Kiinnostavat yrittäjänaiset -postaussarja on ollut tovin tauolla, mutta nyt se saa jälleen jatkoa. Tällä kertaa esittelyvuorossa on lasten ja perheiden unikonsultti Maria Österberg, joka tekee tärkeää työtä parempien unien ja öiden puolesta.

Kuten jokainen perheellinen tietää, uni on tärkeää ja sen merkitys korostuu etenkin jos unesta on puutetta. Marian yritys Sleepy.fi auttaa perheitä nukkumaan paremmin, lempeästi ja yksilöllisesti. Halusin esitellä Marian täällä blogissani, koska hyvät unet on tärkeä osa kaikkien lasten ja perheiden hyvinvointia. Nyt päästän Marian ääneen:

1. Kertoisitko aluksi vähän itsestäsi

Olen Maria, espoolainen, 1,5-vuotiaan Fannyn sekä 4-vuotiaan Emilin äiti. Olen koulutukseltani KTM ja työskennellyt 15 vuotta henkilöstöjohtamisen parissa. Viimeiset kaksi vuotta olen työskennellyt vauvojen ja lasten unikonsulttina.

2. Miten ja milloin sinusta tuli perheiden, vauvojen ja lasten unikonsultti?

Aloitin unikonsultin sertifiointi-opinnot toista lastamme odottaessa. Asiakastöitä olen tehnyt nyt vajaa 2 vuotta.

3. Millaisia palveluita tarjoat asiakkaillesi unikonsulttina?

Tarjoan sekä unikonsultointia odottaville ja tuoreille vanhemmille että henkilökohtaista unisuunnittelua yli 4 kuukautisille vauvoille.

Lisäksi järjestän erilaisia uniluentoja ja tapahtumia aiheesta kiinnostuneille ryhmille, kuten esimerkiksi erilaiset äiti-lapsi-ryhmät tai lapsiaiheiset tapahtumat.

Palvelutarjontani on pian laajentumassa myös verkkovalmennuksiin.

4. Millainen on tyypillinen asiakkaasi, entä millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Asiakkaani vaihtelevat paljon. Saan työssäni kohdata kaikkea odottavista äideistä pikkuruisiin vastasyntyneisiin sekä noin 4 vuotiaisiin lapsiin asti. Myös työpäiväni vaihtelevat paljon, mutta yhtenäistä kaikissa päivissäni on tietysti se, että saan viedä asiakkailleni eteenpäin unisanomaa ja auttaa perheitä nukkumaan paremmin, ja täten myös voimaan paremmin.

5. Mikä sai sinut kiinnostumaan nykyisestä työstäsi vauvojen ja lasten lempeänä unikonsulttina?

Kiinnostukseni unikonsultin työstä heräsi itse asiassa esikoisemme myötä; esikoisemme oli todella huono nukkuja ja valvotti meitä elämänsä ensimmäiset vuotensa, väsymys hallitsi tuolloin voimakkaasti lapsiarkeamme.

Toista lastamme odottaessa pohdin paljon, voisinko jotenkin vaikuttaa millainen nukkuja uudesta tulokkaastamme tulisi. Uniaihe kiehtoi minua muutenkin paljon. Törmäsin tällöin sertifiointi mahdollisuuteen ja päätin uppoutua aiheeseen syvemmin. Äkkiä se veikin minut mukanani ja pian pääsin pilottiasiakkaitteni myötä kokemaan kuinka mielenkiintoinen ja palkitseva unikonsultin ammatti todella on.

6. Millaisia ongelmia perheillä yleensä on hekeutuessaan sinun luoksesi?

Jokaisen perheen tilanne on tietysti omanlaisensa, mutta pääsääntöisesti henkilökohtaiset unisuunnitelma -asiakkaani ovat kamppailleet 6-12 kuukautta muun muassa pitkittyneiden iltanukutusten, rikkonaisten öiden, tiheiden yöheräilyjen, aikaisten aamuherätysten tai puuttuvan päivärytmityksen kanssa. He saattavat myös kaivata apua esimerkiksi omaan tai sisaruksen huoneeseen siirtymän tai pinnasängystä isoon sänkyyn siirtymisen kanssa. Autan myös siirryttäessä vaikkapa yksiin päiväuniin sekä päiväunien lopettamisen kanssa.

7. Jos sinun pitäisi kertoa lyhyesti 3 tärkeää asiaa, joilla perheet voivat parantaa uniaan, niin mitä nuo kolme asiaa voisivat olla?

Ehdottomat top 3 hyvin unen rakennuspalikkaa ovat mielestäni:

 1. Kiinteä, lapsen hormonaalista vuorokausirytmiä ja ikää kunnioittava päivärytmi
 2. Toistuva ja lämmin, yhteinen iltarutiini
 3. Unta tukeva, turvallinen uniympäristö ja unihygienia.

8. Mitä lempeällä unikoululla tarkoitetaan?

Lempeällä unikoululla tarkoitetaan sellaista nukkumaan opettelun metodia, joka vastaa niin lapsen kuin vanhempienkin tarpeisiin ja jossa lapsen unta katsotaan ennen kaikkea kokonaisvaltaisesti, ei pelkästä unikoulun näkökulmasta.

Itse käytänkin mieluummin sanaa nukkumaan opettelu, sillä opettelu asiakkaitteni kanssa sisältää myös niin paljon muuta kuin pelkän unikoulun. Opettelussa tarkastelemme lapsen unta myös muun muassa päivän rytmityksen, uniympäristön sekä iltarutiinien kannalta.

Oleellisinta lempeässä unikoulussa on, että lasta ei koskaan jätetä yksin opettelunsa ja sen herättävien tunteiden kanssa, vaan opettelu tapahtuu turvallisessa ilmapiirissä, yhdessä vanhempien kanssa.

9. Mikä yrittäjyydessä ja perheiden uniongelmien auttamisessa on parasta?

Perheiden auttamisessa ehdottomasti parasta on se, kun pääsee näkemään, kuinka radikaalisti koko perheen elämä muuttuu unien taas palattua taloon. Saan nähdä kuinka olennaisesti koko perheen hyvinvointiin ja jaksamiseen tämä vaikuttaa!

Yrittäjyydessä parasta on sen tarjoama jousto; omat lapseni ovat vielä melko pieniä, ainakin omissa silmissäni, ja yrittäjyyden myötä pääsen viettämään heidän kanssaan hieman enemmän aikaa ja arkemmekin on hieman armollisempaa kuin aikaisemmassa henkilöstöjohtajan työssäni.

10. Millaisia terveisiä haluaisitte lähettää blogini lukijoille? Etenkin perheille, jotka toivoisivat kohdalleen parempia yöunia?

Terveiseni odottaville ja tuoreille lukijavanhemmille ovat, että kannustan sinua pohtimaan uniasioita jo hieman etupainotteisesti; nukkuminen on nimittäin myös osin opittu taito. Mitä aikaisemmin opettelun aloitat, sitä helpommalla pääset. Jokainen lapsi voi oppia hyväksi nukkujaksi sinun lempeällä tuellasi.

Ja niille lukijoille, jotka tunnistavat itsessään väsymyksen merkkejä ja kamppailevat mahdollisten uniongelmien kanssa: kannustan sinua puhumaan tilanteestasi avoimesti ja hakemaan myös rohkeasti apua. Älä jää yksin väsymyksesi kanssa, sen ei tarvitse kuulua lapsiarkeen. Sinun jaksamisesi ja hyvinvointisi ovat keskiössä koko perheesi hyvinvoinnille!

-Maria

Lämmin kiitos Maria kun sain sinut vieraaksi Kiinnostavat yrittäjänaiset -sarjaan.

Instagramista minut löytää nimellä @hillasblog.

Aikaisempia haastatteluja:

Maailmaa kiertävä haaveilija ja sijoitusbloggaaja Aissa Paronen.

Kinspiring-verkkopalvelun perustajat Heta ja Krista.

Äitiysfysioterapeutti Maria Jokela.

Kätilö ja doula Krista Katainen.

Momzie-sovelluksen kehittäjä Hanna Lilja.

Lisää kiinnostavia yrittäjänaisia saa vinkata minulle sähköpostilla hillasfi(at)gmail.com.

 1. Marianne 20.8.2019 at 21:05 - Reply

  Kyllä osui aika pahasti tuo toiseksi viimeinen kappale. Mun esikoinen heräili 5-50 kertaa yössä 3-vuotiaaksi asti. Lopetti päiväunet kaksi vuotiaan, vaikka olisi niitä tarvinut. Edelleen neljä vuotiaana haasteita riittää. Me ollaan tehty kaikkemme. Kaikenlaiset unikoulut on kokeiltu, konsultteja on kokeiltu, lääkäreillä käyty ym. Lapsi on muuten kaikin puolin terve ja hyvävointinen. Joskus väsymys vaan kuuluu pikkulapsiarkeen, eikä sille hirveästi mitään voi. Kaikkea ei pysty opettamaan. Toki huudattamalla varmasti onnistuisi mikä tahansa, se on ainoa mitä me ei olla kokeiltu. Jos yrittäjän pohjakoulutus olisi eri, saattaisi tiedossa olla, että kaikkea ei voi opettaa.

  • Hilla 28.8.2019 at 22:20 - Reply

   Moikka Marianne, ja paljon tsemppiä sinne teille. Ymmärrän oikein hyvin, ettei aina helpotusta löydy, vaikka olisi kaiken yrittänyt. Niinkuin te varmasti olette yrittäneet ja hakeneet myös ammattilaisilta apua. <3 Tuosta Marian esittelystä ymmärsin kuitenkin niin, että heilläkin on ollut oman lapsen kanssa haasteita, useamman vuoden ja siksi juuri hän hakeutui tälle alalle. Eli uskoisin Marian myös ymmärtävän sen, että aina ei voi nukkumista opettaa, vaikka kuinka hyviä kikkoja ja neuvoja olisi. Mutta parhaansa hänkin voi auttaa perheiden hyvinvoinnin eteen. Kaikkea hyvää teidän perheelle. <3 -Hilla

 2. Nelli 22.8.2019 at 20:55 - Reply

  Kiinnostavaa aina lukea yrittäjien tarinoita!

  Pakko kommentoida kuinka ihana blogi sinulla on. Törmäsin tähän kesällä kun oli kovin hiljaista töissä ja vähän liikaa aikaa surffailla netissä… Minusta harvoin näkee enää näin selkeää blogia missä arkiston kautta pääsee selailemaan helposti kaikkia postauksia otsikoineen ja kuukausittain. Tänne on helppo uppoutua pitkäksikin aikaa lueskelemaan! Kiitokset kun jaksa