Juoksun aloittaminen on ehkäpä näin syksyn tullen monelle ajankohtainen asia. Juoksuharrastusta aloittaessa on tärkeää lähteä liikkeelle rauhallisesti, jotta into harjoitteluun ei sammuisi ennen aikojaan. Sopiva juoksuvauhti tuntuu mielekkäältä, ja samalla lenkin aikana pitäisi pystyä puhumaan puuskuttamatta – tuo oiva 4 P:n muistisääntö. ;)

juoksun aloittaminen8

Itsellenikin aihe on siinä määrin ajankohtainen, että olen nyt tämän raskuaden takia ollut pian 2 kuukautta juoksematta. Seuraavan kerran totuttelen juoksuun taas ehkäpä marras- joulukuussa, eli parin kolmen kuukauden kuluttua. On sanomattakin selvää, että kun on ollut lähes viisi kuukautta juoksematta, pitää juoksu aloittaa tauon jälkeen maltillisesti – vähän kerrallaan. Siksi ajattelinkin listata vähän omia ajatuksia juoksun aloittamiseen liittyen.

Juoksu on hyvää perusliikuntaa, joka sopii lähes kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Säännöllisesti harjoitettuna juokseminen kasvattaa kuntoa, antaa hyvää oloa, auttaa painonhallinnassa, tukee kuntosaliharjoittelua ja vapauttaa erityisesti endorfiineja – hyvän olon hormoneja. Juoksu on tehokas liikuntamuoto – lenkille voit lähteä kotiovelta ja hiki nousee nopeasti pintaan. Juoksu on minulle myös omaa aikaa ja juoksulenkkien aikana olen käynyt päässäni läpi monenmoisia asioita – toisinaan taas laitan aivot narikkaan ja nautin runner’s high -tunteesta sydämeni kyllyydestä. <3

Oletko kentien kesän jälkeen tavoittelemassa parempaa oloa ja peruskuntoa, onko tavoitteena painon pudottaminen tai olisiko juoksu uusi harrastuksesi tulevana syksynä ja siitä eteenpäin? Olipa vastauksesi mikä hyvänsä, uskon että näistä vinkeistä voi olla sinulle hyötyä. :)

1. Aseta tavoite juoksuharrastukselle

Lähtötasosi mukaisesti tavoite voi olla esimerkiksi tunnin yhtämittainen juoksulenkki, 10 kilometrin juoksu tai osallistuminen johonkin juoksutapahtumaan tulevan syksyn aikana tai ensi keväänä. Tavoite auttaa sinua pysymään motivoituneena vaikeampinakin hetkinä. Tavoitteen avulla sinulla on päämäärä, jota kohti kuljet. Juoksija-lehden juoksukalenterista löydät todella kattavan listan Suomessa järjestettävistä juoksutapahtumista. Löytyisikö sieltä juoksutapahtuma, jonne voisitte laittaa kaverin kanssa jo ilmoittautumisen vetämään? Sitten on ainakin hyvää syy ulkoiluttaa lenkkareita marraskuun pimeissä illoissa.

2. Panosta juoksuvälineisiin

juoksun aloittaminen7

Juoksu ei ole kallis laji, mutta jonkin verran hyviin välineisiin kannattaa panostaa. Juoksu sujuu huomattavasti mukavammin, kun satsaat oikeanlaisiin juoksuvarusteisiin. Tärkeimpänä jalassa tulisi olla juuri itselle istuvat juoksukengät, jotka eivät hierrä ja purista tai puuduta jalkaa. Hyvän juoksukengän tulisi sopia jalkaa ilman sen ihmeempiä tuntemuksia. Urheilukauppojen myyjät osaavat kyllä neuvoa mallin löytämisessä ja myöhemmin voit tilata samaa kenkää sitten netin kautta. Juoksunautintoa lisää myös juoksuun soveltuva vaatetus; itse suosin trikoita ja hengittäviä paitoja sekä kevyttä kuoritakkia, joka pitää tuulta.

3. Kuuntele kehoa ja fiiliksiäsi

Oman kehon viestejä täytyy muistaa kuunnella. Vaikka saisit PT:ltäsi tai juoksukoulustasi ohjeet treenaamiseen, niin parhaiten omasta jaksamisesta ja kunnon kehityksestä kertoo oma olosi. Maltillinen liikkeellelähtö on tärkeää, etenkin jos et ole lähiaikoina juuri harrastanut liikuntaa. Uusi juoksuharrastuksesi pysyy myös mielekkäänä, kun et pakota kroppaas