Miltä tyypillinen työviikkoni näyttää?

Kuukausi sitten kirjoitin täällä siitä, miltä tuntui ensimmäinen kuukausi päätoimisena yrittäjänä? Tänään on helmikuun viimeinen päivä, joten otetaanpa uusi näkökulma käsittelyyn: millainen on tyypillinen työviikkoni? Miltä työviikkoni nykyään näyttävät ja mistä asioista työviikkoni yleensä koostuu?

Tavallaan voisi ajatella, että tyypillinen työviikkoni olisi muuttunut tosi paljon, mutta hetken asiaa pohdittuani tulin siihen tulokseen, että työn tekemisen tapa on muuttunut, mutta itsessään työ ei. Olen tehnyt erilaisia markkinoinnin ja sisällöntuotannon töitä koko lyhyen työurani ajan ja edelleen sama jatkuu, mutta nyt vain yrittäjän roolissa. Nyt teen työtä kotona, kahviloissa ja asiakkaiden luona, mutta itsessään työ on melko samanlaista.

Asiakkaiden toiveet, tavoitteet, kampanjoiden suunnittelu, rakentaminen, ideointi ja moni muu tässä työssä on edelleen sitä samaa, mutta nyt muodostan päiväni vain itse ja huolehdin taloudellisesta puolesta itse. Työnantajan maksaman kuukausipalkan sijaan mielenkiintoni on nyt summissa, joita pystyn yrittäjänä laskuttamaan, ja se on myös yksi isoin ero.

Mistä työviikkoni nykyään koostuvat?

Tällä viikolla olen käynyt Helsingissä tapaamassa asiakasta, joka otti minuun yhteyttä pari viikkoa sitten ja kysyi, josko voisin auttaa heidän tuotteen markkinoinnissa. Kävimme läpi tuotetta, sen myyntiä ja nykyistä markkinointia. Mietimme asiakkaan kanssa yhdessä, millaisia asioita tulevaisuudessa on tavoitteena ja minkälaisia kohderyhmiä markkinoinnilla pitäisi tavoittaa. Tämän tapaamisen jälkeen projekti etenee ehkä asiakkuudeksi, jos pääsemme yhteiseen säveleen jatkosta ja suunnitelmista.

Tällä viikolla piti olla myös yhden kaupallisen blogiyhteistyön valokuvaukset. Olin menossa kokeilemaan erään yrityksen palvelua, mutta varausjärjestelmässä olikin tapahtunut kömmähdys ja aikani oli varattu vasta maaliskuulle, vaikka sen piti olla nyt helmikuussa. No, varasimme uuden ajan parin viikon päähän ja siirsimme kaupallisen blogiyhteistyön toteuttamisen hieman eteenpäin.

Olen myös kirjoittanut eräälle asiakkaalle kaksi artikkelia, joita he hyödyntävät sisällöntuotannossaan. Noiden artikkelien valokuvat olin käynyt ottamassa Helsingissä toissa viikolla, joten tällä erää vain tekstin tuottaminen riitti. Kuvitus odotti muokattuna valmiina, sen olin tehnyt viime viikolla.

Näiden lisäksi olen puhunut yhden Instagram-sisällöntuotantoon liittyvän puhelun asiakkaan kanssa, vaihtanut kymmeniä sähköposteja, lähettänyt pari tarjousta pyydetyistä työtehtävistä, lähestynyt kahta kiinnostavaa yritystä blogiyhteistyöehdotuksella ja buukannut pari yhteistyötä omaan Instagramiini maaliskuun loppuun ja helmikuun alkuun.

Työviikko koostuu myös bloggaamisesta

Näiden duunien lisäksi kirjoitan ja valokuvaan tätä omaa blogiani teille ihanille lukijoilleni. Sitä mitä milloinkin mieleen tulee, vaikka taustalla on myös sisältösuunnitelma Excel-tiedostona. Se on enemmänkin ideapankkini. Minulla on Excelissä tällä hetkellä noin 70 aihetta, jotka ovat pulpahdelleet mieleeni. Sieltä aina viikon fiiliksen mukaan mietin, mistä milloinkin kirjoitan.

Saan viikoittain yhteistyöehdotuksia liittyen blogiini, mutta en halua täyttää kanaviani kaupallisuudella, vaan yritän valita joukosta parhaimmat ja minulle sopivimmat. Tietysti myös sillä on väliä, mitä yhteistyökumppani on valmis minulle näkyvyydestä ja työstäni maksamaan. Tällä viikolla kirjoitin raudan tarpeesta nyt raskausaikana ja pian sen jälkeen minuun otti sähköpostilla yhteyttä rautavalmistetta edustava henkilö ja kysyi mielenkiintoani tuotetta kohtaan, kun oli löytänyt Googlesta blogitekstini. Välillä blogiyhteistöitä voi syntyä myös ajankohtaisista aiheista.

Tärkeää tässä bloggaamisessa on kuitenkin se, etten halua aliarvioida teitä lukijoitani. Sisällön pitää pysyä kiinnostavana teille, tarjota vinkkejä tai ehkäpä uudenlaisia ajatuksia, vertaistua tai muuta sellaista. Sen haluan pitää kaiken aikaa mielessäni ja se on ainoa tapa, jolla saan pidettyä lukijamäärät tällä tasolla tai kasvussa.

Tällä hetkellä suurin tulonlähteeni on markkinoinnin konsultointi yrityksille sekä sisällöntuottaminen asiakkaiden kanaviin. Oman blogin kirjoittaminen ja somekanavien kaupallistaminen on sitten niin sanottu sivubisnes ja inspiroiva lisä.

Tämä blogi on kuitenkin ollut oman osaamiseni tärkeä markkinointikanava. Kaikki työtarjoukset olen saanut jollain tapaa tämän blogin kautta. Tai joku yritys on löytänyt Googlen kautta blogiini ja kysynyt sen jälkeen, että voisinko tuottaa sisältöä myös heidän someen tai verkkosivustolle. Useimmiten asiat ovat edenneet niin.

Miten aikataulutan työpäiväni?

Aikatauluttamisessa ja työpäivien ajankäytössä on vielä opeteltavaa, mutta niin on varmaan aika monella, teki työtä millaista hyvänsä. Täysipäiväistä yrittäjyyttä on takana vasta pari kuukautta, joten en voi vielä sanoa oppineeni tehokkaimpia rutiineja. Ne ovat vielä hakusessa ja saattaa olla tovin jos toisenkin.

Joskus yritän, että kirjoittaisin kaikki viikon blogitekstit samana päivänä, mutta toisaalta parhaat tekstit syntyvät silloin kun flow saa vallan. Kuten tämä teksti juuri nyt tänään, kun aihe pulpahti mieleeni. Yritän kuitenkin, että asiakkaiden töille jäisi kokonaisia päiviä tehdä niitä kaikessa rauhassa. Mutta sitten taas joku viikko teen kaikkea sulassa sovussa lomittain, vähän päällekkäin ja ristiin rastiin. Toisinaan jaan aamupäivän toiseen asiaan ja iltapäivällä teen toisen kokonaisuuden.

To do -listat ovat tärkeä asia minulle ja töiden aikatauluttaminen muutoinkin. Tiedän melko hyvin, kuinka kauan minulta vie esimerkiksi yhden artikkelin kirjoittaminen tai blogitekstin tuottaminen kuvineen ja teksteineen, joten viikon alussa voin hahmotella aikatauluni sen mukaan, mitä mihinkin työtehtävään on varattava aikaa.

Sähköposteja en vilkuile kaiken aikaa, vaan käyn ne läpi kerralla ja vastaan mahdollisimman nopeasti viesteihin, koska en halua niiden jäävän roikkumaan. Työhöni liittyy isosti myös sosiaalinen media ja sitä selaan jonkin verran työpäivien aikana. En kuitenkaan haahuile ja skrollaa siellä keskellä päivää turhan paljoa, koska se on minun tuottavasta duuniajasta aina pois. Somea selaan sitten enemmän esimerkiksi illalla sohvalla lapsen mentyä nukkumaan.

Pyhitän aikaa valokuvaamiselle, ja siihen sopii parhaiten valoisa keskipäivä. Pohdin tulevia blogitekstien aiheita ja mietin, millaisia valokuvia niihin tarvitsen. Valokuvaan siis varastoon, jotta kirjoittamisen hetkellä blogiteksteihin olisi jo valmiita kuvia olemassa. Joskus tietenkin otan kuvat lennosta, kuten tähän tekstiin.

Tänään aamulla leivoin myös yhden reseptin blogiin. Samalla tein itselleni lounasta ja kokkasin keittiössä, valokuvasin leipomuksia siinä välissä ja kirjoitin reseptiä tietokoneen muistilapulle. Sen reseptin julkaisen blogiin ehkä viikonloppuna tai ensi viikolla. Sekin on nyt naputettu varastoon.

Mites työt kun lapsi sairastaa?

Viime viikko oli töiden osalta rikkonainen, koska meidän Pikkuässä oli koko viikon korkeassa kuumeessa. Olin varannut kyseisen viikon päiväkodin hiihtoloman takia itsellenikin väljäksi ja vapaaksi töiden osalta, joten siinä mielessä flunssa sattui hyvään saumaan. Vielä tämän viikon maanantain Pikkuässä oli päiväkodin sijaan kotona parantelemassa itseään kuntoon.

Lapsen sairastaessa teen hommia kotisohvalla päiväunien aikaan, iltaisin ja viime viikolla saimme apua myös isovanhemmilta. Yrittäjänä voin tehdä töitäni ilta-aikaan tai siis käytännössä ihan milloin vain ja missä vain, joten kyllä ne duunit sitten saa hoidettua, vaikka lapsi sairastaisikin. Kohta on onneksi kevät ja tämä flunssatalvi alkaa olla takanapäin!

Vaihtelevia työpäiviä?

Isoin ero työviikoissani viimeisimpään palkkatyöhöni on ehkä työn vaihtelevuus, mikä on myös tosi kivaa. Viime syksynä tein 40 tuntia töitä viikossa samalle brändille, mutta nyt hyppelen kauneudenhoitoalalta asumiseen ja sieltä sisustamisen kautta pähkinäpatukoihin ja urheilutapahtumaan. Työni on nyt enemmänkin sitä, mitä viestintä- tai markkinointitoimistoissa tehdään. Vaihdetaan lakkia monta kertaa päivässä ja adaptoidaan ajatusmaailmaa erilaisiin brändeihin, tapahtumiiin, tuotteisiin, palveluihin tai konsepteihin sopivaksi.

Olen ollut viestintätoimistossakin töissä ja silloin saatoin saman päivän aikana kirjoittaa sisältöjä hyväntekeväisyysjärjestölle, elintarvikeyritykselle ja keinutuoli-firmalle. Pitää siis päivän aikana pystyä aika nopeasti sukeltaa uuteen maailmaan, mutta se on myös tämän työn suolaa ja sokeria.

Että sellaista sillisalladoa näin lyhykäisyydessään ja pitkäveteisyydessään nämä minun työviikot nykyisellään. 🙂 Välillä toki yksin tehdessä sormi menee suuhun ja mietin, että voi kunpa olisi joku jolta kysyä neuvoa tai apua. Olenkin miettinyt, että etsisin itselleni mentorin, jonka kanssa voisin pallotella ajatuksiani kaikkeen tähän liittyen. Edes vaikka kerran kuukaudessa. Välillä myös oman työn hinnoittelu on vaikeaa, koska sitä ei ole tarvinnut palkkatyössä tehdä samalla tavalla.

Vielä en täysin tiedä, mistä työpäiväni esimerkiksi toukokuussa muodostuvat, mutta on vain luotettava. Sehän tässä yrittäjyydessä on tavallaan myös niin hienoa. Yllätyksellistä ja saa hypätä mukaan uusiin kiinnostaviin projekteihin, kunhan kuitenkin muistaa pitää juuret maassa, muistaa kuka on ja mitä onkaan tekemässä. Eikä unohdu keittiöön leipomaan koko päiväksi, vaikka sekin on kivaa. Hehe! Sellaista tasapainoilua!

Vähän etsivän työtäkin

Ja hei! Yhtenä duunina kirjoitan parhaillaan Etuovi.com sivustolle artikkeleja Helsingin kaupunginosista ja niiden parhaista puolista. Haastattelen jokaiseen juttuun yhtä alueen asukasta. Kysyn muun muassa, mikä kaupunginosassa on parasta ja käyn samalla kuvaamassa juttuun pari kuvaa hänen tai heidän kodistaan sekä yleisesti kaupunginosasta.

Tällä hetkellä etsin uusia haastateltavia seuraavista kaupunginosista:

 • Katajanokka
 • Kuninkaantammi
 • Ullanlinna
 • Punavuori
 • Vuosaari
 • Kamppi
 • Käpylä
 • Kruununhaka
 • Laajasalo
 • Myllypuro

, joten jos siellä on edellä mainittujen kaupunginosien asukkaita ja haluaisit rupatella kanssani noin 30-45 minuuttia juttua varten, niin laitahan sähköpostia hilla.stenlund@gmail.com osoitteeseen. Saa myös ilmiantaa kavereita tai omat vanhemmat. Työnkuvaani kuuluu siis myös etsivän työ ja ihmisten haastatteleminen! 🙂

Tässä muutama linkki samanlaisiin artikkeleihin, joita olen jo aikaisemmin Etuovelle kirjoittanut:

Eläväinen Sörnäinen – asuinalue Marian ja Jonin makuun

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa – paras paikka Sihvosen perheelle

Yhteisöllinen ja luonnonläheinen Oulunkylä – se oikea asuinalue Katrin perheelle

Nuorten aikuisten suosima Kallio – asumista keskellä elämää ja muutosta

Duuniterkuin ja kivaa torstain jatkoa toivottaen,

Hilla

Instagramissa @hillasblog

+16

You may also like

4 kommenttia

 1. Oikein ihanaa kun avaat hieman työarkea meille. Minusta on mielenkiintoista kuulla millaista työtä ihmiset tekevät, mitä se sisältää, mitä se arki kenenkin työssä on jne.

  0
  1. Minustakin on mielenkiintoista kuulla, mistä muiden tai ihan toisilla aloilla työskentelevien työpäivät koostuvat, joten samaistun ajatukseen. 🙂 Kiva, että tykkäsit lukea ja mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle! <3

   0
 2. Tosi kiva, että avaat hieman työpäiviä ja – tehtäviä blogin puolella. Luen aina suurella mielenkiinnolla millaisista (työ)jutuista muiden päivät koostuvat, oltiin sitten samalla tai aivan eri alalla!

  0
  1. Jaan saman mielenkiinnon kanssasi, muiden työpäivistä on mukava kuulla tai lukea. Mistä kaikesta työ ja työpäivät koostuvat. 🙂 Kiva kun tulit kommentoimaan, löysin samalla sinun inspiroivan blogisi pariin. <3 Mukavaa tiistaita sinulle!

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *