Raskaus ja painonnousu, miltä muutokset kehossa tuntuvat ja mitä minä painonnoususta ajattelen? Olenko ajatellut painonhallintaa raskauden aikana? Näitä asioita minulta on kysynyt muutama seuraajani Instagramissa yksityisviestillä ja pyytänyt, josko voisin aiheesta kirjoittaa. Osa kysyjistä on ollut myös siinä tilanteessa, että suunnittelee perheenlisäystä ja miettii jo etukäteen, miten oma vartalo kenties reagoi raskauteen. On täysin ymmärrettävää, että oman kehon muutokset lyhyessä ajassa saattavat herättää itsessä erilaisia ajatuksia ja tunteita.

Raskaus ja painonnousu  – raskauskilot kuuluu asiaan

Ensimmäiseksi haluan kuitenkin sanoa sen, että raskauden aikana painonnousu kuuluu asiaan. Suurimmalla osalla paino nousee, mutta määrä on yksilöllinen. Toisille raskaus tuo enemmän lisäkiloja ja toisille kertyy vähemmän. Raskauden painonnousuun vaikuttaa muun muassa geenit, hormonitoiminta, mutta toki myös elintavat ja se, millainen oma vointi on raskauden aikana ja pystyykö esimerkiksi liikkumaan ja hoitamaan yleiskuntoon sillä tavoin.

Raskauden aikana naisen kehossa rasvan määrä lisääntyy hormonitoiminnan ansiosta. Se valmistaa kehoa synnytykseen ja myöhemmin lapsen ruokkimiseen. Rasvaprosentti nousee jonkin verran, mutta sen lisäksi kehoon kertyy nesteitä. Sekin on kehon tapa valmistautua synnytykseen. Olen itse huomannut, että juuri viimeisellä raskauskolmanneksella olo hieman pöhöttyy, juuri nesteiden kertymisen takia. Sen huomaan selkeimmin varpaista, sormista ja kasvoista. Nesteen kertyminen tuo lisää lukemia puntariin, mutta ainakin edellisen synnytyksen jälkeen nesteiden kertyminen tasoittui nopeasti synnytyksen jälkeen. Näin kesällä oman lisänsä hommaan tuo myös lämpö ja helteet. Olen koittanut juoda riittävästi ja huolehtia sitä kautta nestetasapainosta.

Tässä yksi esimerkki, mistä painonnousu raskausaikana muodostuu (lähde Vau.fi.):

  • Lapsi: n. 3,6 kg
  • Lapsivesi: n. 0,8 kg
  • Rinnat: n. 0,4 kg
  • Neste kudoksissa: n. 1,2 kg
  • Istukka: n. 0,6 kg
  • Verimäärä: n. 1,2 kg
  • Rasvaa: n. 3,5 kg

Yhteensä: n. 12,3 kg

Raskaus ja painonnousu – miten oma vartaloni on muuttunut raskauden aikana?

Nämä minun kaksi raskautta ovat edenneet kutakuinkin samalla tavalla. Lähestulkoon kaikilta osin; pahoinvointi, väsymys, liikunta, painonnousu jne. Pahoinvointia ja väsymystä oli alkuraskaudessa samoilla viikoilla on 8-16 viikoilla, ja paino alkoi nousta maltillisesti heti alusta alkaen. Sanoisin, ettei kannata hämmästyä, vaikka monissa lähteissä lukeekin, että paino alkaa nousta vasta puolessa välissä raskautta. Minulla paino alkoi nousta kyllä maltillisesti heti ensimmäisen kolmanneksen aikana. Suurin syy on varmastikin oma lähtöpaino.

Molemmissa raskauksissa lähtöpainoni on ollut ensimmäisellä neuvolakäynnillä sama 66 kiloa ja raskauden edetessä puntarin lukema on noussut molemmilla kerroilla hieman yli 80. Edellisellä kerralla raskausviikolla 42 painoa oli lopulta kertynyt 17 kiloa, ja nyt viimeisimmällä neuvolakäynnillä kertyneitä kiloja oli 14. Lopussa painoa kertyy nesteistä ja toki myös vauvan kerätessä nopeiten painoa juuri viimeisillä viikoilla.

Minusta tuntuu, että omat raskauskiloni, ne kaikki seitsemäntoistakin viime kerralla, ovat tulleet tasaisesti ympäri vartaloa, enkä siksi ole niistä juuri stressannut. Olo ei tuntunut siltä, että lisäkiloja olisi ollut 17.  Painonnousu mietitytti minua enemmän ensimmäisessä raskaudessa, koska kaikki oli silloin uutta. Mutta en minä silloinkaan painon nousemista stressannut. Olen suhtautunut asiaan, no voisiko sanoa lempeästi. Tämä on osa raskautta ja kuuluu asiaan.

Viime kerralla sain myös kokea sen, miten upeasti, vaikkakin yksilöllisesti, naisen keho lähtee raskaudesta palautumaan. Lapsivesi, istukka, vauvan paino ja osa nesteistä poistuu heti sairaalassa. Olo kevenee heti. Itseltäni paino lähti laskuun sitten imetyksen myötä. En seurannut painon laskua millään tavoin, joten siitä en sen tarkemmin osaa tai muista sanoa, mutta pikkuhiljaa huomasin vanhojen vaatteiden mahtuvan päälle ja lopulta vuoden jälkeen olinkin taas takaisin omassa lähtöpainossani – omissa nahoissani.

Energiantarve, ruokailu ja liikunta – omaa kehoa kuunnellen