Mistä Lahti on tunnettu?

120 000 asukkaan Lahti on yksi Suomen suurimpia kaupunkeja. Moni tuntee Lahden urheilu- ja hiihtokaupunkina, joista Salpausselän kisat ja Finlandia-hiihto ovat monille tuttuja tapahtumia. Urheilun lisäksi Lahti tunnetaan kansainvälisesti ympäristö- ja muotoiluosaamisesta sekä korkeatasoisista kulttuuripalveluista. Lahti nimettiin ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021. Vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina toi Lahden kaupungille kansainvälistä näkyvyyttä.

Kuinka kauan olette asuneet Lahdessa ja miten olette viihtyneet?

Muutimme Lahteen syksyllä 2021 löytäessämme täältä sopivan omakotitalon kasvavalle perheellemme. Olemme asuneet Lahdessa vajaat kaksi vuotta ja olemme viihtyneet erinomaisesti. Lahdesta löytyy laadukkaat palvelut, joita lapsiperheenä tarvitsemme. Niitä ovat muun muassa varhaiskasvatus ruotsinkielisenä, erilaiset harrastukset, liikuntamahdollisuudet ja kulttuuripalvelut. Löytyy uimarannat, hiihtoladut, leikkipuistot, kirjastot tai vaikka Sibeliustalon konserttisali aivan läheltä.

Kirjoitin Instagramissa aiemmin siitä, miksi muutimme Lahteen ja onko päätös ollut oikea. Linkki Instagram postaukseen. Arki lapsiperheenä sujuu täällä kivasti. Lahdessa asumisen aikana perhekokomme on kasvanut kolmannella lapsella ja olemme remontoineet talon tuntumaan omalta. Arjen palapelissä ja touhuissa arvostamme sopivia välimatkoja kompaktissa kaupungissa, jossa kaikki tuntuu löytyvän läheltä. Sekin tuo sujuvuutta arkeen. 

Kesävinkit Lahdessa lapsiperheelle

Lämpimästi tervetuloa viettämään kesäpäivää Lahteen perheen kanssa. Täällä on monenlaista tekemistä lapsiperheille.

Pienten lasten kanssa kesäpäivän voisi viettää Launeen perhepuistossa, joka on iso ja monipuolinen leikkipuisto puistomaisemien ympäröimänä. Alueella on leikkilinna, useita kiipeilytelineitä, liukumäkiä, lasten liikennepuisto, virtaavaa vettä varpaiden kasteluun ja monia muita juttuja, joista meidän lapset tykkää tosi paljon. Leikkipuistossa viihtyy useamman tunnin ja usein meillä on omat piknik-eväät mukana. Alueelta löytyy kahvio ja leikkipuiston lähellä myös minigolfrata vaikka perheen isommille lapsille. Launeen perhepuisto on leikkipuisto ja siten maksuton.

Launeen perhepuisto

Yli-Marolan kotieläinpiha on viihtyisä paikka lähellä Launeen perhepuistoa, joten nämä kaksi kohdetta voi hyvin yhdistää toisiinsa. Matkakeskuksesta kotieläinpihalle on lyhyt matka, jos saapuu Lahteen junalla tai bussilla. Yli-Marolan kotieläinpiha on viihtyisä pihapiiri, lapsille monenlaista nähtävää ja alueelta löytyy kiva Cafe Kilipukki. 

Yli-Marolan kotieläinpiha

Lahden maauimalaa mäkimontussa suosittelen lämpimästi kesätekemiseksi. Maauimala sijaitsee kesäaikaan isoimman hyppyrimäen montussa, joten uidessaan saa katsella vaikuttavan isoja hyppyrimäkiä ja hyvällä tuurilla mäkihyppääjien treenejä. Maauimalassa on pienille lapsille pulikointiin soveltuva matalampi allas. Maauimalassa on tilavat pukuhuoneet, suihkut ja saunat. Uintien päälle voi syödä kahvila-ravintolassa tai tutustua viereiseen hiihtomuseoon.

