Muovailuvaha ja sen pyörittely on yksi kestosuosikki, mitä meillä leikkeihin ja sisäpuuhiin tulee. Pikkuässä on aina tykännyt muovailla muovailuvahaa ja pyöritellä siitä kaikenlaista; kaulia littanaksi, tehdä ”pipareita” piparimuoteilla. Itse tehty muovailuvaha on edullinen, helppo ja turvallinen ratkaisu myös ihan perheen pienimmille. Luulen, että pikkusisko liittyy muovailuvahakerhoon piakkoin, joten teimme ison satsin uutta muovailuvahaa juuri viikonloppuna.

Jaan tässä postauksessa helpon ohjeen ja reseptin, jolla saa tehtyä muovailuvahaa hyvän satsin. Tekeminen on helppoa vaikka yhdessä lasten kanssa ja ennen kaikkea taikina on turvallista myös pienille leipojille – ei siis haittaa, jos sitä vähän eksyy leivonnan ja leikin aikana suuhunkin.

Ensin leivotaan väritön massa ja sen jälkeen massa jaetaan osiin ja osia voi värjätä elintarvikeväreillä ihan oman mielikuvituksen mukaan eri värisiksi. Me käytimme ruokakaupasta löytyneitä elintarvikevärejä, mutta toki jollain mausteilla tai marjoilla voisi taikinaa värjätä, jos tosi luomuksi haluaisi lähteä. :)

Taikinaan yksi raaka-aine on öljy (itse käytin oliiviöljyä), mutta sen lisäksi taikinaan voisi lisätä halutessaan pienen tilkan eteeristä öljyä, jos haluaisi siihen jonkun tuoksun. Me emme sellaista lisänneet, mutta se voisi tuoda taikinaan hauskan pikantin lisän. Esimerkiksi joku sitruksen tuoksu voisi toimia hyvin.

Suosittelen varaamaan muovihanskan elintarvikevärin vaivaamisen ajaksi käteen. Sekoitusvaiheessa väri värjää kättä, mutta sitten kun väri on sekoittunut taikinaan tasaisesti, ei se enää värjää leipojan käsiä.

Ohjeessa käytetty sitruunahappo parantaa muovailuvahan säilyvyyttä, ja sitä löytää marketeista sekä apteekista. Näin vinkkinä kerrotakoon, että pieni pussi sitruunahappoa löytyy maustehyllyiltä.

Tässä ohje:

Itse tehty muovailuvaha

RESEPTI

5 dl kiehuvaa vettä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl suolaa
1 rkl sitruunahappoa (löytyy kaupasta maustehyllyltä pussissa)
2 rkl öljyä
karamelliväriä/elintarvikeväriä

Sekoita kuivat aineet sekaisin, lisää kiehunut kuuma vesi ja öljy. Vaivaa ja pyörittele massa tasaiseksi.

Jaa väritön taikina paloiksi ja värjää eri palat erikseen, jos haluat niistä eri värisiä. Elintarvikevärejä sekoittelemalla saa juuri sellaisen värin kuin itse haluat. Esimerkiksi keltaista ja punaista sekoittamalla syntyy oranssia. Sinistä ja keltaista sekoittamalla vihreää. Värin määrä vaikuttaa värin tummuuteen.

Löysin Prismasta pieniä hillo-/marmeladisäilykkeille tarkoitettuja lasipurkkeja, joihin laitoin muovailuvahat kauniisti väreittäin. Tämä on kiva kesävieminen lahjaksi tai  esimerkiksi kesämökillä mukavaa tekemistä yhdessä.

Kuinka kauan muovailuvaha säilyy? Itse tehty muovailuvaha kannatta säilyttää jääkaapissa. Taikinaa säilöö luonnollisella tavalla suola ja sitruunahappo, mutta ei taikina silti loputtomiin säily. Ennen muovailuhetkeä käsien pesu, niin taikina pysyy pidempään puhtaana. Taikina säilyy useamman kuukauden, mutta jossain vaiheessa vanhan satsin voi kipata biojätteeseen ja tehdä uuden, koska valmistus on nopeaa ja raaka-aineet edullisia. Joku on säilyttänyt taikinaa kuulemma jopa vuoden jääkaapissa, mutta itse tekisin uuden satsin ehkä jo parin kuukauden kuluttua. Etenkin, jos taikinaa olisi käytetty usein tahmatassujen viihdytykseen. 😊 Mistään kertakäyttötaikinasta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan iloa on moneksi kerraksi.

Itse tehtyyn muovailuvahaan on monenlaisia erilaisia ohjeita, mutta ainakin tämä tuntui tosi toimivalta ja hyvältä taikinalta. Valmistus on niin helppoa ja edullista, että seuraavalla kerralla kokeilemme ehkä myös jonkun tuoksun lisäämistä joukkoon. :)

Puuhakasta viikon alkua ja mukavia muovailuhetkiä pikku kätösille!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog.

  1. Maijastiina 8.6.2020 at 12:28 - Reply

    Kiva idea! Tätä täytyykin testata. Kuinkahan pitkään muovailuvaha säilyy?

    • Hilla 8.6.2020 at 13:47 - Reply

      Kiva, jos innostutte kokeilemaan. 😊 Ei loputtoman kauan säily, koska näissä ei ole mitään keinotekoisia säilöntäaineita. Säilöntäaineena toimii vain tuo suola ja sitruunahappo. Parisen kuukautta minä ehkä säilyttäisin max, jos ahkeraan lapsi näitä käyttäisi. Käytössä nämä myös kuivuu. Sitten laittaisin kompostiin ja tekisin uuden puhtaan satsin tilalle. Tekeminen ei kestä kauaa, raaka-aineet edulliset. 😊👍🌸

  2. Ivy 11.6.2020 at 23:21 - Reply

    Onpa kiva idea! Mieleeni tuli, että tätä voisi tehdä lahjaksi lähipiirissä olevalle lapselle, joka täyttää 2 vuotta kesällä. Sanoit, että pienempikin ehkä liittyy pian joukkoon, onkohan kaksivuotias jo siinä iässä että tästä olisi iloa? :)

    • Hilla 14.6.2020 at 14:03 - Reply

      Heippa Ivy! Tämä olisi tosi kiva lahjaidea ja uskon, että pienille mieleinen. <3 Kyllä vain, kaksivuotias on jo hyvässä iässä muovailupuuhiin. Meidän 11 kuukautinen kokeili jo tutti suussa vähän läträtä taikinalla ja tuotti hänellekin iloa. :D -Hilla

  3. Satu // Life with Satu 12.6.2020 at 12:21 - Reply

    Olipas kiva ohje, pitää ottaa talteen tämä. Meillä muovaillaan urakalla ja välillä olen miettinyt noiden tekemistä itse.

    • Hilla 14.6.2020 at 14:04 - Reply

      Kokeilkaa ihmeessä! Kuulostaa ehkä vaikeammalta kuin onkaan, mutta tosi nopsaan pyöräyttää taikinan ja mun mielestä koostumus on tosi hyvä muovailuun. :) Mukavaa päivää teidän perheelle. <3

Seuraa Instagramissa