Hiihtotunnelmia Finlandia-hiihdon laduilta

Hiihdin tänään vapaalla 20 kilometriä Finlandia-hiihdossa ja Daniel puolestaan oli viivalla 50 kilometrin matkalle ensimmäisessä lähtöryhmässä. Nukuttiin koko perhe hyvät yöunet, ja aamupalan söin pitkän kaavan mukaan: puuroa, leipää, kananmunaa, tuoremehua ja kahvia. Suksihuollosta vastasi isäni, kuten aina, joten sen osalta pääsin taasen helpolla. Varaston ovella odotti kelin mukaan voideltu suksipari, jonka sain vaan napata mukaani kisaladulle!

Asteita mittarissa oli tänään aamulla muutama aste plussaa. Puin päälle vain trikoot, yhden aluskerraston paidan ja päälle tuulitakin. Ei siis kovin paljoa ja silti matkalla tuli kuuma ja hiki.

Vaikka olen raskaana, niin hiihdin tänään silti hieman lenkkivauhtia reippaammin. Syke nousi jonkun verran, mutta pidin vauhdin silti mukavuusalueella. