Tässä hurmaavassa karpalo-kinuskikakussa yhdistyy raikas hapokkuus ja kinuskin täyteläinen makeus. Keräsin syksyllä vanhempien takapihan suolta isoja karpaloita ja ne ovat olleet siitä asti meidän pakastimessa. Halusin kehitellä niistä jonkun hyvän jälkiruoan joulupöytään ja lopulta valitsin tällaisen reseptin.

Tämä karpalo-kinuskikakku on rakenteeltaan keveä ja juuri sopivan makea. Karpaloiden hapokkuus tuo kaivattua tasapainoa kinuskille. Ja vaikka tähän kakkuun tulee liivatelehtiä, niin siltikin kakun rakenne säilyy kuohkean ilmavana, toisin kuin joskus juustokakuista voi tulla vähän sellaisia kumisia ja hyytelömäisiä. Tein kakun 22 cm halkaisijan vuokaan, jolloin siitä tuli vähän korkeampi ja siten myös näyttävämpi.

Karpalo-kinuskikakku

Ainekset (10-14 palaa)

Pohja

 • 140 g Digestive-keksejä
 • 50 g voita

Täyte

 • 300 g tuorejuustoa
 • 200 g vaniljarahkaa
 • 1/2 dl sokeria
 • 1 1/2 dl karpaloita
 • 2 dl kuohukermaa
 • 1/2 dl karpalomehua tai vettä
 • 4 kpl liivatelehtiä

Kinuskikiille kakun päälle

 • 2 dl kuohukermaa
 • 1 1/2 dl fariinisokeria
 • 1/2 tl sormisuolaa
 • 2 kpl liivatelehtiä

Karpalo-kinuskikakku valmistuu näin:

Valmista ensin pohja. Murskaa keksit hienoksi, sulata voi ja sekoita keskenään. Pingota 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Painele päälle keksi-voiseos tasaisesti. Laita kylmään odottamaan.

Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

Sekoita keskenään huoneenlämpöinen tuorejuusto, rahka ja sokeri. Sekoita tehosekoittimella karpalot joukkoon, jätä osa karpaloista sivuun. Vatkaa kuohukerma kuohkeaksi ja lisää kerma muuhun täytteeseen. Lopuksi sekoita täytteen joukkoon loput kokonaiset karpalot.

Mittaa karpalomehu tai vesi kulhoon, kuumenna mikrossa kiehuvaksi.

Purista liotetuista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuuman nesteen joukkoon, sekoita haarukalla tai vispilällä. Kaada liivateneste täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla sekoittaen.

Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia.

Valmista kinuskikiille.

Laita liivatele