Kaupallinen yhteistyö Keiju.

Kevättalven ulkoilusäät ovat olleet menneinä viikkoina parhaimmillaan. Silloin tekee mieli maksimoida ulkona vietetty aika ja sen sijaan minimoida keittiössä käytetty aika. Siksi erilaiset pataruoat ja pitkään uunissa haudutettavat reseptit ovat tykättyjä viikonloppuruokia meillä. Mausteinen lihapata smetanalla maistui viikonloppuna aamupäivän hiihtoretken jälkeen ja täyteläinen ruoka sai vatsat kylläiseksi.

Pataruoan valmistelut voi tehdä vaikka jo edellisenä iltana valmiiksi, jos resepti vaatii esimerkiksi juuresten kuorimista ja pilkkomista. Sitten vain aamusella ainesten paistaminen, maustaminen ja padan ainesten valmistelu siihen pisteeseen, että padan voi siirtää pariksi tunniksi uuniin muhimaan ja tekeytymään. Ulkoilun tai pihapuuhien jälkeen padan maut ovat tiivistyneet ja ruoka valmistunut kuin itsestään pöytään nostettavaksi.

Lihapadan paistamisessa käytin Keiju Merisuolaa, joka on täyteläinen ja maukas levite. Tuotteessa yhdistyvät luonnon oma rypsiöljy ja hienonnettu merisuola. Hieman voimakkaammin suolattu palmuöljytön Keiju Merisuola tuo lisää makua leivälle, mutta sopii loistavasti myös ruoanlaittoon ja leivontaan. Pataruoan lihojen paistamiseen tuote soveltui myös erittäin hyvin. Keiju Merisuola on laktoositon ja maidoton sekä lisäaineeton, ja se sopii vegaaniseen ruokavalioon. Levite on pakattu kierrätettävään, kartonkipäällysteiseen 400 g rasiaan.

Tässä mausteisessa lihapadassa on makua ja lopuksi padan joukkoon lisättävä smetana pehmentää ja viimeistelee lihapadan maut. Lihapadan lisukkeeksi tein helpot ja maukkaat parmesaaniperunat. Perunat voi keittää etukäteen jo valmiiksi ja ennen ruokailua perunat vain murskataan pellille ja niiden päälle levitetään sulatettua Keiju Merisuola -levitettä, jonka joukkoon on sekoitettu persiljaa ja parmesaaniraastetta.

Tämä on herkullinen viikonloppuruoka isommallekin porukalle tai vaihtoehtoisesti hyvä ruoka sunnuntain pöytään, jolloin alkuviikolla pataruokaa voi lämmittää arki-illan päivälliseksi. Kerralla syntyy helposti isompikin satsi.

Mausteinen lihapata smetanalla

AINEKSET:

700 g naudan sisäpaistia
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
50 g Keiju Merisuola -levitettä
3⁄4 tl suolaa
½ rkl mustapippuria
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua rosmariinia
2 tl kuivattua oreganoa
3 rkl vehnäjauhoja / Maizenaa (gluteenittomaan versioon)
4 dl lihalientä
½ sitruunan mehu
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sinappia
1 rkl soijakastiketta
1 tl currya
2 maustekurkkua
1-2 prk (250 g) smetanaa
1 ruukku tuoretta persiljaa

TEE NÄIN:

  1. Ota sisäpaisti huoneenlämpöön odottamaan noin tunti ennen paistamista. Pilko lihapala nopan kokoisiksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulit hitaasti kullankeltaisiksi.
  3. Lisää lihakuutiot pataan ja ruskista ne sekoitellen.
  4. Lisää ruskistuneiden lihapalojen joukkoon mausteet, kuivayrtit ja jatka paistamista vielä hetken. Pyörittele vehnäjauhot tai Maizena huolella lihapalojen joukkoon.
  5. Lisää lihaliemi, sitruunan mehu, tomaattipyree, sinappi, soijakastike ja sekoita. Kuutioi joukkoon maustekurkut. Varmista, että nestettä on riittävästi peittämään lihapalat, jottei pata kuivu uunissa.
  6. Anna lihapadan hautua kannen alla reilut 2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Ensimmäisen 30 minuuttia 200 asteisessa uunissa ilman kantta, jotta ainekset kuumenee. Sen jälkeen lämpötila lasketaan 170 asteeseen ja pata saa jäädä kannen alle rauhassa hautumaan.
  7. Sekoita lopuksi kypsän lihapadan joukkoon smetana ja koristele pieneksi pilkotulla persiljasilpulla ennen tarjoilua.

Parmesaaniperunat

Keitettyjä perunoita
50 g Keiju Merisuola -levitettä
2-3 dl raastettua parmesaania
persiljasilppua

  1. Keitä perunat, kaada vesi pois ja nosta kypsät perunat pellille. Murskaa perunat.
  2. Sulata mikrossa Keiju Merisuola -levitettä ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja persiljasilppua. Kaada seos murskattujen perunoiden päälle.
  3. Laita pelti 200 asteiseen uuniin, kunnes parmesaani on sulanut ja perunat saaneet hiukan ruskeaa sävyä.

Maukkaita hetkiä toivotellen!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Seuraa Instagramissa