Raparperi-marenkipiirakka

Tämä ihana raparperi-marenkipiirakka maistuu kirpeän makealta ja sulaa suussa. Alkukesän raparpereista valmistettu piirakka antaa maistajalleen takuulla kesäisen fiiliksen. Tarjoile piirakka laiturin nokassa sellaisenaan tai juhlallisemmin vaniljajäätelön kanssa päiväkahveilla. Ainakin meidän perheelle piirakka teki hyvin kauppansa. Suloisen herkullista ja makeaa. Jollain tapaa raparperiirakka on myös aika retro jälkkäri. Tässä ohjetta! Helppo valmistaa.

Murotaikinapohja

 • 125 g voita tai margariinia
 • 1½ dl sokeria
 • 1 muna
 • 2½ dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 2 tl vaniljasokeria

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti. Murotaikina sopii hyvin piirakkapohjaksi monenlaisiin makeisiin piirakoihin. (piirakkavuoan halkaisija 26-28 cm): Levitä murotaikina ohuelti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Raparperia ja omenaa täytteeksi piirakan päälle

 • 2 omenaa kuorittuna lohkoina taikinan päälle ladottuna
 • raparperimuhennos
 • 3 isohkoa raparperin vartta pilkottuna
 • sokeria /vaahterasiirappia
 • kanelia

Keitä pilkottuja raparpereja kattilassa muutama minuutti kanelin ja sokerin kanssa, jotta ne pehmenevät ennen piirakan päälle laittamista. Kuori ja paloittele 2 omenaa ja lado omenapalat murotaikinapohjan päälle. Kaada sen jälkeen omenien päälle pehmentynyt raparperimuhennos. Laita piirakka uuniin 20 minuutiksi kypsymään 180-200 asteeseen ja vatkaa sillä aikaa marenki.

Marenkihuntu piirakan päälle

 • 3 kpl valkuaista
 • 1½ dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri koko ajan vatkaten. Lisää halutessasi vaniljasokeri vaahtoon. Jotkut lisäävät tässä kohtaa myös puolikkaan teelusikallisen etikkaa, mutta itse olen jättänyt sen pois ja hyvää on aina tullut. Vaahdon pitää olla kovaa, joten vatkaa munasokeriseosta kunnes marenki pysyy kulhossa käännettäessä ylösalaisin. Jos haluat muhkean marenkihunnun, vatkaa 5 munaa ja 2,5 dl sokeria.

Ota piirakka pois uunista ja pursota tai taputtele marenkivaahto piirakan päälle valkoiseksi hunnuksi. Pursottamalla saat piiraasta viimeistellyn näköisen, toisaalta lusikoimalla saat marenkihunnusta kauniin boheemin ja huolettomamman version. Laita raparperi-marenkipiiras takaisin uuniin ja vähennä hieman lämpöä 160-180 asteeseen. Anna piirakan kypsyä loppuun kunnes marenki kypsyy päältä hennosti ruskistuen. Marengin ei tarvitse kypsyä täysin, vaan se saa jäädä osittain hötöksi sisältä.

Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua. Leikkaa piirakasta pala lautaselle ja tarjoile vaikkapa vaniljajäätelön kera. Tekee takuulla kauppansa kuten meillä. Ja kesän ensimmäinen raparperipiirakka on myös varma kesän merkki. :)

Makoisia kesähetkiä!

-Hilla

Täällä myös raparperi-marenkipiirakan ohje Makuja.fi sivustolla.

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog