Kasvimaa istutuslaatikoissa

Viikonloppuna aamupäivät vierähti pihalla ja saimme valmiiksi istutuslaatikkoprojektin, jota olemme nyt parina viikonloppuna tehneet. Kasvimaa istutuslaatikoissa on hyvä ratkaisu silloin, kun pihamaalla ei ole tilaa perinteiselle peltomuotoiselle kasvimaalle. Kasvilaatikot on näppärä tapa järkkäillä hyötypuutarha pienempäänkin pihaan tai jopa terassin kupeeseen.

Viljely istutuslaatikossa

Itse tykkään kasvilaatikoista siksi, että niistä on mahdollista rakentaa siisti, mutta samalla näyttävä kokonaisuus, joka kesän aikana tuottaa herkullista satoa ruokapöytään. Taidan olla enemmän sitä tyyppiä, joka pitää pihalla ja puutarhassa selkeistä linjoista ja järjestyksestä. Etenkin kasvimaan osalta pidän siitä, että kasvit voi järjestellä omiin laatikoihin ja kulkureitit säilyy niiden välillä.

Tällä samaisella paikalla oli viime kesänä kasvihuone, jonka sain silloin 30-vuotislahjaksi ja olin siitä kovin onnellinen. Kasvihuone lähti tänä keväänä myrskyssä taivaan tuuliin ja laskeutuessaan maahan vääntyivät ja rikkoutuivat osat niin, että emme saaneet siitä enää kasvihuonetta hyvällä tahdollakaan.

Tällä hetkellä kasvihuone on tulevaisuuden unelma, jonka toteutan ehkä joskus jossain, missä pihalle saisi rakentaa sellaisen järeämmän tiilisokkelin päälle rakennetun kasvihuoneen. Sellaisen, joka ei myrskytuulista hievahtaisi. Kasvihuoneen tilalle oli siis keksittävä muuta…

…joten takaisin istutuslaatikoihin… viljelylaatikko, lavakaulus, kasvilaatikko – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki tarkoittavat sitä, että kasvimaa perustetaan pellon sijaan laatikoihin. Lavakauluksia on mahdollista kasata toistensa päälle, riippuen siitä, millaisen ryhmän haluaa laatikoista muodostaa ja mitä on ajatellut niiden sisällä kasvattaa. Salaateille ja muille pienijuurisille kasveille riittää yksinkertainen lavakaulus ja siten ohuempi multakerros. Kasvit, joilla on laajempi ja syvemmälle ulottuva juuristo, kuten porkkanat, perunat, punajuuret, tarvitsevat ainakin pari lavaa päällekkäin – eli enemmän multaa.

Hyötypuutarhan rakentaminen lavakauluksiin

Lavoja hoidetaan reunoilta ja siksi lavojen väliin kannattaa jättää riittävästi työ- ja liikkumatilaa. Useamman lavan tarhan käytävät on kätevää tehdä niin leveiksi, että niillä mahtuu kulkemaan kottikärryilläkin. (lähde)

Varaa lavatarhalle mahdollisimman aurinkoinen, lämmin ja suojaisa paikka, sillä valtaosa vihanneksista tarvitsee runsaasti aurinkoa – vähintään kahdeksan tuntia paistetta päivässä. Katveeseen jäävässä lavassakin voit kasvattaa monia lehtivihanneksia, esimerkiksi salaatteja ja viinisuolaheinää. (lähde)

Miten rakensimme kokonaisuuden istutuslaatikoista? Kasvihuoneen alta paljastui multainen maa, jossa nurmi ei kasvanut. Siksi päätinkin, että tuohon samaiseen kohtaan kokoamme istutuslaatikot ryhmäksi. Takarivissä on kaksi laatikkoa päällekkäin ja kahdessa etummaisessa vain yksi lavakaulus esimerkiksi juuri salaateille ja yrteille. 

Väleihin jätimme tilaa ja kulkuväylät päällystimme harmailla betonilaatoilla. Betonilaattojen alla on suojakangas, joka toivottavasti estää nurmen ja rikkaruohojen kasvamisen betonilaattojen väleihin. Lavakaulusten alla ei ole kangasta, jotta veden imeytyminen maahan onnistuu tavalliseen tapaan.

Istutuslaatikoiden taakse köynnöstuki

Taaempiin laatikoihin olen ajatellut istuttaa ainakin papuja, jotka lähtevät kiipeämään köynnöksenä ylemmäs. Rakensimme köynnöstuen sitä varten taaempien viljelylaatikoiden taakse. Vasaroimme maahan kolme metallianturaa ja niiden varaan kolme jykevää lankkua. Lankkuihin kiinnitimme sen jälkeen vaakasuorassa rimat ylä- ja alareunoihin. Ja sen jälkeen pyörittelin rimojen väliin juuttinarua, jota pitkin köynnösten on mahdollista kiivetä kesän aikana ylöspäin. Köynnöstuki toimii osittain myös kasvimaan tuulensuojana.

Lavakauluksen sisällä on lämpimämpää kuin ympäröivässä maassa. Sen ansiosta kylvöt voidaan aloittaa aiemmin kuin kasvimaalla. Voit maksimoida viljelyalan kasvattamalla korkea- ja matalakasvuisia lajeja sekaisin. Korkeita lajeja ovat esimerkiksi tomaatit, kurkut, pavut ja herneet. (lähde)

Kasvilaatikoihin on saatavilla laseja ja muovipleksejä, joilla on mahdollista saada kasvihuoneen tapaan lämpöä laatikoiden sisälle alkukesällä. Itse en kuitenkaan sellaisia ajatellut tarvita, vaan tänä kesänä mennään sen lämmön mukaan, mitä kesä tuo tullessaan.

Olen tyytyväinen tähän lopputulokseen ja nyt vain odottelen, että kelit lämpenee ja pääsen istuttamaan taimet ulos ja niiden lisäksi piilottamaan mullan alle vielä muutamat siemenet ja sipulit. Sitten vain kesän mittaan kastelua, harvennusta ja lannoitusta, niin jotain hyvää sieltä maasta nousee ruokapöytään. 🙂

Tässä vielä muutama artikkeli, joissa oli hyviä vinkkejä hyötypuutarhan perustamiseen ja kasvilaatikoiden hoitamiseen:

HYÖTYPUUTARHA KASVILAATIKOISSA

Laatikko viljelyn niksit

Mitä aloitteilija voi kasvattaa viljelylaatikossa? 5 ratkaisua yleisiin ongelmiin

Kasvimaa lavassa – oivalliset keinot käyttöön!

Näin aloitat laatikkoviljelyn eli perustat ja hoidat lavatarhaa

Kirja: Helppo lavaviljely.

Seuraavan kerran palailen blogissa tähän aiheeseen, kun istutan ensimmäiset kasvit laatikoihin. Kauniita kevätilmoja toivotellen! <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Kodikasta kotoilua.

Taimien kasvatus siemenestä.

+11

You may also like

4 kommenttia

 1. Hyvältä näyttää ja kiva nähdä sitten, kun kasvit kasvavat🌿🌻.
  Käytätkö harsoa, jos tulee keväällä kylmiä öitä. Tai miten suojaat taimia🌻

  +1
  1. Heippa Huttu! 🙂 Kyllä vain, jos lähitulevaisuudessa on vielä kylmiä (pakkas)öitä tiedossa, niin suojaan kasvit sitten harsolla. Ja voihan harsoa käyttää yöaikaan suojana muutenkin. Taimet istutan varmaan tämän kuun lopussa ulos ja osan siemenistä laitan tällä viikolla. Mukavaa viikkoa! <3

   0
 2. Täähän tuli kuin tilauksesta! Kuten jo instan puolella hehkutin, olen tänä keväänä (riittävän pitkään näitä sun puutarhapostauksia luettuani) innostunut pihahommista itsekin. Juuri mitään kokemusta ei ole, mutta innostusta kyllä, ja valtava pihapiiri! Nyt on ekat siemenet istutettu ja odottelen malttamattomana lämpimämpiä kelejä. Voinkin sitten sun postausten tahdissa edistää tuota mun keittiöpuutarhaprojektia – kivaa kun tulee jatkossakin postauksia aiheesta.

  Tulin alunperin sun blogiin suunnistuksen kautta (monta monta vuotta sitten), mutta niin vaan löytyy uusiakin innostumisen aiheita. 😀

  +1
  1. Moikka Kaisa ja kiva kun kommentoit täällä bloginkin puolella! 🙂 Tämäpä kiva kuulla, että olen saanut tämän kasvimaakärpäsen puraisemaan sinuakin. Hehee. Olen varma, että innostus ja valtava pihapiiri vie pitkälle tässä lajissa. <3 Se on niin mukavaa seurata taimivauvojen kasvua ja sitten alkukesällä parasta, kun kasvit ottaa oikein kasvuspurtin.

   Hauskaa, houkuttelin sut tänne suunnistuksella ja sit vein sivupolulla kasvimaalle. Hehee. Palaillaan kevään ja kesän mittaan aiheeseen. 🙂 /Hilla

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *