Kaupallinen yhteistyö somessa vaikuttajan kanssa on aihe, josta saan tasaisin väliajoin kysymyksiä niin ystäviltä, perheeltä, kollegoilta kuin seuraajiltakin. Kysyjiä kiinnostaa muun muassa se, miten yhteistöitä saa, miten niitä tehdään ja miten niitä hinnoitellaan. Tässä tekstissä kerron omasta näkökulmasta, miten toteutan yhteistöitä, mitä hyötyjä yhteistyökumppanit niistä saavat, miten yhteistyön hinta muodostuu sekä ajatuksiani vaikuttajamarkkinoinnista ja sen tehokkuudesta.

Miten kaupallinen yhteistyö vaikuttajan kanssa yleisimmin alkaa?

Yhteistyöt alkavat yleisimmin kolmella eri tavalla. 1. Minuun ottaa yhteyttä yritys X, joka pyytää, että he saisivat näkyvyyttä kanavissani ja tehdä yhteistyötä kanssani. 2. Minä olen yhteydessä kiinnostavaan yritykseen, ehdotan heille yhteistyötä ja tarjoan räätälöidyn yhteistyöpaketin heille. 3. Jokin kolmas osapuoli eli agentuuri ehdottaa yhteistyötä yrityksen kanssa. Minun ja asiakkaan välissä voi olla esimerkiksi viestintätoimisto, vaikuttajatoimisto, mainostoimisto tai jokin sivusto, joka hoitaa vaikuttajayhteistöitä laajemmin – eli niin sanotusti yhdistää sopivia vaikuttajia yritysten ja brändien kanssa.

Miten yhteistyö etenee? Mitä kaikkea toteutukseen liittyy?

Yleisimmin yhteistyön toteutus menee jotakuinkin näin, jos kyseessä on esimerkiksi tuote, jota markkinoin:

 1. Sähköpostin vaihtoa yrityksen kanssa.
 2. Neuvottelemme sähköpostein tai tapaamisessa asiakkaan tarpeista, tavoitteista, budjetista, ideoista, kampanjasta, hinnoista ja teen tarjouksen tai saan tarjouksen.
 3. Keskustelun pohjalta tehdään sopimus, jossa määritellään kampanjaan liittyviä asioita.
 4. Asiakas lähettää tuotteen minulle postilla (haen sen postista) tai lähetti tuo tuotteen.
 5. Tutustun tuotteeseen, testaan sitä, käytän arjessa.
 6. Suunnittelen tekstisisällöt ja mietin, mitä haluan tuotteesta sanoa. Kirjoitan blogitekstin tai ideoin Instagramiin sisällöt.
 7. Kuvaan valokuvat, kuvaan videot. Editoin materiaalit julkaisukuntoon.
 8. Osa sisällöistä käy läpi esitarkistuksen yhteistyökumppanilla tässä välissä. Erityisesti isommat yritykset haluavat esitarkastaa sisällöt. Useimmiten kysymys on faktojen tarkastuksesta niin, että tuotteeseen liittyvät tiedot ja termit ovat oikein tai brändin mukaisesti.
 9. Julkaisen postauksen tai postaukset sovittuna päivänä/päivinä.
 10. Odottelen muutaman päivän postauksen vaikutuksia. Vastaan seuraajieni kommentteihin, vastaan yksityisviesteihin, keskustelen seuraajien kanssa. Hoidan viestinnän seuraajien kanssa mahdollisten kysymysten osalta.
 11. Raportoin asiakkaalle tulokset, esimerkiksi sen, kuinka moni Instagram-kuvaa on katsonut, mikä on ollut postauksen kattavuus tai näyttömäärät, kuinka monta kertaa blogiteksti on luettu, miten linkkejä on klikattu. Käymme läpi tuloksia.
 12. Lähetän asiakkaalle laskun, kuten hinnasta on yhteistyön alussa sovittu.
 13. Hoidan yksittäisen yhteistyön osalta kirjanpitoni yhdessä kirjanpitäjäni kanssa.