Lahden maauimala

Lahden satama on mukava paikka kokea lasten kanssa ja sieltä löytyy hyvin parkkitilaa. Erityisesti suosittelisin ajoittamaan satamavierailun yhteyteen kahvila- tai jäätelöhetken tai laivaristeilyn Vesijärvelle. Satamassa sijaitsee näyttävä Sibeliustalo ja konserttisali sekä muutamia kahviloita ja ravintolalaivoja. Me tykätään kesäisin tehdä satamassa ja Pikku-Vesijärven puistossa kävelylenkki ja mennä sen jälkeen kahvilaan nauttimaan herkuista ja järvimaisemasta.

Lahden satamasta löytyy nyt myös uudet Kariniemen maisema- ja kuntoportaat, joita pitkin pääsee nousemaan ylös Lanu-puistoon, joka sijaitsee Kariniemenmäellä. Taitelijaprofessori Olavi Lanun mukaan nimetty puisto on noin 20 hehtaarin kokoinen suojeltu lehtometsä, jossa on runsas luonnonvarainen kasvilajisto. Puistoon on sijoitettu kaksitoista jättimäistä Lanun veistosta, joten puistoviereilu on samalla myös kulttuurielämys.

Lahden satama

Viehättävä kohde vierailulle ja kesälounaan syömiseen on myös Myllysaari. Myllysaari on pieni saari Lahdessa ja sinne pääsee kävellen siltoja pitkin. Saaressa on huvivenesatama ja jotkin Vesijärvellä risteilevät laivat pysähtyvät Myllysaaressa. Myllysaaren paviljongissa toimii viihtyisä kesäravintola Kommodori, saaresta voi varata saunavuoron tai vuokrata suppilaudan Vesijärven laineilla suppailuun.

Myllysaari

Meiltä löytyy museokortit. Mitä museoita suosittelet Lahdessa?

Lahden museotarjonta on monipuolinen ja ensimmäisenä mieleen tulee suositella Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvaa. Malva-museo sijaitsee entisen Lahden Mallasjuoman tehdaskiinteistössä, joka muutama vuosi remontoitiin uudenlaiseen käyttöön. Museo Malva on uusi, elämyksellinen museo Lahdessa – ja lahtelaisten ehdoton ylpeydenaihe. Interaktiiviset, digitaaliset ja vaihtuvat näyttelyt tarjoavat elämyksiä kulttuurin suurkuluttajista ensikertalaisiin. Malva-museon yhteydessä toimii todella viihtyisä kahvila ja ravintola, joten museovierailun yhteyteen voi hyvin ajoittaa ruokailun. Malvasta on lyhyt matka Lahden torille ja keskustan palveluihin.

Lahdesta löytyy lisäksi radio- ja tv-museo Mastola Radiomäellä, Hiihtomuseo Urheilukeskuksessa, Historiallinen museo (parhaillaan peruskorjauksessa) sekä moottoripyörämuseo. Radio- ja tv-museo voisi olla mielenkiintoinen paikka vierailla hieman isompien lasten kanssa, jotka ovat syntyneet suoraan diginatiiveiksi. Museosta saisi mielenkiintoisen kurkistuksen aikaan ennen digiä.

Mietitään muuttoa Lahteen, millaisia eri asuinalueet ovat? Osaatko suositella Lahdesta mukavia asuinalueita lapsiperheelle?

Itse olen asunut Lahdessa vain yhdellä asuinalueella, missä nykyisin asumme, joten siinä mielessä kokemusasiantuntijuutta ei ole kovin paljoa. Mutta ystäviä, tuttavia ja kouluaikojen koulukavereita asuu eri puolilla Lahtea ja monia mukavia asuinalueita täältä on tullut tutuksi. Asuinpaikka on monen muuttujan summa, johon ei voi sinällään mielestäni liiaksi antaa ulkopuolta ohjeita. On varmasti monia viihtyisiä alueita.

Asuinpaikan valinta kun riippuu monesta asiasta; missä on töissä, mitä arjessaan tarvitsee tai arvostaa. Haluaako asua lähellä latuja, järveä tai juna-asemaa. Mutta onhan näitä Jalkaranta, Pirttiharju, Kiveriö, Laune, Renkomäki, Karisto, Kytölä, Ahtiala, Möysä, Sataman alue eli Ankkuri ja Ruoriniemi, Anttilanmäen vanhat talot tai keskustan tuntumasta Asemantausta niille, jotka haluavat saavuttaa esimerkiksi työmatkalaisena juna-aseman nopeasti.

Jalkarannan lähellä sijaitsee laajat ulkoilureitit ja hiihtoladut sekä tietenkin maisemat Vesijärvelle. Möysässä on kiva uimaranta ja nopea yhteys kaupungin keskustaan. Karistossa asuu paljon lapsiperheitä ja sinne on kehittynyt oma yhteisöllinen asuinalueensa Karisman-kauppakeskuksen palveluiden ääreen. Renkomäki taas sijaitsee kaupungin eteläosassa ja sieltä on helppo yhteys moottoritielle. 

Kaiken kaikkiaan kaupunki on kuitenkin niin kompakti ja eri kaupunginosat hyvin saavutettavissa, että loppujen lopuksi kaupunginosallakaan ei ole niin suurta merkitystä, kunhan mukavan ja omalle perheelle sopivan kodin sattuu löytämään paikasta x. Summa summarum, Lahdessa on paljon viihtyisiä asuinalueita. 

Miten kaksikielisyys sujuu tai näkyy Lahdessa?

Kaksikielisyys tarkoittaa tässä kontekstissa varmasti ruotsinkieltä, sillä perheemme on kaksikielinen ja lapset käyvät varhaiskasvatusta ruotsinkielellä. Kaksikielisyys ei kuulu tai näy Lahdessa oikein mitenkään ja siksi meille olikin ehdottoman tärkeää, että Lahdesta löytyy ruotsinkielinen varhaiskasvatus, alakoulu ja yläkoulu. Kenties tulevaisuudessa myös lukio-opetusta ruotsinkielellä? Ilman ruotsinkielisiä palveluita (varhaiskasvatus & koulut) Lahti ei olisi ollut perheellemme niin houkutteleva vaihtoehto kuin se nyt oli ja on. Ruotsinkielisellä koululla oli valintaamme iso merkitys.

Meille on tärkeää, että ruotsinkielinen kulttuuri ja yhteisö löytyy lasten elämään sitä kautta ja pääsevät käyttämään kieltä arjessaan kavereiden ja opettajien kanssa kodin ja sukulaisten lisäksi. 

Onko koulua mahdollista käydä ruotsinkielellä alakoulun jälkeen?

Tällä hetkellä Lahdessa voi käydä yläkouluun saakka kouluja ruotsinkielellä. Lahden ruotsinkielinen koulu tarjoaa luokkien 0–9 ruotsinkielistä opetusta Lahden ja lähikuntien ruotsinkielisille oppilaille. Oppilaaksiottoalue on koko kaupunki ja oppilaita otetaan yli kuntarajojen. Lahden ruotsinkielinen koulu on kasvanut viime vuosina paljon, sillä pääkaupunkiseudulta on muuttanut ruotsinkielisiä/kaksikielisiä perheitä Lahteen.

Viihtyisiä majoituspaikkoja?

Täällä asuvana ja täältä kotoisin olevana, en ole kovin paljoa Lahdessa majoittunut, joten omaa kokemusta on vain muutamista. Hotelleista pidetyin ja tykätyin on keskustassa Lahden seurahuone (sai Instagram-kyselyni kautta huomattavasti eniten suosituksia), jonne on tullut hotellihuoneiden lisäksi uusia loft-huoneita. Sijainti ja viihtyisyys on hyvät ja lisäksi Seurahuoneella tarjoillaan tunnetusti erinomainen aamupala ja brunssi.

