Sisällöntuottajan, vaikuttajan, someammattilaisen työ, millaista se on? Kysymys, jota ajoin minulta kysytään. Aihe kiinnostaa ja saan seuraajiltani siihen liittyen kysymyksiä. Mielelläni avaan aihetta. Joskus myös huomaan, että työstä on vääriä olettamuksia ja ennakkoluuloja ja siksi kirjoitan nyt aiheesta kokonaisen blogitekstin kysymys-vastaus tyyliin. Sain Instagram storyjen kautta seuraajiltani kysymyksiä ja kokosin vastaukseni tähän tekstiin. Teksti on tietenkin vain minun näkökulma alasta ja vaikuttajan työstä. Näin minä ajattelen ja teen vaikuttajan työtä:

Miten päädyit alalle ja miten aloitit?

Opiskelin Turun kauppakorkeakoulussa ja luin pääaineeni markkinointia. Markkinointiviestintä kiinnosti minua monessa markkinointimixin muodossa ja siihen aikaan blogit sekä sosiaalinen media tekivät nousuaan markkinoinnin kanavana. Nykyisistä vaikuttajista osa nousi pinnalle juuri tuohon aikaan blogien kautta. 

Aloin itse kirjoittaa blogitekstejä ja päivittää Instagramia mielenkiinnonkohteistani vuonna 2013. Enimmäkseen liikuntaa, hyvinvointia ja omia pohdintoja. Tuotin sisältöä ensimmäiset kolme vuotta täysin harrastuksena, enkä tienannut senttiäkään. Suhtauduin siihen hieman samalla tavalla kuin siihen aikaan liikuntaan: kun treenaa päivittäin niin väistämättä kunto kohoaa ja kehittyy paremmaksi.

Niiden kolmen vuoden aikana treenasin somea markkinoinnin kanavana, kirjoitin aiheesta kandin ja gradun, kehityin kirjoittajana, valokuvaajana ja verkostoiduin ihmisiin, joista osa toimii nykyisin vaikuttajina tai alalla muuten. Löysin myös kavereita vapaa-ajalle somen ja blogin kautta.

Ryhdyin yrittäjäksi ja perustin toiminimen ollessani ensimmäisellä vanhempainvapaalla vuonna 2017. Toiminimen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, sillä kanssani haluttiin tehdä töitä ja jotenkin minun piti pystyä laskuttamaan töistäni. Siitä lähtien olen tätä työtä saanut tehdä, kehittyä ja kasvaa. Samojen vuosien aikana ovat syntyneet myös meidän kolme lasta. 

Teetkö yrittäjänä myös muita töitä kuin somea? Eli teetkö sisältöjä muille tahoille?

Työskentelen yrittäjänä ja suurin osa laskutettavista töistäni liittyy omiin kanaviini vaikuttajana, pääosin nykyisin Instagramissa. Niiden töiden ohella teen jonkin verran töitä, jotka eivät näy kanavissani. Kuluneen vuoden aikana olen tuottanut valokuvaa ja tekstisisältöä parin yrityksen verkkosivuille ja someen, ollut mukana mainoksissa, jotka tulevat aikakausilehtiin ja toisen yrityksen someen sekä kirjoittanut muutaman artikkelin ja tuottanut aiheeseen liittyvät valokuvat. Toisin sanoen tehnyt työkseni sisällöntuotantoa muiden yritysten kanaviin ja heidän liiketoiminnan tueksi. Niitä töitä en jaa omiin kanaviini.

Mitä tavallinen työpäivä pitää sisällään?

Työpäiväni koostuvat sisällöntuotannosta, joka nykyisin jakaantuu tekstien kirjoittamiseen (kuten tämän blogitekstin parhaillaan), valokuvaamiseen, videokuvaamiseen, video- ja kuvamateriaalien editointiin sekä story-klippien tuottamiseen Instagramiin. Niiden lisäksi ideoin ja suunnittelen tulevaa eli mietin jonkin verran sitä, millaisia inspiroivia ja kiinnostavia sisältöjä voisin seuraajilleni jakaa. Osa sisällöstä on tietysti täysin spontaania ja hetkessä syntyvää, mutta osan sisällöstä suunnittelen etukäteen, kuten jakamani ruoka- tai leivontareseptit, jouluiset DIY-ideat tai elämäntilanteeseeni liittyvät aiheet, joista haluan postauksen kirjoittaa kun inspiraatio iskee.

Minulla on eri aihealueisiin jakautuva sisältölista täynnä postausideoita ja voin kaivaa sen tarvittaessa esiin, jos ideat ovat hukassa. Parhaillaan mietin, mikä jouluun liittyvä seuraajiani voisi kiinnostaa. Niitäkin idiksiä on jo useampi takataskussa, rajaava tekijä on lähinnä aika.

Ulospäin näkyvän sisällöntuotannon lisäksi työhön kuuluu monenlaista muuta: yhteistyökumppaneiden kanssa sähköpostin vaihtoa ja joskus palavereja, tarjousten laatimista ja tarjouspyyntöihin vastaamista, kaupallisten kampanjoiden ideointia, tuotantoa ja hyväksyttämistä asiakkaalla ennen julkaisua, mahdollista korjaamista, tehtyjen kampanjoiden raportointia tulosten osalta, seuraajien kommentteihin ja yksityisviesteihin vastaamista, kuvausten tai videokuvausten suunnittelua, sisältöjen julkaisua ja oikolukemista, esim. ruokasisältöön liittyvää kaupassa käyntiä ja kokkausta, postissa käyntiä, teknisiä asioita, oman alan seuraamista, verkostoitumista, yrityksen kirjanpitoa, laskujen maksua ja laskuttamista. Välillä ihan kodin siivoamista, jotta saa jonkun kuvauslokaation raivattua elämän jäljiltä kuvauskuntoon, jos teen keittiössä vaikka ruokasisältöä.

Eräs viikko tein työviikon ja sen lisäksi olin perjantaista sunnuntaihin työmatkalla tuottamassa sisältöä. Viikonloppu oli rentouttava, mutta samaan aikaan töitä piti kyllä tehdä ja toiminnan oltava aikataulutettua ja suunnitelmallista. Työviikot ovat vaihtelevia, mutta samat asiat kyllä toistuu.

On myös kampanjoita, joihin yritys pyytää useammalta vaikuttajalta toteutusidean ja sellainen tietenkin teen, vaikka yritys päättää valita mukaan vain x-määrän vaikuttajia tai parhaat ideat. Työnkuvaan kuuluu tarjouskilpailuissa mukana olemista, joista osa toteutuu ja osa ei. Tarjouksissa mukana olemiseen kuluu työaikaa, eikä ne välttämättä johda työn saamiseen, mutta sekin kuuluu asiaan.

Mistä raha konkreettisesti tulee, mistä palkkasi koostuu?

Olen yrittäjä, laskutan töistäni ja sitä kautta tienaan eli maksan itse itselleni palkkani. Pääosin liikevaihtoni tulee nykyisin kaupallisista yhteistöistä, joita toteutan Instagram-tililläni osana muuta sisältöä. Annan yritykselle X näkyvyyttä omissa kanavissani ja tuotan kohderyhmääni kiinnostavaa sisältöä ja asiakasyritys maksaa minulle työstäni. Asiakas maksaa näkyvyydestä saaden omalle tuotteelle tai palvelulle oikean kohderyhmän näkyvyyttä, tunnettuutta ja myyntiä. 

Tämän vuoden aikana olen tehnyt muutamia kaupallisia sisältöjä myös blogiini, jonka plussaa on löydettävyys googlen kautta sekä linkitykset.

Instagram ei maksa minulle mitään vaan se on alusta, jolla toimin. Seuraajamäärät toki osaltaan vaikuttavat siihen, kuinka suuren yleisön tavoittaa ja mitä vaikuttaja voi yritykseltä pyytää näkyvyyttä vastaan. Seuraajamäärät eivät kuitenkaan ole määrittävin tekijä, vaan seuraajien laatu ja tavoitettava kohderyhmä on tärkeämpää.

On tärkeää ymmärtää vaikuttajan kohderyhmä ja seuraajien sitoutuneisuus sekä laatu. Esimerkiksi minun reilut 21 000 seuraajaa ovat pääosin 95 prosenttisesti suomalaisia naisia. Reilut 80 % seuraajistani ovat 25-44-vuotiaita naisia ja paljon seuraajissani on myös perheellisiä naisia. Suomen markkinoilla toimivat yritykset hyötyvät pääosin suomalaisista seuraajista ja siksi seuraajien profiili, ikä ja sukupuoli ovat oleellisia tietoja, jotta tiedetään ovatko he yrityksen kohderyhmää.

Hallitsen itse myös jonkin verran seuraajiani ja pyrin pitämään seuraajani itselleni ja asiakkailleni relevantteina. Jos minua seuraa esimerkiksi ulkomaalainen mies, haamutili tai jollain tavalla epäilyttävä tili, estän heidät. Minulle on tärkeämpää seuraajakuntani laatu, sitoutuneisuus ja mukavan yhteisön luominen kuin kaiken aikaa kasvava seuraajamäärä.

Miksi teet kaupallisia yhteistöitä?

Teen kaupallisia yhteistöitä, koska ne mahdollistavat tämän työn tekemisen. Saan kaupallisista yhteistöitä rahaa eli laskutan työstäni, mikä mahdollistaa ajan käyttämisen sisällön tuottamiseen ja siten myös ne kaikki ei kaupalliset sisällöt, joiden tekemiseen käytän aikaani. Teen kaupallisia yhteistöitä elättääkseni itseni ja perhettämme.

Kolmen pienen lapsen äitinä minulla ei olisi mahdollisuutta ja aikaa tehdä tätä työtä harrastuksena palkkatyön ohella. Tämänkin blogitekstin tekemiseen kuluu useampi tunti. Joku osa-aikatyö voisi vielä olla mahdollinen, mutta täyden viikon palkkatöihin mennessäni tämä työ olisi lopetettava, koska aikaa pitäisi jäädä myös perheelle ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiselle. Jos siis päättäisin mennä toisiin töihin, olisi selvää, että sisällöt vähenisivät kanavissani huomattavasti.

Kaupallinen sisältö antaa itselleni tiettyä rytmiä sisällöntuottamiseen. Vastapainoksi kaupalliselle sisällölle haluan tuottaa omaan elämääni liittyvää ei kaupallista sisältöä ja pyrin pitämään tasapainon sopivana. 

Kampanjoita ja yhteistöitä on mukava tuottaa yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa. He ovat tavallaan työkavereitani, kun teen muuten töitä paljolti yksin. Sparraamme yhdessä, asiakkailta saan palautetta, ajatuksen vaihtoa ja vaikuttajatoimistoilta näkemyksiä alan kehitykseen. Kaupalliset yhteistyöt rikastuttavat omia työpäiviäni ja vaativat myös minua vaikuttajana kehittymään, mikä on aina hyvä juttu. Yleensä siellä asiakkaan puolella on vastassa oman alan kollegoita eli markkinoinnin ammattilaisia, joiden kanssa on ilo tehdä duunia. Tämä osa ei näyttäydy teille seuraajille, mutta se on yksi mielenkiintoinen osa työtäni.

Tienaatko tykkäysten ja näkyvyyden mukaan vai onko yhteistyön hinta sovittu jo etukäteen?

Tykkäykset ja postauksen saama näkyvyys ei vaikuta palkkiooni jälkikäteen, vaan yhteistyön hinta on aina sovittu etukäteen asiakkaan kanssa kirjallisesti mustaa valkoisella ja siinä pysytään. Minulla on hinnasto ja yleisimmin minulta pyydetään Instagram feed-postausta tai reel-videota ja sitä tukemaan esimerkiksi 3-6 klipin story-kokonaisuutta. Kun yhteistyöstä neuvotellaan, kerron tietenkin kohderyhmäni, ketä tavoitan, millaisia lukuja keskimäärin ja sen lisäksi hinnan, jolla lähtisin työtä asiakkaalle tekemään. 

Keskustelemme yleisesti vaikuttajien kesken hinnoista ja minulla on aika hyvä kuva siitä, mitä suomalaiset vaikuttajat kampanjoistaan pyytävät ja missä hinnoissa alalla liikutaan, vaikka vaihtelua on varmasti myös runsaasti. Kysynnän ja tarjonnan -laki vaikuttaa näilläkin markkinoilla.

Joskus tienaan myös affiliate-markkinoinnista, eli saan myynnistä tietyn osan tai jos kauttani käytettyä koodia on käytetty tietty määrä. Voin myös työkseni suositella esim toisen ammattilaisen verkkokurssia ja saada myynnistä itse tietyn prosenttiosan. Yhteistyöt vaihtelevat, mutta useimmiten ne ovat kaupallisia yhteistöitä, joista maksetaan etukäteen sovittu hinta.

Yrittäjänä minulla on tietenkin mahdollisuus vaikuttaa hintoihin. Joskus kotimaiselle pienemmälle yritykselle, esimerkiksi tekstiilialan yritykselle, joka kilpailee isoja ketjuja ja kv-firmoja vastaan, saatan antaa näkyvyyttä edullisemmin, jos koen sen merkitykselliseksi. Sellaisia yhteistöitä ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä määräänsä enempää (vaikka kyselyjä pienyrittäjiltä tuleekin), enkä esimerkiksi pelkkää tuotetta vastaan tee työtä vaan haluan maksaa itselleni palkkaa ja verottajalle veroja. Työtäni vastaan saadulla tuotteella ei maksaisi ruokakaupan kassalla ostoksia ja siksi on oleellista hinnoitella työnsä oikein.

Kuluneet vuodet olen tullut työlläni hyvin toimeen ja pystynyt maksamaan itselleni sellaista palkkaa, jota saisin koulutustani vastaavissa oman alan palkkatöissä toisen yrityksen työntekijänä. Siinä mielessä olen toimeentuloon tyytyväinen, saan järkevällä talouden suunnittelulla hieman säästöön, mutta ei tämä työ minusta rikasta tee, eikä tästä työstä tehdä exitejä.

Työn kautta pitäisi laittaa itsensä vielä enemmän likoon ja nostaa tavoitteet kovemmiksi, jos liikevaihtoa pyrkisi systemaattisesti kasvattamaan. Minulle tärkeintä on viime vuosina ollut sopiva toimeentulo ja joustava työ mielenkiintoisten projektien parissa niin että olen voinut ottaa perheeni huomioon ja olla kolme kertaa joustavasti vanhempainvapaalla. Haluan jaksaa olla myös äiti ja käydä lenkillä, siksi en tee tätä työtä ma-su aamusta iltaan, vaikka tavallaan voisi. Siltikin välillä työajan rajaaminen on riittävän vaikeaa ja mietin työjuttuja myös siellä juoksulenkillä.

Millaiset yhteistyöt ovat mielestäsi parhaita?

Mielestäni pitkäkestoisemmat vuosikumppanuudet ovat parhaita yhteistöitä ja uskon, että niissä on etuja niin seuraajille, yritykselle kuin vaikuttajalle. Omasta näkökulmasta pitkäkestoisemmat vuosikumppanuudet tai brändilähettilässopimukset tuovat työhöni ennustettavuutta ja varmuutta. Tiedän esimerkiksi vuoden alussa, että yrityksen X kanssa tulen tekemään yhden kampanjan jokaisessa kvartaalissa ja yhteistyö muodostaa tietyn osan koko vuoden liikevaihdostani. Näiden sopimusten kanssa voi huokaista hieman syvempään.

Vuosikumppanuus tuo varmuutta ja sitä kautta vapauttaa aikaa sisällön tekemiseen, eikä yhteistyön toimintatapoja tarvitse jumpata joka kerta erikseen ja tehdä uusia sopimusneuvotteluja. Pidempi yhteistyö tuo sitä kautta etuja molemmille osapuolille ja säästää omaa aikaani myyntityöltä ja neuvotteluilta.

Tänä vuonna olen saanut olla Hartwall Novellen ja Lahden kaupungin vuosikumppani ja olen ollut molemmista kumppanuuksista erittäin mielissäni ja innoissani. Jo vuoden alussa tein molempien kanssa vuosikalenterin ja suunnittelimme sisältöjen aiheet ja aikataulut hyvissä ajoin. Näin kamppikset ei tule eteen kiireellä tai lyhyellä varoitusajalla, vaan työskentely on molemmin puolin ennakoitua ja hyvissä ajoin suunniteltua.

Seuraajien suuntaan toisto lisää muistijälkeä – moni seuraajani varmasti muistaisi minun tehneeni kuluneen vuoden aikana yhteistyötä Novellen ja Lahden kaupungin kanssa, sillä lähtöjä on ollut useampi. Sen sijaan yksittäiset lähdöt ei välttämättä jää mieleen samalla tavalla, mutta niissä vaikuttavuutta voidaan hakea toista kautta: vaikuttajien volyymilla ja ajoituksella. Sama kampanja voi näkyä saman viikon aikana useamman vaikuttajan kanavissa ja jäädä sitä kautta vahvasti kohderyhmän mieleen.

Mistä saat inspiraatiota ja luovuutta työhösi?

Luovuus ja inspiraatio ovat asioita, joita ei täysin voi jäljittää. Mun silmät skannaa ideoita lehdistä, luonnosta, somesta, kaupungilta, kauniista asioista, ajatuksia syntyy elämän iloista, arjesta, haasteista, ongelmistakin ja aivot tuottaa ajatuksia ja niiden yhdistelmästä muodostuu tekstejä ja sisältöjä kanaviini. 

Hoivaan luovuutta ja inspiraatiota riittävällä palautumisella, luonnossa liikkumisella, juoksulenkeillä, lukemisella ja hälinän sulkemisella. Instagramista voi saada ideoita, mutta muiden sisältöjen skrollaaminen liian pitkään voi aiheuttaa sitäkin, että kaikki omat ideat ja ajatukset katoaa. Siksi omalle inspiraatiolle on tosi tärkeää oma visio ja siinä pysyminen. Minä olen minä, enkä kukaan muu. Teen omalla tyylillä sitä mikä tuntuu itselle mielekkäältä ja ne tykkää ketkä tykkää. 

Inspiraation ja luovuuden kannalta on tärkeää sisäistää se, että kaikkia ei voi miellyttää. Siksi on parempi keskittyä omaan juttuun ja sen luomiseen! Jos on kaikille kaikkea, ei ole kenellekään mitään.

Sisällöntuottajan ja vaikuttajan työ

Mikä vaikuttajan työssäsi on parasta?

Parasta voi kai olla vain yksi asia, mutta listaan silti muutaman. Tärkeää työssäni minulle olette TE seuraajani! Kaikki siellä ruutujen takana, jotka päädytte sisältöjeni äärelle minua tai juttujani seuraamaan. Tiedän minulla olevan runsaasti niitäkin seuraajia, jotka ovat seuranneet sisältöjäni viikottain jo vuosia, kuten ensimmäisestä raskaudesta lähtien yli 7 vuoden takaa. Jotkut olleet hiljaisia seuraajia sen seitsemän vuotta ja osa kommentoineet lähes viikottain. :)

Työn kultareunuksia ovat seuraajilta saamani yksityisviestit, joissa he kertovat miksi minua seuraavat, mitä ovat vuosien aikana minulta saaneet, vertaistukea, inspiraatiota tai arjen iloa. Kiittävät sisällöistä ja kertovat joskus siitäkin, millainen merkitys sisällöilläni on heille ollut tai miten ovat saaneet jostain sisällöstä ajattelemisen aihetta ja motivaatiota muutokseen omassa elämässä tms. Teistä seuraajista on kasvanut minulle tärkeä yhteisö, jonka keskinäistä fiilistä vaalin osana työtäni.

Pidän yrittäjänä työn joustavuudesta, sillä arvostan vapautta työssäni hyvin korkealle. Se toki tuo vastuuta ja joskus stressiäkin, kun pitää myydä ja olla vastuussa kuukausittain omasta palkasta, mutta ainakaan tällä hetkellä pienten lasten äitinä en olisi siitä vapaudesta ja joustavuudesta valmis luopumaan. Ja kenen työ ei olisi ajoittain stressaavaa. Koitan pitää huolen työn rajaamisesta, sopivasta työmäärästä ja työtunneista ja huolehdin palautumisesta. 

Omalla koulutuksellani voisin tehdä markkinointia jollekin toiselle yritykselle ja siihen verrattuna on mukava tuottaa sisältöä omasta elämästä. Koitan parhaani mukaan kehittyä ja elää niin, että saisin tehdä tätä työtä jatkossakin, ainakin osana yrittäjyyttäni. 

Mielekkääksi työn tekee osaavat kollegat, jotka muodostaa täällä Suomessa verkoston, jolta voi aina kysyä neuvoa tai vertaistukea kun joku asia mietityttää. Haluan nostaa esiin myös ammattitaitoiset agentuuritoimistot, joista on vuosien varrella ollut työssäni paljon apua, kuten Asennemedia, Content Corner, Indieplace, PING Helsinki, Noord Agency, A-lehdet ja monet muut. Osa yhteistöistä tulee näiden vaikuttajatoimistojen kautta, jolloin minun ja loppuasiakkaan välillä on media-, markkinointi-, mainos-, tai vaikuttajatoimisto, ja he hoitavat puolestani sopimusneuvottelua, hinnoittelua sekä raportointia. Yhteistyö toimistojen kanssa on sujunut jouhevasti ja vaikuttajatoimistoissa on alan ammattilaisia tekemässä töitä meidän vaikuttajien ja yritysten välissä. 

Mikä on haastavinta työssäsi?

Haastavinta on joskus ne hetket, kun pitäisi luottaa omaan tekemiseen, eikä katsella tai vertailla liikaa mitä muut ympärillä tekevät. Jos liikaa vertaa muihin, alkaa oma pää olla hetken päästä kuin pajatso ja unohtaa sen oman ytimen. Joskus tuntuu haastavalta olla mukana alati muuttuvalla alalla, jolla algoritmit vaihtuu, kilpailu kovenee ja laatuvaatimukset kovenee – saattaa siis tulla turhia paineita. Niissä hetkissä sanon tomerasti itselleni, että minä riitän juuri tällaisena kuin olen.

Konkreettinen esimerkki: ihmiset jaksavat keskimäärin katsoa Instagramin reels-videota noin 6 sekuntia ja hyppäävät sen jälkeen helposti seuraavaan. Siksi algoritmin kannalta kannattaisi tehdä mahdollisimman lyhyitä ja nopeatempoisia videoita, jotta ne katsotaan loppuun ja siten algoritmi tulkitsee videon kiinnostavaksi, loppuun katsotuksi. Jollain tavalla suhtaudun tähän kehitykseen eettisestä näkökulmasta niin, että haluaisin viedä meidän ihmisten keskittymiskykyä toiseen suuntaan. Toivon, että vielä jaksettaisiin katsoa kuvaa ja lukea pidempi teksti ihan siellä Instagramissakin. Onnittelut sinulle, joka olet jaksanut keskittyä tähän blogitekstiin jo minuutteja.

Ala on hetkittäin myös epävarma ja aina ei tiedä hyvissä ajoin edes seuraavan kuukauden töitä. Omien tulojen epävarmuuden tai sanoisiko tulojen vaihtelun kanssa on oppinut elämään ja mielenrauhaa on tuonut puskurin kerryttäminen, jotta työtä voi helpommin katsoa vuositulojen näkökulmasta kuin joka kuukausi kerrallaan. 

Miten teet päätöksen, lähdetkö yhteistyöhön mukaan? Mistä töistä kieltäydyt?

Ala on kasvanut ja kehittynyt viime vuosina niin kohinalla, että yritykset ja vaikuttajat brand matchaa eli sopii toisilleen kaiken aikaa paremmin ja paremmin. Seitsemän vuotta sitten minulle saatettiin tarjota paljon enemmän epäsopivia yhteistöitä, mutta nykyään agentuurit ja yritykset tietää ja tuntee vaikuttajia ja siksi osaavat jo lähtökohtaisesti tarjota sopivia yhteistöitä oikeille henkilöille.

Minun profiili sopii tuotteille ja palveluille, jotka liittyy perhe-elämään, hyvinvointiin, ruokiin, juomiin, asumiseen, kotiin, remppaan, pihan laittamiseen, liikuntaan, erilaisiin palveluihin, kotimaan matkailuun, harrastuksiin, 34-vuotiaan naisen elämään, sitä mitä kanavissani nostan esille.

Kieltäydyn, jos en jaa yhteistyön osalta samoja arvoja tai aihe ei liity elämääni. Kieltäytyminen on mielestäni niissä tilanteissa helppoa ja selkeää. Joskus tietysti voi olla houkuttelevia tarjouksia, mutta päätän kuitenkin jäädä pois, jos intuitio niin sanoo.

Mikä on tympein osa sun monipuolisesta työstä?

Kaikki epäasiallinen käytös somessa on tietenkin tympeää ja hieman enemmänkin kuin vain tympeää. Iso Kiitos upeille seuraajilleni ja kohderyhmälleni, minua on kohdeltu tosi kivasti nämä vuodet somessa. Kohtaan epäasiallista käytöstä todella vähän, en tahallani provosoi, vaikka mielipiteitä joskus sanonkin ja toisaalta sanon napakasti takaisin, jos joku tulee sanomaan minulle ikävästi ja käyttäytyy kommenttiboksissani epäasiallisesti. Tämä on minun työpaikkani ja täällä ei työpaikkakiusata. Piste.

Joskus tympeää on se, että käyttää jonkin sisällön luomiseen paljon aikaa ja sitten se ei lähdekään vetämään Instagramissa kuten kuvitteli. Silloin voi vain todeta, että epäonnistuin tai en osannut miellyttää algortimia enkä seuraajiani. Eihän kaikki aina kiinnosta ja se on osa tätä duunia. Vaikka olisi jostain asiasta itse innoissaan, ei se tarkoita sitä, että 20 000 muuta seuraajaa olisi siitä innoissaan. Haha!

Kuinka me sun seuraajat voisimme edesauttaa sun työtä?

Tämä oli mun mielestä ihana kysymys ja osoittaa sen, että seuraaja on sitoutunut seuraaja. Kiitos kun kysyit! Työtäni voi edesauttaa pysähtymällä minun sisältöjen äärelle, tykkäämällä, tallentamalla, reagoimalla, merkitsemällä tilini Instassa omaksi suosikiksi ja kommentoimalla esimerkiksi feed-postaukseen jonkun kommentin. Eikä sen tarvitse olla mikään pitkä kommentti, mutta joskus merkki siitä, että täällä ollaan näkymättömien lukujen takana. Postauksia voi myös jakaa omalle kaverille eteenpäin, jos joskus siltä tuntuu.

Kommentointi postauksiin lisää mukavasti kaksisuuntaisuutta ja sosiaalisuutta, mikä on osa _sosiaalista_ mediaa, joka on vuosien varrella muuttunut sekin. Moni laittaa mulle viestiä storyjen kautta ja yksityisviestillä (kiitos paljon niistäkin), mutta rohkaisen teitä laittamaan matalammalla kynnyksellä myös kommenttia postauksiin jos tai kun fiiliksiä herää.

Onko sinulla työn osalta unelmia tai uusia tavoitteita?

Nuorin lapsemme on mennyt hoitoon ja tiedän, ettei perheeseemme tulee enää vauvoja. Se antaa erilaisen perspektiivin työelämälle tästä eteenpäin. Mikään ei sinänsä ole muuttunut, mutta omaan työminään sillä on vaikutuksena. Aiemmin työvuodet lasten välissä on ollut vaiheita ja sitten on taas tullut vanhempainvapaa. Tällä hetkellä katson eteenpäin ja kysyn, että mitä haluan tulevaisuudessa tehdä? Edessä ei siinnä kotivuosia pienen vauvan ehdoilla ja aikatauluilla.

Haluan jatkaa tätä unelmatyötä vaikuttajana ja sisällöntuottajana, mutta samalla tiedostan sen, että munat olisi hyvä jakaa yrittäjänä useampaan koriin. Jos jonain päivänä en pysy kehityksessä mukana ja vaikuttaja-ala sakkaa, niin siinä kohtaa olisi hyvä ottaa käteen toinen kori ja toiset munat. 

Hautumassa on erilaisia ideoita. Olisiko se oman työkirjan kirjoittaminen verkkokauppaan, kolumnistina toimiminen, podcast yhdessä jonkun toisen kanssa, täysin uusi liiketoiminta toisella alalla, alan vaihto, jonkun uuden yrityksen perustaminen, lisäkoulutus vaiko hyvinvointivalmentajan työn eteenpäin vieminen. Kehittyminen valokuvaajana vaiko naisyrittäjien sparraajana. Ja onhan se palkkatyöhön palaaminenkin aina yksi vaihtoehto, kokonaan tai osittain. Joskus olen sanonut, että tykkään niin paljon siivota ja laittaa kotia viihtyisäksi, että voisin myydä myös järjestely-, siivous- ja sisustuspalvelua. Sen tiedän, että työssäni mun on saatava tehdä jotain. 8 tuntia päivässä en kykene istumaan paikallaan.

Sen näkee sitten, mutta tällä hetkellä luotan, että asiat kyllä järjestyvät just niin kuin niiden kuuluukin ja saan tehdä töitä erilaisten kiinnostavien projektien parissa tulevaisuudessa kuten tähänkin saakka. Mutta ajat ovat parhaillaan hieman haastavammat, osalla yrityksiä on tiukempaa ja se heijastuu meidänkin alaan. Sellainen laittaa aina pohtimaan vähän enemmän niiden munien sijoittelua eri koreihin.

Lähestytkö itse kiinnostavia yrityksiä vai ottaako yritykset yhteyttä sinuun ja ehdottaa yhteistyötä?

Vuosien varrella tilanne on ollut enemmän niin, että minuun on oltu yhteydessä ja yhteistyöt on lähteneet rakentumaan sitä kautta. Jonkun verran olen myynyt itse, jos jokin yritys, palvelu tai tuote on ollut mielestäni täydellinen match ja brändi minulle.

Aika ajoin tilanne saattaa kääntyä enemmän sellaiseksi, että myyntiä pitää ja saa tehdä enemmän itse. Tällä hetkellä minulla on yksi myyntitavoite: aion myydä itse pari vuosikumppanuutta ensi vuodeksi, koska koen siitä olevan etuja kaikille osapuolille ja itselleni se tuo tekemiseen varmuutta ja voin keskittyä paremmin oleelliseen. Seuraavaksi siis bongaamaan sopivia kumppaneita, hiomaan mediakorttia kuntoon ja sitten vaan yhteyttä ottamaan ja tarjoamaan yhteistyötä ja valmiita ideoita, joihin tarttua! Saa olla tietenkin myös yhteydessä tähän suuntaan. :)

PS. Teidän seuraajien kysymyksiä jäi vielä vino pino ja monta hyvää kysymystä jäi vastaamatta. Vastaan niihin vielä toisella postauksella ja jatkan aiheesta, sillä tämän tekstin pituus koettelee jo nykyajan keskiverto keskittymiskykyä! Voit edelleen laittaa viestiä tai kommentia, jos haluat kysyä jotain tiettyä asiaa.

-Hilla Stenlund

Instagramissa @hillasblog

Kaupallinen yhteistyö somessa ja vaikuttajamarkkinointi

  1. Sini 21.11.2023 at 14:56 - Reply

    Kiitos Hilla, todella avaava teksti sisällöntuottajan työstä. :)

    Olet kyllä suuri inspiraation lähde itselleni somessa. Jos pitäisi valita vain yksi, ketä seurata instagramissa, se olisit ehdottomasti sinä. Tykkään tilisi monipuolisuudesta: sisustus, perhe, liikunta jne ja osaat kirjoittaa asioista jotenkin niin armollisesti, oli kyse sitten liikunnasta, ryppyisestä pöytäliinasta tai lasten päiväkotikuvausvaatteista. Olen kauttasi innostunut leikkokukkien kasvatuksesta ja joulupukilta onkin tulossa kirja aiheeseen liittyen. Tapaninpäivänä alkaa siis jo ensi kesän suunnittelu, hih.

    Kiitos kun olet ja hei, jos podcastia mietit niin tykkään myös Rovanniemen siskosi sisällöistä ja ajatuksista. Perustakaa siis yhteinen podi ;)
    Ihanaa joulun odotusta! :)

  2. Heidi 21.11.2023 at 20:50 - Reply

    Heippa!

    Olen vuosia sinua seurannut ig ssä, ehkä sitä kautta löysin sinun tilin kun aloit seuraamaan minua ja ihmettelin kuka olet, en tuntenut. No mielenkiinnolla aloin katsomaan päivityksiäsi ja siitä asti seurannut, monia vuosia sitten. Ihania päivityksiä, inspiraatioita, perus arkea ja yhteistyöt soljuu hyvin muun sisällön kanssa ettei niitä edes huomaa kaupalliseksi yhteistyöksi! Yhdyn edelliseen kommenttiin, seuraan siskoasi ig ssä ja tosiaan tuo yhteinen podcast voisi toimia 😊

  3. Toinen Sini 21.11.2023 at 21:19 - Reply

    Kattavasti avattu! Tulin kommentoimaan, että sun kaupalliset yhteistyöt olen kokenut jotenkin erityisen sopiviksi ja usein harmoniseksi osaksi tuottamiesi sisältöjen kokonaisuutta. Niistä jotenkin huokuu, että teet valinnat myös sydämellä.

  4. Satu 21.11.2023 at 22:50 - Reply

    Moikka! Ensimmäistä kertaa taidan kommentoida minäkin. Kiitos työstäsi! Voin allekirjoittaa täysin kirjoittamasi. Medioistasi välittyy selkeästi arvosi, hyvä maku, visio, punainen lanka, kohtuullisuus. Et hae klikkiotsikoita ja teet hommaa hyvällä maulla. Itselleni se lisää luotettavuutta ja vakuuttavuutta. Lisäksi pohjakoulutuksesi tuo arvostusta ja tietynlaista ammattimaisuutta mikä monelta vaikuttajalta ikävä kyllä puuttuu. Haluan sanoa, että luotan vinkkauksiisi ja olen monesta inspiroitunut. Jatka samaan malliin. Menestyt varmasti valitsemallasi tiellä, mikä se sitten jatkossa onkaan! Ja ennen kaikkea: voit seisoa someprofiilisi takana hyvillä mielin myös tulevaisuudessa. Myös lasten kannalta. En koe, että ”tietäisin liikaa” perheemme asioista: enhän tiedä oikeastaan mitään. Tämä on harvinaista vaikuttajien piirissä. Pidä siitä kiinni.

  5. Riia 22.11.2023 at 08:12 - Reply

    Aivan mahtava ja kattava postaus vaikuttajan työstä! Kiitos valtavasti!!!

Seuraa Instagramissa