Saaristolaisleipä

Tällä ohjeella leivot kolme saaristolaisleipää, joista riittää vaikka lahjaksikin. Saaristolaisleipä on maukas ja se sopii joulupöytään lohi-katkaraputäytteen kanssa herkuteltavaksi. Leipä säilyy hyvin ja sen voi myös pakastaa. Leivät voi leipoa ennakkoon ja pakastaa vaikka pari leipää, joilla herkutella sitten joulupäivinä.

Lahjaksi annettavan leivän voi kääriä paperiin ja tehdä esimerkiksi samettinauhasta päälle kauniin rusetin. Tumman värin leipä saa kaljamaltaista, jotka löytyvät kaupasta yleensä jauhohyllyn läheisyydestä. Tässä ohje, saaristolaisleipä on helppo leipoa itse:

Maukas saaristolaisleipä.

Maukas saaristolaisleipä

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnänleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

TEE NÄIN:

 1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta puolitoista tuntia liinan alla.
 2. Voitele voilla kolme pitkänmallista leipävuokaa (minä käytin näitä Fredmanin kartonkisia vuokia). Jaa taikina tasaisesti vuokiin.
 3. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 1 h 50 min. Kun leivät ovat kypsyneet puolitoista tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiseoksella, joka antaa leivälle kauniin kiiltävän pinnan ja hieman kinuskisen maun.
 4. Kumoa kypsät leivät ritilälle jäähtymään ja peittele liinalla. Maultaan vahva saaristolaisleipä säilyy hyvin.

Herkullista itsenäisyyspäiväviikonloppua!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Ruoka ja reseptit.

Lohi-katkaraputäyte juhlapöytään.

+17

You may also like

4 kommenttia

 1. Riittääkö oikeasti, että saaristolaisleivän taikinan aineet vain sekoittaa yhteen, vai pitäiskö ne vaivata kuin sämpylätaikina? Tämähän on super helppo, jos aineet vain sekoitetaan!

  0
  1. Moikka, Näin olen ainakin itse tehnyt, en vaivannut yleiskoneella, vaan sekoittanut vaan puukauhalla kaiken yhteen ja hyvää on tullut. Varmaan tähänkin voi olla monia tyylejä, mutta minulta onnistunut ilman vaivausta. 🙂 Ja juu, siksi helppoa! /Hilla

   +2
 2. Jaoin taikinan heti sekoituksen jälkeen vuokiin, minulla oli alumiini vuokat. Vuokien pohjalle voi leikata leivinpaperit ja irrottaa paiston reunat veitsellä. Ps. Vuokia voi näin käyttää moneen kertaan.

  0
  1. Hyvä vinkki ja kestovuokia kannattaa käyttää, jos sellaisia on. Pahviset sopivat jouluun, kun niiden kanssa oli helppo kääriä lahjaksi. 🙂

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *