Eteisaulan remontti on valmis ja olemme tyytyväisiä sen lopputulokseen. Tila on valmistunut vähitellen viime syksystä lähtien ja nyt on ennen ja jälkeen kuvien aika. Näitä on joka kerta yhtä mielenkiintoista katsella itsekin, että mitäs sitä lopulta olemmekaan saaneet aikaan.

Eteisen säilytys ja istuinpenkki

Inspiraatio ja suunnitelma muutokseen lähti parista Instagram-kuvasta, jotka olin aikoja sitten tallettanut Instan kansioihin sekä korvien väliin. Kuvassa oli pari korkeaa kaappia ja sen jälkeen matalat laatikostot, joiden päällä penkki. Ajattelin, että eteisaulaan sopisi kivasti kaappien ja penkkien yhdistelmä. Tila pysyisi muutenkin avarana, kun korkeaa kaappia ei tulisi koko seinustan matkalle.

Kotiimme saavutaan kuistille, jossa on paljon ikkunapinta-alaa ja kaakelilattia. Sen jälkeen on väliovi, josta siirrytään tähän eteisaulaan, joka toimii niin sanotusti kakkoseteisenä kuistin jälkeen. Päädyimme siihen, että lasten vaatteet säilytämme pääosin kuistilla ja meille aikuisille tuli omat korkeat kaapit tähän eteisaulan puolelle.

Ovien asennus ja listoitus on vielä sen verran tuore juttu, ettemme ole ehtineet edes järjestellä tai täyttää vielä kaappeja sen kummemmin, mutta tarkoitus siis olisi, että meidän takit tulee tänne ja sen lisäksi noihin vedettäviin alalaatikoihin kenkiä ja laatikoihin koreihin pipoja, kaulaliinoja, hanskoja jne. Yläkaappeihin jotain, mitä tarvitsee harvemmin, ihan alhaalle korit kengille.

Seinässä mänty sormipaneeli

Todella suuri osa kodin seinistä oli remontin alkaessa lasikuitutapettia, sitä mitä on aikoinaan läiskitty innolla lähes joka paikkaan. Kaikkialta kodistamme lasikuitutapetti on nyt poistettu, mutta hieman eri konstein. Pääosin alakerrassa levytimme seinät kokonaan uudelleen, jotta saimme tasaiset, kauniit ja ehjät pinnat. Yläkerrassa raaputimme ja rapsutimme, samoin tässä eteisaluassa.

Seinien tasoittamisen sijaan päädyimme kuitenkin asentamaan eteisaulan seinään samaa sormipaneelia kuin toisella puolella porraskäytävässä on. Näin molemmin puolin tilaa sormipaneeli tekee ilmeestä yhtenäisen. Sormapaneelin hankimme Bauhausista, SORMIPANEELI MALER STK-5 MÄNTY, eli siis käsittelemätöntä mäntypaneelia, jonka asensimme ensin kiinni seinään ja viimeistelimme maalaamalla sen samalla sävyllä porratilan ja yläkerran aulan kanssa. Värisilmän Syke -sävy. Kiinnityksen hoiti Daniel, Danielin isä ja minun isä. Sirkkeli soi ja naulapyssy lauloi.

Sormipaneeli on seinäpintana mielestäni kodikas, lämmin ja se tuo hieman sellaista vanhan talon fiilistä ja sopii hyvin puutalon tunnelmaan.

Kaapistot päädyin suunnittelemaan Ikean METOD-keittiökalusteista. Ajatus lähti oikeastaan siitä, että halusin 60 cm leveät kaapit, kestävät rungot ja penkin, jonka päällä voi istua ja pukea lapsia. Tämä penkki on todettu jo arjessa käytännölliseksi ja monesti siihen tulee istahdettua, nostettua kauppakassit, tms.

Tässä pari vanhaa kuvaa.

Eteisaulan remontti – ennen ja jälkeen

Kuvassa Ikean suunnitteluohjelmasta saamani mittakuva, jonka avulla kokosimme kaapistot paikoilleen. Alkujaan oli tarkoitus, että tilaisimme vain rungot ja oviksi olisi tullut samat ovet kuin keittiössä, mutta lopulta päädyimme eteisen ovissa kuitenkin IKEAan ja ovi on tummanharmaa ASTAD-keittiöovi.

