joka julkaistiin lokakuussa 2016.

Onko yrittäjyys nykyään päätyösi vai teetkö sitä sivutoimisesti muun työn ohella? 

Olen päätoimisesti yrittäjä, mutta Momzien rinnalla teen myös konsulttina UX/UI/graafisen designerin töitä ja lisäksi minulla on työn alla uusi hauska projekti, Hertta ja Martta, jonka esimakua löytyy täältä: herttajamartta.fi. Hertan ja Martankin missio on parantaa maailmaa. Hertta ja Martta -tarinoiden avulla pyrin kannustamaan tyttöjä itsenäiseen luovaan ajatteluun, ongelmanratkaisuun ja kiinnostumaan teknologiasta. Teknologia on jo ympäröinyt elämämme ja lähitulevaisuudessa teknologinen kehitys muuttaa maailmaa luultavasti enemmän kuin uskommekaan ja haluan innostaa myös tytöt mukaan viemään tätä kehitystä eteenpäin.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on yrityksenne osalta? 

Tavoitteena on kasvattaa Momzieta jatkossa erityisesti kumppanuuksien ja kansainvälistymisen kautta.

Mitä tavalliseen työviikkoosi kuuluu?

Työpäiväni menevät pääosin läppärin ääressä. Työviikkoon mahtuu usein sopiva sekoitus kaikkia eri projektejani, Momzieen liittyviä töitä, asiakasprojekteja ja kirjan kirjoittamista. 

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää blogini lukijoille?

Lähtekää rohkeasti tavoittelemaan unelmianne ja uskokaa itseenne! Avoimuus vie usein elämässä uusiin ja jännittäviin paikkoihin, jos joskus epäilyttää niin muista, että jokainen tsäänssi on mahdollisuus! Olen itse ollut positiivisesti yllättynyt, kuinka paljon kokeneemmilta yrittäjiltä saa apua ja neuvoja, kun vain kysyy. Itse haluan myös pistää hyvän kiertoon, ja jos jokin startup-yrittäjyydessä kiinnostaa niin minuun saa ehdottomasti olla yhteydessä aiheen tiimoilta. 

Isot kiitokset Hanna, että saimme kuulla tarinasi! 🙂

-Hilla


Lue myös muut Kiinnostavat yrittäjänaiset -haastattelut:

Hanna Lilja keksi Momzie-sovelluksen

Heta ja Krista perustivat Kinspiring-verkkopalvelun

Krista Katainen ja Kolmen Sydämen Kätilö

Kide Science -tiedekerhojen perustajat Jenni, Sari ja Aino

Äitiysfysioterapeutti Maria Jokela

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *