Ajattelin ottaa aiheeksi tällä kertaa rahan ja henkilökohtaisen talouden. Olen parhaillaan äitiyslomalla, mikä tarkoittaa sitä, että tulot ovat tottakai pienemmät. Voisi helposti kuvitella, että nyt täytyy elää ”kurjemmin” ja pihistellä. Mutta onko näin?

Olen viime aikoina miettinyt talousasioita ja samalla myös pohdiskellut, mihin haluan euroni äitiyslomallani ja yleisesti käyttää. Nautiskeluun, shoppailuun, säästämiseen, matkailuun, perheen pakollisiin menoihin (niihin sitä menee vääjäämättä) vai mietinkö fiksusti hieman budjettia ja talouttamme? Rahareikiä on paljon. Siihen voi kuitenkin vaikuttaa, mihin reikiin omat pennosensa pudottaa.

Myönnän, olen aina ollut jokseenkin tarkka rahasta. En sillä tavalla pihisti, mutta haluan tietää missä mennään. Saan siitä kai jotain kummallista mielihyvää kun olen jokseenkin kartalla minne euroni tililtä menevät.

Puhutaanko rahasta ja kuluttamisesta?

Jossain vaiheessa tein ihan kuukausitasolla kirjanpitoa tuloista ja menoista. Halusin selvittää mihin rahojani käytän. Se oli oikeastaan silmiä avaavaa. Huomasi mitä viikottaiset kahvilakäynnit tekevät kuukausitasolla. Tai miten paljon ruokaan menee rahaa kuukaudessa. Sai pohtimaan sitä, mihin haluan kuluttaa ja miten tietyissä asioissa voin säästää.

Vaikka olen jokseenkin tarkka rahan käytön suhteen, en koe silti pihisteleväni. Elän rennosti, nautin elämästä, mutta jossain kohtaa säästän ja mietin tarkemmin kulutustani. Nyt lapsen syntymän myötä kuluttamiseen on tullut uusi perspektiivi. On otettava lapsi huomioon, oikeastaan hänen tarpeensa menevät tällä hetkellä omieni edelle. Ihan sieltä vauvavakuutuksesta asti tulee asiat ottaa huomioon. <3

Puhutaanko rahasta ja kuluttamisesta?

Opiskeluaikoina tein kesät töitä, talvet keskityin opiskeluun ja selvisin silti. Opiskeluaikoina oppi sen, että pienelläkin pärjää. Kun oli loppukuusta pakko selvitä viimeisillä hiluilla, tuli mietittyä niitä arjen säästökohtia. Opiskeluaikoina tärkein säästökohteeni oli ASP eli asuntosäästötili. Loput meni elämiseen. Kiitin itseäni siinä vaiheessa, kun ostimme ensimmäisen asuntomme. Pihisteleminen oli jossain kohtaa kannattanut. Olin saanut kerättyä pesämunan ensimmäiseen omaan kotiin.

Palkkaa ei tällä hetkellä tule päivätyöstä, vaan äitiyslomalaisena saan olla tyytyväinen Suomen vanhempainpäivärahajärjestelmään. Arvostan sitä suuresti. Meillä täällä Suomessa asiat on hyvin, vaikka moni valittamisen aiheita löytääkin. Saan olla yhdeksän kuukautta vauvan kanssa kotona ja minua tuetaan siinä.

Totuus on kuitenkin se, että tällä hetkellä rahaa tulee pankkitilille vähemmän kuukausittain kuin ennen. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Onhan se jollain tavalla otettava huomioon?

Puhutaanko rahasta ja kuluttamisesta?

Viinilaseja vai vaippoja?

Ajattelin ennen äitiyslomalle jääntiä, että tulojen pieneneminen vaikuttaisi enemmän arkeemme. Mutta ei se ihan niin mennyt. En nimittäin tajunnut, ettei pienen lapsen kanssa niin vain enää mennä ja sho