Puutarhan kevättyöt ja viherpeukalon innokkuutta

Mitä puutarhan kevättöihin tulee, niin voisin sanoa, että intoa on enemmän kuin taitoa. Mutta siitä lähtökohdasta on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle. Puutarhassa ja ylipäätään pihalla puuhastellessa aika hujahtaa huomaamattaan ja nautin siitä, kun saan väsätä ja värkätä kaikenlaista. Vielä muutama vuosi sitten ihmettelin ihmisiä, jotka innostuivat puutarhajutuista, mutta koskaan ei kannata sanoa ei koskaan. Niin se puutarhainnostus ja puutarhan kevättyöt ovat iskeneet tännekin oman pihan myötä.

Viime kesä oli ensimmäinen kesä tässä kodissa ja tässä pihassa. Puolitoista vuotiaan taaperon kanssa viime kesä sujahti kuitenkin ohitse vauhdilla, emmekä laittaneet silloin paljon muuta kuin muutaman kesäkukan ruukkuihin ja leikkasimme nurmikon. Siinäkin tuntui olevan riittävästi.

Puutarhan kevättyöt

Asunnon entinen omistaja oli onneksemme ja iloksemme suunnitellut puutarhan helppohoitoiseksi – takapihamme rajoittuu kalliorinteeseen ja metsään. Rinteessä on pääosin kiviä, havukasveja ja helppohoitoisia kasveja läpi kesän. Vähän kun rikkaruohoja kitki, niin kukkapenkit pysyivät kunnossa.

Edellinen asukas oli puutarhaihmisenä tehnyt meille myös kansion, johon hän oli vuosien kuluessa kerännyt tietoa pihan kasveista ja muun muassa kaikkien kasvien nimet ja hiukan niiden hoito-ohjeita. Asunnon oston yhteydessä saimme tuon kansion ja siitä on voinut tutkiskella pihakasvien nimiä sekä hoitoa. Milloin leikata? Milloin lannoittaa? jne.

Hortensiat kukkimaan googlettamalla

Olen myös ahkerasti koittanut googlettamalla opiskella lisää puutarhan hoidosta. Ja tiedättekös mitä, googlepuutarhuri löytää moneen asiaan hyvät ohjeet. Hankin viime viikolla Bauhausista upeat terassihortensiat takapihan isoihin ruukkuihin ja sitten tietysti googlettelin hortensioiden hoito-ohjeet: Hortensiat kukkimaan – näin onnistut terassihortensian kasvatuksessa.

”Oikein hoidettuna jalohortensia kukoistaa läpi kesän. Kasvukauden loputtua pienen koristepensaan voi talvettaa sisätiloissa. Lue vinkit terassihortensian hoitoon.”

”Hortensia viihtyy puolivarjoisassa paikassa ja tarvitsee paljon kastelua. Viileässä paikassa hortensia kukkii pidempään.”

”Hortensia tarvitsee kookkaan ruukun. Paahteisina kesinä kasvin jano voi tuntua kyltymättömältä. Muutaman sentin paksuinen ruukkusorakerros astian pohjalla takaa, että vesi ei seiso kasvin juurilla.”

Lyhykäisyydessään siis näin:

 • mieluiten varjoisa paikka,
 • ei suoraa paahteista aurinkoa,
 • runsaasti kastelua ja
 • riittävästi ravinteita kesän aikana.

Näillä googlepuutarhuri aikoo pärjätä ensimmäisen kesän hortensioiden ystävänä.

Oman sadon kasvatuksesta innostunut

Tulevan kesän vietämme pääosin kotona, kun vauva syntyy. Siksi päätin, että tänä kesänä voisi kokeilla oman vihannessadon kasvatusta, koska olemme läpi kesän kotosalla ja meillä on mahdollisuus kastella kasveja. Vihannessato kuulostaa sanana melko mahtipontiselta, vähän siltä, että keräisimme loppukesästä selkä vääränä oman puutarhan satoa. Tuskin siinä ihan niin käy, mutta olen silti eniten innoissani juurikin hyötypuutarhasta.

Ajatuksen tasolla tuntuu kivalta idealta, että omasta puutarhasta voisi saada jotain suuhun laitettavaa. Samalla se tuntuu näin aloittelijalle mukavalta haasteelta. Lapsuuden kodissamme tehtiin jonkun verran puutarhahommia isolla pihalla. Vahvimmat muistot ovat jääneet tillin tuoksusta, omasta salaattimaasta ja alkukesän isoista raparperin varsista, joista teimme raparperipiirakkaa useamman kerran. Jotain sellaista haluan meidänkin pihalle. Niitä kesän muistoja myös lapselle.

Hyötypuutarha kasvilaatikoissa

Muutama viikko sitten hankin Plantagenista istutuslaatikoita ja siemeniä: erilaisia salaatteja, papuja, retiisejä, hernettä, kehäkukkia, porkkanaa, tilliä, persiljaa ja muutamia muita siemeniä. Istutin siemenet multaan ja parhaillaan istutuslaatikoista kurkistaa pienen pieniä taimen alkuja. Niiden lisäksi aion hankkia muutamia taimia valmiina, kuten esimerkiksi tomaatit, kurkut ja kesäkurpitsat.

Kun taimet tuosta kasvavat ja kevät etenee alkukesään, aion perustaa pienen hyötypuutarhan kasvilaatikoihin. Kasvilaatikotkin odottavat jo valmiina, nyt vain pitäisi löytää joku kirkkonummelainen mullanmyyjä, jolta voisimme hakea peräkärryllisen multaa laatikoihin. Terassilla kasvatukseen kelpaa hyvin myös iso ruukku, parvekelaatikko, viljelysäkki tai vanha ämpäri. Juurikasveille ja perunalle varataan syvä multatila – salaatit ja yrtit menestyvät matalassa ruukussa.

Anoppini juuri viime viikonloppuna muistutti innokasta googlepuutarhuria siitä, että kesäkuun alku on oikea aika siirtää taimet pihalle kasvamaan. Silloin ei ole enää hallanvaaraa. Eli hetken verran pitää vielä malttaa, etten tyrkkää taimia liian aikaisin pihalle paleltumaan. Tämä toukokuu on siis hyvää aikaa pitää taimista huolta ja koittaa saada niistä kasvamaan ensin vahvoja kasvinalkuja, jotka voi sitten kesän tullen siirtää pihalle lämpimään.

Saa nähdä kuinka minun ja puutarhainnostukseni käy kesän mittaan. Pysyykö yllä vai lopahtaako osaamattomuuteen tai ajanpuutteeseen vauvan saapuessa. Lupaan ainakin innokkaana yrittää. Sen lisäksi lupaan raportoida puutarhakuulumisista, kasvun ihmeistä ja ongelmista sekä toivottavasti myös edes pienen pienestä sadosta sitten loppukesällä. Ainakin minulla on yhtä innokas pikkupuutarhuri kanssani, nimeltään Pikkuässä, jonka kyltymätöntä kasteluintoa aion kesän mittaan hyödyntää apuna.

Onko siellä ruutujen takana taitavia puutarhaihmisiä tai oppimishaluisia googlepuutarhureita? Otan innokkaana kaikenlaiset ohjeet, neuvot ja vertaistuen vastaan! 🙂

Puutarhaterkuin sormet mullassa,

Hilla

Instagramissa @hillasblog & @hillashome

Postauksen kuvat ottanut ihastuttava Camilla Bloom.

Lue myös:

Kauramaidon pehmittämä kukkakaalikeitto

Synnytykseen valmistautuminen ajatuksen tasolla

Kysymyksiä ja vastauksia – osa 2

+14

You may also like

2 kommenttia

 1. Haha hauska! Mäki just Aattelin tälle kesää kokeilla jotaki viherpeukaloida kans, vaikka se voi olla haastavaa, ku se peukalo löytyy mulla keskeltä kämmentä… 🙈🙈 no, aina kannattaa yrittää! Innolla siis oottelen, miten sun sato alkaa kasvaa! ☺️

  0
  1. Joo, ja se tekeminen ja puuhastelu voi olla siinä vaikka aluksi pääasia. Ei lopputulos. Ja siis mä olin aivan pähkinöinä jo siitä, kun ekat taimet nousivat mullasta. Saman efektin olisi ehkä saanut jo rairuoholla! Hehe. Kiva, tässä riittääkin jännättävää ja odoteltavaa. 🤭🌿🌞💛

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *