Kaupallinen yhteistyö Keittiömaailma

Keittiöremontti on valmis ja on aika blogitekstin, jossa vastaan seuraajiltani saamiin kysymyksiin koskien keittiöremonttia. Ensiksi kuitenkin pieni tiivistys, miten olemme nyt tässä pisteessä, onnellisina uuden ja valmiin keittiön ääressä.

Nykyinen kotimme tuli 2021 kesäkuun lopun helteillä myyntiin ja keittiön osalta tiesimme jo silloin, että jos tämän talon päädymme ostamaan, menee keittiö remonttiin. Taloa etsiessä tutkimme tietenkin pohjapiirroksia ja tämän talon kohdalla silmään pisti makuuhuone, joka sijaitsi keittiön vieressä/takana. Ajattelimme jo silloin, että keittiön voisi laajentaa liittämällä keittiön viereisen makuuhuoneen osaksi keittiö-ruokailutilaa.

Heinäkuussa teimme kaupat talosta ja elo-syyskuun vaihteessa saimme avaimet uuteen kotiin. Aloitimme koko talon kattavan remontin syyskuussa ja samalla Danielin isä (rakennusinsinööri) auttoi meitä piirtämään keittiön rakenteellisen muutoksen uudelleen, jotta pääsimme hakemaan keittiön muutokselle rakennuslupaa kaupungilta. Tarvitsimme keittiön remonttiin rakennusluvan, koska teimme muutoksia kantaviin rakenteisiin makuuhuoneen purkamisen yhteydessä ja suunnitelmissa on vaihtaa myöhemmin ikkunalliset pariovet ruokailutilan ikkunan tilalle.

Marraskuussa olimme edenneet remontissa alakertaan ja keittiötilaan. Purimme vanhan keittiön ja kaadoimme sen jälkeen Danielin isän ja minun isäni avustuksella makuuhuoneen kaksi seinää, jonka paikalla on nykyisin uusi keittiö ja saareke. Vanha keittiö sijaitsi nykyisen ruokapöydän paikalla.

Toinen makuuhuoneen seinistä oli yläkertaa kantava, joten sen tilalle tuli massiivinen liimapuupalkki katon rajaan pylväiden päälle asennettuna. Pylväät ovat nykyisin verhoiltuna seinien sisään ja palkki näkyy eteisen ja keittiön välissä katon rajassa.

Joulukuun alussa uuden keittiön pohjat oli saatu valmiiksi, sähköt vedetty, katto paneloitu ja seinät levytetty sekä maalattu. Pohjien remontoinnissa oli iso työ, jonka teimme itse viikonloppuisin. Sitten olikin vuorossa keittiön toimitus ja asennus.

Tammikuussa teimme viimeistelyjä keittiöön (listat parketin hionnan jälkeen, avohyllyt seinälle) ja saimme valmiiksi alakerran remontin. Seuraavaksi kerron yksityiskohtia keittiöstä, sen valinnoista ja ylipäätään siitä, miten tällaiseen keittiöön päädyimme. Vastaan kysymyksiin, joita Instagramin kautta olen saanut.

Mistä keittiö on hankittu ja miten lähditte suunnittelemaan keittiötä?

Kirjoitan blogitekstiä yhteistyössä Keittiömaailman kanssa, keittiömme on siis Keittiömaailman keittiö. Keittiömaailman taustalla on Novart, joka on Suomen suurin keittiökalustevalmistaja. Keittiömaailman Ala Carte- ja Petra-keittiökalusteiden lisäksi Novartin valikoimaan kuuluvat kylpyhuonekalusteet sekä kodin muut kiinteät säilytyskalusteet.

Olin seurannut Instagramissa eri keittiötoimittajia ja sisustustilejä ainakin vuoden verran, koska haaveilimme uudesta kodista ja kenties keittiöremontista tai uudesta keittiöstä. Minulla oli jo selvä visio, millaisen keittiön haluaisin, jos sellaista pääsisin toteuttamaan.

Mielessäni oli ruotsalainen lantliv-tyyli, linjakkaalla otteella. En halunnut skandinaavisen pelkistettyä keittiötä, vaan sen sijaan kodikkuutta, jota minulle edustaa tämän tyylinen keittiö. Nämähän ovat makuasioita.

Värimaailman osalta mielessä risteili oliivinvihreä, harmaa, beige, greige, ruskea ja jossain vaiheessa jopa tummansininen. En halunnut valkoista tai mustaa. Siinä lähtökohdat, joiden lisäksi minulla oli useita ”tällaisen keittiön haluaisin” -kuvia tallennettuna puhelimen muistiin.

Keittiömaailman Instagramista olin tallentanut muistiini nämä kuvat inspiraatioksi. Kuvissa Eerika-keittiön havunvihreäksi maalattu peiliovi ja tyyli, josta kokonaisuutena pidin.

Näiden visioiden, inspiraatiokuvien, pohjapiirrosten ja tarkkojen huonemittojen kanssa kävelin Lahden Keittiömaailman myymälään ja esittelin ajatukseni ja toiveeni keittiösuunnittelija Saara Pitkäniemelle. Saara sai välittömästi kiinni visiostani ja ymmärsi, mitä keittiöremontilta toivoin.

Annoin Saaralle mitat ja hän piirsi ensimmäiset hahmotelmakuvat siltä istumalta tietokoneen näytölle. Kiersimme myymälän ja valitsimme yhdessä materiaalit: ovimallin, värin, tasot, hanan, altaan, liesituulettimen jne. Lähdin kotiin ensimmäisen hahmotelman kanssa ja jäin makustelemaan valintoja. Eniten mietitytti taso siinä vaiheessa, koska pienestä palata on aina vaikea hahmottaa suurempaa kokonaisuutta. Myöhemmin Saara kävi tarkistusmittaamassa keittiön mitat ja viilasimme yhdessä keittiön valinnat valmiiksi.

Mikä on ehdottomasti paras juttu uudessa keittiössä?

Tila, avaruus ja valoisuus ja se, että toteutimme keittiön, josta olimme omassa päässä haaveilleet.

Miten hoksasitte laajentaa keittiön tuohon suuntaan?

Myös edellisessä kodissa purimme keittiön ja olohuoneen välisen kaappiseinän pois ja teimme seinän tilalle saarekkeen. Tykästyimme saarekkeeseen ja sen luomaan yhtenäiseen tilaan edellisessä kodissa niin paljon, että halusimme myös uuteen kotiin saarekkeen. Asuntonäytöissä mietimme, että voisiko tähän tai tähän saada saarekkeen. Saarekkeen päällä on tilaa puuhata, laittaa ruokaa, leipoa ja jotenkin koko kodin elämä keskittyy sen ympärille. Ainakin meillä.

Oliko helppoa vai vaativaa valita keittiön tyyli?

Mielestäni se oli helppoa. Olin varmaan jo parisen vuotta haaveillut/unelmoinut tämän tyylin keittiöstä. Piti sitten vain käytännössä valita, miten sen toteuttaa ja saa luotua omaan kotiin.

Oliko vaikeaa tehdä paljon valintoja?

En sanoisi vaikeaksi, mutta jossain kohtaa väsyttäväksi. Luulen, että se johtuu alitajunnasta, jonne koko talon remonttivalinnat jäivät pyörimään lattialistoista keittiön hanaan ja vessapaperirullan telineestä saumalaastin sävyyn ja lattialaatan muotoon ja eteisen kaapin koriin. Niin paljon erilaisia asioita, valintoja ja päätöksiä!

Päätöksiä ja valintoja tekee mielellään, mutta jossain kohtaa alkaa väsyä. Silloin on parasta nukkua yön yli ja palata asioiden ääreen tuoreilla ajatuksilla seuraavana päivänä. Sanoisin niin.

Kävittekö usean eri yrityksen keittiösuunnittelussa vai tiesittekö helposti valmistajan?

Kävimme vain kahdessa keittiösuunnittelussa, koska tiesin mitä tavoittelin ja pystyin netistä sekä sosiaalisen median kanavien kautta tsekkaamaan, millä keittiötoimittajilla olisi vastaavia ovia tai mallistoja saatavilla. Tuntuisi myös ajan tuhlaukselta, jos kävisi kovin monessa keittiösuunnittelussa. Mielestäni omia toiveita on hyvä pureskella jo etukäteen esimerkiksi inspiraatiokuvien kautta, jotta hieman voi rajata mitä lähtee etsimään.

Kaunis taso ja sen tiedot kiinnostavat. Mikä keittiön taso on?

Tasot ovat Keittiömaailman vaaleaa Terrazzoa, laminaattia.

Oletteko olleet tyytyväisiä keittiön tasojen valintaan?

Keittiön tasot ovat olleet käytössämme tammikuun alusta lähtien ja olemme olleet niihin tyytyväisiä. Pinnan epätasainen kuvio on kaunis, väri maanläheinen, pienet ruskeat sävyt tason pinnassa yhdistyy kauniisti lämpimään messinkiin, jota on ovien nupeissa ja hanassa. Pidän myös siitä, että tason pinta on matta, eikä kiiltävä. Mattaiset tasot eivät heijasta niin paljon valoa.

Keittiön kaapinovet kiinnostavat, mikä ovimalli ja mikä maalisävy?

Ovimalli on Keittiömaailman Eerika, 61P, väri Luonto-värikokoelman Tähkä (Taupe), eli tumma greige, harmaa ja beigen sekoitus. Ovet ovat maalattua MDF:ää.

Mikä maalisävy on keittiön seinissä?

Keittiön seinissä on Tikkurilan maalisävy Uni, puolihimmeänä.

Missä säilytätte tiskiharjat?

Tiskialtaan alla ja vieressä on vetolaatikko, jotka toimii samalla logiikalla kuin perinteinen kuivauskaappi. Fairy-pullon, harjan ja rätin voi tiskauksen päätteeksi nostaa laatikkoon sen sijaan, että ne nostaisi kuivauskaappiin.

Sain keittiön suunnitteluvaiheessa muutamilta seuraajilta viestejä, jossa ihmeteltiin, kuinka pärjäämme ilman kuivauskaappia. Rehellisesti sanoen en ole osannut kuivauskaappia kaivata remontin jälkeen.

Emme varmaankaan aiemmin käyttäneet kuivauskaappia siihen tarkoitukseen, vaan se oli meillä enemmänkin erinäisten muovirasioiden ja kulhojen säilytyspaikka. Nyt niille on vetolaatikot ja pärjäämme oikein hyvin näin, että vesipiste on saarekkeessa ilman kuivauskaappia.

Liesituuletin on kaunis, sen tiedot kiinnostaisivat! Mikä merkki/malli?

Liesituuletin on Franke SMART DECO liesituuletin. Materiaalina mattapinnalla maalattu ruostumaton teräs. Saatavana seitsemällä eri värivaihtoehdolla. Valaituksena LED-valo.

Tykästyin Franken liesituulettimen kevyeeseen ilmeeseen. Ensin ajattelin jotain massiivisempaa liesituuletinta, esimerkiksi perinteisen keittiön tyyliin sopivaa huuvaa, mutta nyt olen iloinen, että valitsimme aika huomaamattoman ja siron tuulettimen. Tulimme lopulta siihen tulokseen, että liesituuletin ei ole asia, jota haluamme korostaa. Mieluummin kaapit ja taustalla oleva kaunis laattaseinä saavat tulla esiin.

Mikä keittiön kaakeli / laatta on lieden takana?

Keittiön laatta on Italian kaakelin valikoimasta, Marazzi Grogiolo Rice Bianco lux 7.5×200 -laatta. Halusimme eläväpintaisen laatan ja tämä laatta on juuri sellainen. Jokainen laatta on hieman erilainen ja lasitus epätasaisen elävä. Myös laatan reunoissa on epätasaisuutta. Laatassa on kaunis lasitettu kiiltävä pinta, jolloin valo tuo esiin laatan pintaa.

Olen ollut valintaan tyytyväinen ja tällaisen pitkän laatan ladoimme kultainen leikkaus -ladonnalla eli seuraava laatta lähtee noin 1/3 seuraavan päältä, eikä puolesta välistä. Ladontaa mietin jonkin aikaa, olen tyytyväinen tähän.

Harkitsitteko keittiön välitilaan jotain muuta kuin kaakelia?

Emme harkinneet, koska edellisessä kodissa oli välitilassa sileä levy ja kaakeleista olin haaveillut. Nyt sain sellaiset. Päätimme kuitenkin, ettei kaakelia tule ympäri keittiötä, vaan vain yhdelle seinälle tasosta kattoon asti.

Mikä on lemppari yksityiskohta keittiössä?

Niitä on monta, ylipäätään saareke kokonaisuutena, Franken valkoinen keraaminen pesuallas ja siihen yhdistettynä Damixan kirkas messinkinen hana. Sama lämmin messinki toistuu kaikissa ovien nupeissa. Lemppari yksityiskohta on myös yläkaapittomuus, jos se yksityiskohta voi olla. Korkeat kaapit ovat vain pakastin, jääkaappi ja aamiaiskaappi. Muuten keittiö on ilman yläkaappeja.

Mitkä keittiön avohyllyt on?

Avohyllyt olemme tehneet itse. Tammiset kiinnikkeet ovat Lundbergs Carl Tammi 180 X 30 X 265 mm ja hyllytasot mäntyä. Maalasimme hyllyt ja kiinnikkeet kalustemaalilla, samalla sävyllä kuin seinä taustalla. Hyllyille on kiva asetella kauniita astioita esille ja sisältöä voi vaihdella fiiliksen mukaan.

Ajattelin niin, että keittiön tyyliä ja ilmettä saa hiukan vaihdeltua sen mukaan, mitä avohyllyille kulloinkin laittaa esille: vaaleita astioita, viherkasveja, kuiva-ainepurkkeja, leipäkoreja tms.

Missä pihistitte ja missä panostitte?

Pihistimme ainakin keittiön tasojen materiaalissa, kun valitsimme laminaatin. Keittiömme on iso, toinen seinä 5 metriä ja toinen yli 7 metriä, joten kookkaassa keittiössä tasojen materiaalin hinta vielä kertautuu. Ero on kutakuinkin sellainen, että laminaatin kanssa hinta pyörii tuhannessa eurossa ja kivitasojen kanssa kymppitonnissa. Hintalappu päätti meidän puolesta tasojen materiaalin. Sitäkin kun minulta on kysytty, että miksi emme valinneet kivitasoa. Ihan hinnan takia voinen sanoa.

Mikään yksittäinen keittiön osa ei ole valikoiman kalleimmasta päästä tai erityisen hintava. Valintamme on sellaista keskitasoa varmaankin. Siinä mielessä emme panostaneet missään yksittäisessä asiassa, mutta meille panostus oli kokonaisuudessaan mittavan keittiöremontin tekeminen ja yhden alakerran makuuhuoneen purkaminen, jotta saimme remontoitua keittiöstä näin ison ja tilavan. Siihen panostimme.

Minkä vinkin antaisit tuleville keittiön remppaajille, mitä pitäisi ottaa huomioon?

Leikkele inspiraatiokuvia lehdistä tai tallenna mieleisiä keittiökuvia somesta talteen. Niiden perusteella on helppoa lähteä suunnittelemaan keittiötä, kun tietää jo aika hyvin mitä haluaa tai mistä tykkää. Voi myös kirjata, mitä ei halua.

Pidä kiinni omasta visiosta ja uskalla valita juuri sitä, mitä itse tahdot. Muilla kyllä aina riittää mielipiteitä. Keittiön ei myöskään tarvitse olla sellainen, joita somessa eniten tulee vastaan. Keittiö voi olla juuri sellainen kuin itse haluat.

Sanoisin, että aikaa kestää muunlainenkin keittiö kuin yksinkertainen valkoinen. Valkoinen ja moderni keittiö on totta kai varma valinta aina, mutta myös muilla valinnoilla voidaan saada aikaan keittiö, joka ei ole liiaksi juuri tämän hetken trendin mukainen.

Tekisittekö jotain nyt jo toisin? Tuliko jostain erilainen kuin mitä olitte ajatelleet?

Keittiö on ollut valmis vain muutaman viikon, joten vielä en osaa julistaa virheitä tai asioita, jotka pitäisi tehdä toisin. Varmaan niitä ajan kanssa eteen tulee. Tai tuleekin.

Teimme esimerkiksi sellaisen kompromissin, että otimme vain 60 cm leveän aamiaiskaapin. Olisimme saaneet keittiöön mahtumaan helposti myös 120 leveän aamiaiskaapin, mutta silloin yläkaappeja olisi pitänyt tulla myös toiselle pitkälle seinälle. Sitä emme kuitenkaan halunneet. Osa asioista on siis myös harkittuja valintoja tai kompromisseja. Iso aamiaiskaappi olisi vienyt yläkaapittomuuden eli joskus pitää valita kahden toiveen väliltä.

Miten vaativa homma on laittaa vesipiste saarekkeeseen? Miten saitte siirrettyä vesipisteen seinältä saarekkeeseen?

Ei ollenkaan vaikeaa, koska vesipiste on juuri samassa kohtaa kuin vanhan keittiön vesipiste. Vesipistettä ei ole siirretty seinältä keskelle, vaan vesipisteen takaa on purettu yksi huone, jolloin saareke tuli keskipisteeksi. Jos vesipisteen olisi halunnut saarekkeesta pois, olisi se vaatinut valetun betonilattian auki piikkaamista ja siitä olisi tullut huomattavasti lisää kustannuksia remonttiin. Siksi päätimme, että vesipiste saa jäädä saarekkeen kohdalle ja se on kyllä kiva siinä.

Oletteko tyytyväisiä lopputulokseen? Tuliko sellainen mitä etukäteen ajattelitte?

Olemme tyytyväisiä lopputulokseen, keittiö on meidän perheessä kodin sydän, kaiken keskipiste ja vietämme keittiö-ruokailutilassa paljon aikaa. Samaan tilaan yhdistyy eteinen ja olohuone sekä entinen ruokailutila talon päädyssä.

Olemme tyytyväisiä yksittäisiin valintoihin ja kokonaisuuteen, joka niistä muodostui. Uskomme, että tämä keittiö palvelee meitä monta seuraavaa vuotta ja saamme viettää kodissa vielä useita ikimuistoisia hetkiä. Keittiöstä tuli meidän näköinen!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Lue lisää:

Kodin remontti.

Eteisaulan remontti – ennen & jälkeen.

Kodin remontti – kysymyksiä & vastauksia.

  1. Kirsi 27.2.2022 at 17:51 - Reply

    Hei,
    Minkä kokoinen on teidän saareke?

  2. Ada 28.7.2022 at 13:27 - Reply

    Onpa hieno tuo valkoinen seinälaatta työtilan yläpuolella. Meilläkin on keittiöremontti edessä kesänjälkeen ja tässä haeskelen inspiraatiota eri blogeissa surffaillen. Saareketta mekin olemme uuteen keittiöömme miettineet ja hyvä tietää, että se on teillä ollut toimiva ratkaisu.

  3. Ansu 29.12.2022 at 20:53 - Reply

    Upea keittiö <3 Kun vesipiste on tuossa saarekkeessa, niin onko teillä kuivauskaappia ollenkaan?

  4. Kaija 5.2.2023 at 18:19 - Reply

    Hei, miten liesituulettimen sähkö on laitettu? Ei näy kuvassa enkä löytäny sitä tietoa Franken tuotesivuiltakaan.

  5. Veera 12.4.2023 at 08:04 - Reply

    Hei, tiedän keittiönne ja koko talo näyttää ihanalta! Olen selannut blogiasi ja etsinyt tietoa parketin hionnasta, onko niin että sitä ei hionnan jälkeen tarvinnut enää lakata?

    • Hilla 25.9.2023 at 10:34 - Reply

      Moikka, juu, lattia on lakattu kuultovaaleaksi hionnan jälkeen. :)

Seuraa Instagramissa