Tällä ohjeella leivot kolme saaristolaisleipää, joista riittää vaikka lahjaksikin. Saaristolaisleipä on maukas ja se sopii joulupöytään lohi-katkaraputäytteen kanssa herkuteltavaksi. Leipä säilyy hyvin ja sen voi myös pakastaa. Leivät voi leipoa ennakkoon ja pakastaa vaikka pari leipää, joilla herkutella sitten joulupäivinä.

Lahjaksi annettavan leivän voi kääriä paperiin ja tehdä esimerkiksi samettinauhasta päälle kauniin rusetin. Tumman värin leipä saa kaljamaltaista, jotka löytyvät kaupasta yleensä jauhohyllyn läheisyydestä. Tässä ohje, saaristolaisleipä on helppo leipoa itse:

Maukas saaristolaisleipä.

Maukas saaristolaisleipä

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnänleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

TEE NÄIN:

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta puolitoista tuntia liinan alla.
  2. Voitele voilla kolme pitkänmallista leipävuokaa (minä käytin näitä Fredmanin kartonkisia vuokia). Jaa taikina tasaisesti vuokiin.
  3. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 1 h 50 min. Kun leivät ovat kypsyneet puolitoista tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiseoksella, joka antaa leivälle kauniin kiiltävän pinnan ja hieman kinuskisen maun.
  4. Kumoa kypsät leivät ritilälle jäähtymään ja peittele liinalla. Maultaan vahva saaristolaisleipä säilyy hyvin.

Herkullista itsenäisyyspäiväviikonloppua!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Ruoka ja reseptit.

Lohi-katkaraputäyte juhlapöytään.