Vaikka kyseessä onkin keittiön kaapistot, niin eihän sillä sinänsä ole mitään väliä, mihin tilaan kaapistot kodissa tulevat. Hyvin voisin samaisella rungolla suunnitella esimerkiksi kodinhoitohuoneen säilytysjärjestelmän tai vaikka myöhemmin uudet kaapistot lasikuistille.

Kaapistot rakennettu IKEAn METOD-kalusteista

Istuinpenkin levy on keittön EKBACKEN-laminaattitaso, joka tässä tapauksessa sopii mainiosti myös penkin kanneksi ja kestää kulutusta. Mietimme täyspuisen tammitason ja tämän ASKESUND-laminaatin välillä, mutta päädyimme lopulta tähän saarnikuvioiseen laminaattiin, koska saimme samasta materiaalista myös kaappien sivuille peitelevyt.

Matalasta päästä pieni pala peitelevyä vielä puuttuu, se odottaa vielä mittaan sirkkelöintiä autotallissa. Näin niitä pieniä hommia jää rempassa aina uupumaan ja tehdään vähitellen, kun osuu ja muistuu silmään. :D

Kaapistojen nupit ovat messinkiset nuppivetimet ja ne on samat kuin meidän keittiön vetimet. Siinä kohtaa halusimme yhtenevästi samat nupit molempiin kaappeihin. Nämä nupit ovat siis Keittiömaailman kautta.

Eteisen vanhaa tammiparkettia ei uusittu, vaan se koki muodonmuutoksen hionnan ja valkolakkauksen avulla. Vanha kellastunut ja kulunut pinta hiottiin pois ja sen jälkeen valkolakkaus, joka antaa lattialle myös suojaa ja kulutuksen kestoa, koska lakkapinta kovettuu puuta kovemmaksi.

Lattian valkolakkaus lisäsi valoisuutta koko talossa, kun ikkunoista sisään tuleva valo heijastuu raikkaana lattiasta taas eteenpäin. Keltainen ja tumma lattia sen sijaan pimensi kaikkia tiloja. Valon määrässä vaalentunut lattia on huomattava tekijä ja siksi siihen päädyimme, vaikka toki tummempikin lattia olisi kaunis, mutta itselläni valoisuus ajaa sen edelle.

Lopputuloksen viimeisteli hieman normaalia paksummat jalkalistat, kattolistat ja peitelistat, jotka hankimme koko kotiin samanlaiset. Tässä esim K-raudan verkkokaupassa Cello peitelista antiikki, valkoinen. Näitä myy useampikin paikka.

Eteisestä puuttuu vielä matto, joka on olleellinen asia suojaamaan parkettia kuistin jälkeen tässä tilassa kun kaakelilta siirrytään sisemmäs. Olen pohdiskellut, että sisal-matto voisi olla hyvä, mutta vielä en ole ehtinyt sen pidemmälle hankinnan kanssa.

Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog, @hillashome & @hillastraining

Lue lisää:

Koti & sisustus

Lundia-hyllyt ja rottinkiovet lastenhuoneessa

  1. Maria 27.1.2022 at 14:57 - Reply

    Ihana ❤️❤️ ollaan suunniteltu uuden kodin eteiseen tuon tyyppistä penkkiä bestån rungoista. Ehkä metod olisikin parempi, jos siitä löytyy tuon kokoinen laatikkokin. Olisitko viitsinyt tarkemmin kertoa, mikä tuo runko tuossa penkissä on? Metod laatikko 60*40 tms 🤭 ihana ihana eteinen teillä 😍

  2. Kirsi 20.2.2022 at 13:22 - Reply

    Täälläkin kiinnostaisi penkissä käytetyt laatikot! Olen itse suunnittelemassa laatikoista penkkejä pieneen ruokailutilaan, mutta en löytänyt Ikealta sopivan matalia mutta syviä laatikoita.

  3. Matti 12.3.2023 at 17:06 - Reply

    Minuakin kiinnostaa nuo laatikostot jotka toimii penkkinä! Ja onko tuon korkea kaapiston päällä vielä erilliset pienet kaapit? Vai saako tuollaisen koko kokonaisuuden?

Seuraa Instagramissa