Vesijärven rannalla sijaitseva Mukkulan kartanoa tarjoaa majoitusta, miljöö on upean vehreä ja rannalta löytyy uimaranta, kahvila ja lapsille kiva uusi leikkipuisto Mukkulan kartanon palveluiden lisäksi.

Lahdessa ja Lahden lähialueilla on monia muitakin viihtyisiä majoituspaikkoja ja huomasin, että monet niistä oli mainittu Visit Lahti -majoitussivustolla. Sieltä voi tutkia, haluaako majoittua upean Päijänteen rannalla vaiko cityhotellissa kaupungin ytimessä.

Mikä erottaa Lahden PK-seudun ympäryskunnista?

Tietenkin se, että tämä on ensimmäisiä suuria kaupunkeja Helsingin seudun ympäryskuntien jälkeen. Isossa kaupungissa on kaupungin palvelut ja Lahden erottaa muista korkeatasoinen, laadukas ja arvostettu kulttuuri- ja konserttitarjonta. Kävimme viime talven aikana useammassakin konsertissa ja teatterissa Lahdessa niin aikuisten kuin lasten kesken.

Lahdesta löytyy Sinfonia Lahti, joka on Lahden kaupunginorkesteri. Keväällä kävimme Sinfonia Lahden Sininen pallo -perhekonsertissa Sibeliustalolla. Oli mukava juttu, että kaupunginorkesteri järjestää myös lapsille ja perheille suunnattuja konsertteja ja tekee sitä kautta orkesteria tutuksi perheen pienimmille.

Sibeliustalo on konsertti- ja kongressikeskus Lahdessa Ankkurin kaupunginosassa Vesijärven rannalla. Lahden Sibeliustalo tarjoaa näyttävät ja ainutlaatuiset konsertti- ja kokouspuitteet. Tapahtumatalosta löytyy monipuolisia palveluja sekä kuluttaja-asiakkaille että yrityksille. Sibeliustalo on rakennettu vuonna 2000 vanhan tehdasrakennuksen yhteyteen, rakennuksessa yhdistyy puuarkkitehtuuri vanhaan lahtelaiseen teollisuushistoriaan.

Lahden kaupunginteatterista löytyy ohjelmaa koko perheelle ja sielläkin olemme vierailleet kuluvan vuoden aikana muutaman kerran. Kävimme katsomassa muun muassa Tiltua ja Lettua sekä Liisa Ihmemaassa.

Miten julkinen liikenne toimii, pärjääkö Lahdessa ilman autoa?

Julkinen liikenne toimii Lahdessa erittäin hyvin ja Lahti on panostanut viime vuodet sähköbusseihin. Bussilinjat kulkee laajasti kaikkiin suuntiin ja vuoroja kulkee hyvin. Muutama vuosi sitten Matkakeskus rakennettiin juna-aseman yhteyteen, mikä helpotti kaukoyhteyksiä juniin ja kaukoliikenteen bussien kyytiin.

Bussien lisäksi haluan mainita Lahden kaupungin tarjoamat sähköavusteiset Mankeli-pyörät, jotka saa helposti apin kautta käyttöönsä. Turisti voi ottaa sähköpyörän käyttöönsä minuuteiksi, päiväksi tai viikoksi esimerkiksi siirtyessään keskustasta satamaan tai ihaillessaan Lahden kaupunkia laajemmin. Paikallinen voi ajaa pyörillä koko kauden. Kausilipun hinta huhtikuusta marraskuulle on 60 euroa ja sillä on oikeutettu rajattomaan määrään alle 30 minuutin matkoja. Suosittelen lämmöllä! Meiltä ei ole pitkä matka lähimmälle Mankeli-asemalle. Mankeli-hinnasto.

Millainen päiväkotitilanne on Lahdessa?

Voin puhua tietenkin vain omasta ja ystävien kokemuksesta. Olemme saaneet paikat hyvin ja löytäneet täältä mukavan päiväkodin, jonne tuntuu hyvältä jättää lapsi hoitoon työpäivän ajaksi. Varmaan missään päiväkodissa ei ole koskaan liikaa resursseja ja niitä voisi aina olla enemmän, mutta meillä on tunne, että hommat sujuu meidän päiväkodissa hyvin. 

Kokonaiskuvaa en tiedä, joten omien tarpeiden mukaan asiaa kannattaa selvittää Lahden kaupungin varhaiskasvatuspalveluiden kautta.

 

Kuinka pitkä matka Lahdesta on Helsinkiin?

Helsingistä Lahteen on matkaa 104 kilometriä. Junayhteys kuljettaa matkan nopeiten, pendolino ja InterCity vajaassa tunnissa. Tietenkin välissä kulkee myös Lahti-Helsinki-moottoritie ja autolla matka kestää noin tunnin. Pääkaupunkiseudun saavuttaa erittäin hyvin, mutta siltä Lahti ei ole Helsingin ympäryskunta, vaan oma ja iso kaupunki palveluineen.

Asuntojen hintataso suhteessa pääkaupunkiseutuun?

Ero on, ainakin vielä, todella huomattava. Kirjoitin aiheesta joku aika sitten Instagram-tililläni. Meidän muuttopäätökseen vaikutti osaltaan asuntojen hinnat. Saimme Lahdesta omakotitalon ja puolet enemmän neliöitä, kun myimme PK-seudun ympäryskunnasta paritalon puolikkaan rivitaloyhtiöstä. Elämä on valintoja, joihin vaikuttaa monet asiat. Meillä selvästi edullisemmat neliöhinnat painoi vaakakupissa monen muun asian lisäksi.

Miten meidän perheen työt sujuu Lahdesta?

Työt sujuu oikein hyvin. Jatkoimme muuton jälkeen samoissa töissä kuin sitä ennenkin. Minä teen yrittäjänä pääosin töitä kotoa ja käyn tarpeen mukaan PK-seudulla. Mieheni tekee myös paljon etätöitä ja käy kerran pari viikossa PK-seudulla töiden takia. Tämä on sopinut meille oikein hyvin. 

Tietenkin Lahdessa on auki paljon avoimia työpaikkoja ja suosittelen tutkimaan niitä, mikäli suunnittelee muuttoa tänne ja haluaisi uuden työpaikan sijaitsevan samassa kaupungissa. Riippuu tietenkin paljon työn luonteesta, miten se suhteutuu muuttoon.

Retkeilykohteita ulkopaikkakuntalaisille?

Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Lahden seudun luonto -sivuston kautta Lahden alueen retkeilykohteisiin. 

Onhan täällä useitakin retkeilykohteita ulkopaikkakuntalaisille, ulkoilumaastot ovat parhaasta päästä Salpausselän harjuilla ja lähialueilla. Sanoisin kuitenkin, että oma lempparini tällä hetkellä on Lapakiston luonnonsuojelualue, josta pääsee retkeilemään ja polkujuoksemaan aina Pajulahden urheiluopistolle saakka. Lapakiston alueella on pieniä järviä, neulaspolkuja ja kauniita maisemia. Oikein kiva paikka lapsiperheille tai pidempiin retkiin. Alueelta löytyy useita nuotiopaikkoja ruokailuun ja pysähtymiseen.

Mistä saa tietoa Lahden alueen tapahtumista?

Listaan sivustoja, joista tulevia tapahtumia voi helpoiten tsekata:

Suurtapahtumat Lahdessa 2023

Etelä-Suomen Sanomien menoinfo listaa kattavasti tapahtumia Lahdessa ja koko Päijät-Hämeen alueella

Visit Lahti 

Lahden kaupunki – matkailu ja tapahtumat 

Lahden urheilu- ja messukeskuksen tapahtumat

Musiikkitapahtumat – konserttiin tai keikalle

Konsertit Lahdessa

Keikat ja klubit

Siinä muutamia sivustoja, joiden kautta tarjontaa pääsee selaamaan. 

Tervetuloa Lahteen! 😊

-Hilla

Instagramissa Hillasblog

Seuraa Instagramissa