Raudan tarve kasvaa raskausaikana

Haluan kirjoittaa tästä tärkeästä aiheesta vielä blogin puolellekin tämän päiväisten Instagram stoorien lisäksi: raudan tarve kasvaa raskausaikana. Hyvinvointi ja nyt myös tämä raskaus ovat aiheita, joita täällä blogissa käsittelen. Nuo kaksi asiaa linkittyvät myös vahvasti raudan tarpeeseen, ja siitä syystä haluan kirjoittaa rauta-arvoistani muutaman sanan tänne blogiin, jotta myös muut raskaana olevat naiset osaisivat ja muistaisivat ottaa asian huomioon.

Raudanpuutteesta, ferritiiniarvoista, hemoglobiinista ja anemiasta on puhuttu viime aikoina paljon niin mediassa, blogeissa kuin somessakin. Aihe on saanut jopa muotisairauden leiman. Se on varmasti asian lieveilmiö, kun osa ihmisistä kävelee lääkärin vastaanotolle ja ilmoittaa lääkärille diagnoosinsa raudanpuutteesta ilman, että lääkäri on ehtinyt tehdä yhden yhtään tutkimusta.

Isossa kuvassa on silti hyvä, että rauta-arvoista, ferritiineistä ja anemiasta puhutaan, koska väitän, että jopa joidenkin masennusdiagnoosien taustalla voi yksinkertaisesti olla matalat rautavarastot ja siitä johtuvat oireet, kuten veteläksi vetävä väsymys.

Erityisesti raudan tarve kasvaa raskausaikana ja siihen asiaan keskityn tässä blogitekstissä.

Tällä hetkellä minun veriarvoja seurataan raskauden vuoksi neuvolassa ja olen aiheesta jutellut neuvolassa lääkärinkin kanssa. Minun kokoisella naisella veren määrä lisääntyy kehossa noin 1,5 litraa raskauden toisella kolmanneksella. Eli juuri nyt parhaillaan. Noin suuri veren lisääntyminen tietenkin tarkoittaa veren tilavuuden kasvua ja kun tilavuus kasvaa vauhdilla, veri myös hetkellisesti ohenee eli laimenee.

Raudan tarve kasvaa raskausaikana

Lääkärin kertoman mukaan raudan tarve kasvaa raskauden toisella kolmanneksella noin kolminkertaiseksi, kun äidin kehon pitää tuottaa uutta verta, huolehtia sikiön verenkierrosta ja kasvattaa uutta ihmistä ja toimivaa istukkaa. (raskaus ja raudan tarve) (raskaana olevan raudan tarve kasvaa)

Keho kyllä korjaa tilannetta luonnostaan, mutta jos raskaana olevan naisen rautavarastot ovat lähtökohtaisesti jo heikot tai tyhjät, on kehon vaikea korjata tilannetta. Erityisesti, jos rautavarastot ovat huvenneet jo edellisessä raskaudessa, on imettänyt pitkään ja menettänyt sitä kautta rautaa tai jos kuukautiset ovat olleet runsaat ennen raskaaksi tuloa. Myös paljon urheilevat naiset kuluttavat enemmän rautaa.

Nyt raskauden toisella kolmanneksella hemoglobiiniarvoni oli kuitenkin tippunut 110:een.

Olen alkuraskauden aikana ottanut silloin tällöin rautalisää, mutta nyt sain neuvolasta ohjeen tarttua säännöllisesti sekä nestemäiseen rautavalmisteeseen että rautatabletteihin, joista minulle suositeltiin Obsidania. Obsidan sisältää raudan imeytymistä tehostavaa c-vitamiinia. Ravinto on paras raudan lähde, mutta raskausaikana siitä on vaikeaa saada riittävästi rautaa kasvaneeseen tarpeeseen, varsinkin jos rautavarastot eivät ole täynnä ennen raskautta. Arvioiden mukaan vain 20 prosentilla hedelmöittymisikäisistä naisista on täydet rautavarastot ennen raskautta (lähde).

Olen iloinen, että meidän neuvolassa tämä asia on hyvin tiedossa ja sielläkin nostettiin heti esiin hemoglobiinin laskun oire eli väsymys. Säännöllisellä kontrollilla arvojen muutoksia pystytään tarkkailemaan ja siten on helppo tarttua muutokseen ja alkaa hoitaa sitä hyvissä ajoin.

Minua tämä raskausaika väsyttää kokonaisuudessaan jonkin verran, joten en voi sanoa, olenko huomannut väsymyksen lisääntyneen, mutta nyt asiaa on ainakin hyvä hoitaa ja ottaa rautavalmisteet säännöllisesti käyttöön. Tiedän muita äitejä, jotka ovat havahtuneet tilanteeseen vasta siinä vaiheessa, kun tossu on laahannut jo kovasti ja hemoglobiini ollut esimerkiksi vain 90.

Väsymys on raudanpuutteen oire

Väsymys on iso asia, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin. Jaksaako liikkua raskauden aikana ja pitää fyysisestä kunnostaan huolta vai kuluuko 9 kuukautta sohvan pohjalla viltin alla päiväunia nukkuen.

Raudanpuutteesta johtuva väsymys vaikuttaa töissä jaksamiseen, jaksamiseen lapsen kanssa vapaa-ajalla, jaksamiseen laittaa terveellistä ruokaa tai jaksamiseen kestää pienen lapsen ajoittaiset yöheräilyt. Väsymys ja jaksaminen vaikuttaa niin moneen asiaan, ja siksi en haluaisi, että kukaan joutuu turhaan sellaisesta kärsimään. Varsinkaan, jos taustalla on nähtävissä hoidettavissa oleva raudanpuute.

Ferritiini kertoo rautavarastoista

Toinen asia tässä rautakeskustelussa on aikaisemmin mainitsemani ihmisen varastorauta eli ferritiiniarvo. Hemoglobiini voi olla ok tasolla ja silti varastoraudat tyhjänä. Sitäkin kannattaa tutkia lääkärin kanssa, mutta en mene siihen sen syvemmin nyt. Hemoglobiini ei siis kerro kaikkea, vaikka sitä useimmiten meiltä mitataan.

Raudan suurempi tarve ei rajoitu pelkästään raskausaikaan, vaan voi jatkua sen jälkeenkin. Synnytyksessä menetetään usein vähän tai vähän enemmän verta ja siitäkin syystä olisi hyvä, että arvot olisivat kunnossa ennen synnytystä.

Itse synnytin ensimmäisen lapsen alakautta, mutta siitä tulleen repeytymän takia minusta ehti potilastietojen synnytysraportin mukaan valua reilu litra verta ennen leikkaussaliin ja tikkaukseen pääsyä. Sellainenkin asia voi verottaa ja verottaakin voimia heti synnytyksen jälkeen, minkä takia veriarvot olisi hyvä olla kunnossa jo ennen synnytystä. Veren menetyksen jälkeen kestää taas tovin, että tilanne kohenee. Kohentuminen tapahtuu tietenkin sitä nopeammin, mitä parempi lähtötilanne on ollut.

Rauta-arvojen seurantaa kannattaa jatkaa synnytyksen jälkeenkin

Myös imettäessä rintamaidon mukana äidistä erittyy rautaa vauvalle. Rauta hupenee kehosta siis sitäkin kautta. Muistan edelleenkin, miten voimakkaasti rintamaito haisi raudalle, erityisesti kun sitä sulatti pakastimesta käyttöön. Rautalisää ja arvojen seurantaa kannattaa jatkaa vielä synnytyksen jälkeenkin.

Lopuksi vielä pari muistutusta raudan imeytymisestä. Maitotuotteet ja juurikin kalsium estää raudan imeytymistä, kun taas C-vitamiini auttaa imeytymisessä. Itse olen kokenut parhaaksi ottaa rautatabletin aamuyöllä vessareissun yhteydessä tai sitten illalla myöhään juuri ennen nukkumaan menoa. Joskus olen saattanut syödä mandariinin tai juoda lasin appelsiinimehua samalla. Maitotuotteet tai kalsiumia sisältävät ruoat olen yrittänyt syödä aikaisemmin päivän aikana.

Rautapitoinen ruokavalio raskausaikana

Eikä suinkaan rautapitoista ravintoakaan tule unohtaa. Vaikka elämmekin vege- ja kasvisaikaa näin ilmastonmuutoksen keskellä, niin itse suosin myös liharuokia nyt raskauden aikana. Viikonloppuna söin hyvällä ruokahalulla punaista pihvilihaa ja hyvää teki. Toki rautaa saa myös kasvikunnan tuotteista, mutta punaisesta lihasta imeytyminen on tehokasta. Raskausaikana monipuolinen ravinto on kaiken a ja o, ja itse pysyttelen tällä hetkellä sekasyöjänä, yhtään kasvisruokavaliota ja sen terveys- ja ilmastohyötyjä vähättelemättä.

Rautalisät ja -tabletit saattavat joillain aiheuttaa myös vatsavaivoja tai ummetusta. Kuitupitoinen ruokavalio auttaa vatsaa toimimaan ja siksi kannattaakin miettiä, miten kuitua voisi hieman entisestään vielä lisätä. Aamupalalle kaurapuuroa, juureksia ruokaan tms… Oma kikkani on syödä päivän aikana muutama kuivattu luumu. Voin kertoa, että minulla ainakin vatsa toimii niiden avulla. Rautalisät eivät muutenkaan ole kovin paljoa vaikuttaneet vatsani toimintaan, mikä on tietysti kiva juttu.

Halusin tällä tekstillä muistuttaa raudan tärkeydestä erityisesti raskausaikana, vaikka onhan asia tärkeä kaikille naisille muutenkin ja hoitoon pätee samat neuvot. Joku sanoo tätä ehkä muotisairaudeksi, mutta kyllä taustalla on ihan oikeita oireita, joita kannattaa tutkia ja kuunnella, jos selittämätön väsymys painaa. On myös sikiön ja kasvavan vauvan kannalta tärkeää, että arvot ovat kunnossa. Vauvan rauta-arvot ovat syntymän hetkellä samat kuin äidillä.

Hienoa, jos mahdollisimman monessa neuvolassa arvoja jo seurataankin ja annetaan vieläpä hyviä ohjeita, miten arvoja saada nousuun.

Pidetään huolta itsestämme ja vinkataan ystävääkin mittaamaan rauta-arvonsa, jos sivusta seuraavana näyttää siltä, että väsymys painaa, tossu laahaa maan pintaa tai sumu peittää silmät.

Rautaista viikon jatkoa sinulle!

Hilla

Instagramissa @hillasblog

+12

You may also like

5 kommenttia

  1. Kiitos Hanna!! Tunnen sut muuten paljon paremmin tolla toisella nimellä, Naprapaatin vaimo. Tunnustan, että en edes olisi muistanut oikeaa nimeäsi. Hyvin olet brändännyt. 😉 Ja juu, sinun blogista löytyy monta linkittämisen arvoista tekstiä. Jos kun seuraavan kerran tästä aiheesta kirjoitan, niin voisin niitä linkittää myös. Oli minullekin paljon hyödyllistä tietoa faktoineen. <3 Ihanaa alkavaa viikonloppua teidän perheelle!

   0
 1. Mulla on ollut tässä raskaudessa mieletön himo herneisiin. Keittelenkin pakasteherneet useamman kerran viikossa lounaan tai päivällisen kylkeen. Samalla hemoglobiiniarvo on pysynyt koko raskauden ajan yli 130:ssä. Aiemmissa raskauksissa tätä himoa ei ole ollut ja olenkin joutunut turvautumaan rautalisiin.

  0
  1. Klaara, kannattaa tarkkailla silti, koska ferritiini voi olla alhainen vaikka hb olisi korkealla. Itselläni takana 2 raskautta ja pitkät imetykset, neuvolassa mittailtiin syksyllä hb:tä, koska olin todella väsynyt. Hb oli normaali, mutta nyt vuoden alusta ferritiini todettiin 11:sta eli raudanpuute voi olla, vaikka hemoglobiini olisi normaali. Siksi se on niin petollinen. Hb laskee vasta(romahtaen) kun varastot (ferritiini) ovat tyhjät. Munkin blogissa on tästä useampi postaus. Laskennallisesti herneiden rautamäärä nimittäin ei varmasti riitä turvaamaan sinulle riittävää raudansaantia raskausaikana saati imetyksineen. Ja sanon tämän ihan ravintovalmennuksen näkökulmasta. Koska itse täytän kokeeksi rautavarastoja nyt verilettukuurilla, koska valmisteet sopivat valitettavan huonosti. Ja lihaakin olisi pitänyt syödä yli 2kg, jotta edes teoriassa tyhjät varastot täyttyisivät.

   0
  2. Heippa Klaara! Kiva kuulla, että sinulla hemoglobiini on pysynyt noin hyvänä läpi raskauden. 🙂 Ja toivottavasti pysyykin! Minäkin olen monipuolisesti yrittänyt syödä, mutta silti vain laskee. Ei auta kuin tarttua rautalisään. Komppaan myös vielä Hannan kommenttia sen verran, että oma olo kertoo eniten. Jos väsymystä tulee jossain vaiheessa, niin se varastorauta eli ferritiini kannattaa tsekata. Hb voi olla ok ja silti varastot käytetty lähes kokonaan. Iloista ja aurinkoista viikonlopun alkua sinne ja hyvää jatkoa masun kasvatukseen. <3 Kiva kun kommentoit!

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *