Haluan kirjoittaa tästä tärkeästä aiheesta vielä blogin puolellekin tämän päiväisten Instagram stoorien lisäksi: raudan tarve kasvaa raskausaikana. Hyvinvointi ja nyt myös tämä raskaus ovat aiheita, joita täällä blogissa käsittelen. Nuo kaksi asiaa linkittyvät myös vahvasti raudan tarpeeseen, ja siitä syystä haluan kirjoittaa rauta-arvoistani muutaman sanan tänne blogiin, jotta myös muut raskaana olevat naiset osaisivat ja muistaisivat ottaa asian huomioon.

Raudanpuutteesta, ferritiiniarvoista, hemoglobiinista ja anemiasta on puhuttu viime aikoina paljon niin mediassa, blogeissa kuin somessakin. Aihe on saanut jopa muotisairauden leiman. Se on varmasti asian lieveilmiö, kun osa ihmisistä kävelee lääkärin vastaanotolle ja ilmoittaa lääkärille diagnoosinsa raudanpuutteesta ilman, että lääkäri on ehtinyt tehdä yhden yhtään tutkimusta.

Isossa kuvassa on silti hyvä, että rauta-arvoista, ferritiineistä ja anemiasta puhutaan, koska väitän, että jopa joidenkin masennusdiagnoosien taustalla voi yksinkertaisesti olla matalat rautavarastot ja siitä johtuvat oireet, kuten veteläksi vetävä väsymys.

Erityisesti raudan tarve kasvaa raskausaikana ja siihen asiaan keskityn tässä blogitekstissä.

Tällä hetkellä minun veriarvoja seurataan raskauden vuoksi neuvolassa ja olen aiheesta jutellut neuvolassa lääkärinkin kanssa. Minun kokoisella naisella veren määrä lisääntyy kehossa noin 1,5 litraa raskauden toisella kolmanneksella. Eli juuri nyt parhaillaan. Noin suuri veren lisääntyminen tietenkin tarkoittaa veren tilavuuden kasvua ja kun tilavuus kasvaa vauhdilla, veri myös hetkellisesti ohenee eli laimenee.

Raudan tarve kasvaa raskausaikana

Lääkärin kertoman mukaan raudan tarve kasvaa raskauden toisella kolmanneksella noin kolminkertaiseksi, kun äidin kehon pitää tuottaa uutta verta, huolehtia sikiön verenkierrosta ja kasvattaa uutta ihmistä ja toimivaa istukkaa. (raskaus ja raudan tarve) (raskaana olevan raudan tarve kasvaa)

Keho kyllä korjaa tilannetta luonnostaan, mutta jos raskaana olevan naisen rautavarastot ovat lähtökohtaisesti jo heikot tai tyhjät, on kehon vaikea korjata tilannetta. Erityisesti, jos rautavarastot ovat huvenneet jo edellisessä raskaudessa, on imettänyt pitkään ja menettänyt sitä kautta rautaa tai jos kuukautiset ovat olleet runsaat ennen raskaaksi tuloa. Myös paljon urheilevat naiset kuluttavat enemmän rautaa.

Nyt raskauden toisella kolmanneksella hemoglobiiniarvoni oli kuitenkin tippunut 110:een.

Olen alkuraskauden aikana ottanut silloin tällöin rautalisää, mutta nyt sain neuvolasta ohjeen tarttua säännöllisesti sekä nestemäiseen rautavalmisteeseen että rautatabletteihin, joista minulle suositeltiin Obsidania. Obsidan sisältää raudan imeytymistä tehostavaa c-vitamiinia. Ravinto on paras raudan lähde, mutta raskausaikana siitä on vaikeaa saada riittävästi rautaa kasvaneeseen tarpeeseen, varsinkin jos rautavarastot eivät ole täynnä ennen raskautta. Arvioiden mukaan vain 20 prosentilla hedelmöittymisikäisistä naisista on täydet rautavarastot ennen raskautta (lähde).