Mitä puutarhan kevättöihin tulee, niin voisin sanoa, että intoa on enemmän kuin taitoa. Mutta siitä lähtökohdasta on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle. Puutarhassa ja ylipäätään pihalla puuhastellessa aika hujahtaa huomaamattaan ja nautin siitä, kun saan väsätä ja värkätä kaikenlaista. Vielä muutama vuosi sitten ihmettelin ihmisiä, jotka innostuivat puutarhajutuista, mutta koskaan ei kannata sanoa ei koskaan. Niin se puutarhainnostus ja puutarhan kevättyöt ovat iskeneet tännekin oman pihan myötä.

Viime kesä oli ensimmäinen kesä tässä kodissa ja tässä pihassa. Puolitoista vuotiaan taaperon kanssa viime kesä sujahti kuitenkin ohitse vauhdilla, emmekä laittaneet silloin paljon muuta kuin muutaman kesäkukan ruukkuihin ja leikkasimme nurmikon. Siinäkin tuntui olevan riittävästi.

Puutarhan kevättyöt

Asunnon entinen omistaja oli onneksemme ja iloksemme suunnitellut puutarhan helppohoitoiseksi – takapihamme rajoittuu kalliorinteeseen ja metsään. Rinteessä on pääosin kiviä, havukasveja ja helppohoitoisia kasveja läpi kesän. Vähän kun rikkaruohoja kitki, niin kukkapenkit pysyivät kunnossa.

Edellinen asukas oli puutarhaihmisenä tehnyt meille myös kansion, johon hän oli vuosien kuluessa kerännyt tietoa pihan kasveista ja muun muassa kaikkien kasvien nimet ja hiukan niiden hoito-ohjeita. Asunnon oston yhteydessä saimme tuon kansion ja siitä on voinut tutkiskella pihakasvien nimiä sekä hoitoa. Milloin leikata? Milloin lannoittaa? jne.

Hortensiat kukkimaan googlettamalla

Olen myös ahkerasti koittanut googlettamalla opiskella lisää puutarhan hoidosta. Ja tiedättekös mitä, googlepuutarhuri löytää moneen asiaan hyvät ohjeet. Hankin viime viikolla Bauhausista upeat terassihortensiat takapihan isoihin ruukkuihin ja sitten tietysti googlettelin hortensioiden hoito-ohjeet: Hortensiat kukkimaan – näin onnistut terassihortensian kasvatuksessa.

”Oikein hoidettuna jalohortensia kukoistaa läpi kesän. Kasvukauden loputtua pienen koristepensaan voi talvettaa sisätiloissa. Lue vinkit terassihortensian hoitoon.”

”Hortensia viihtyy puolivarjoisassa paikassa ja tarvitsee paljon kastelua. Viileässä paikassa hortensia kukkii pidempään.”

”Hortensia tarvitsee kookkaan ruukun. Paahteisina kesinä kasvin jano voi tuntua kyltymättömältä. Muutaman sentin paksuinen ruukkusorakerros astian pohjalla takaa, että vesi ei seiso kasvin juurilla.”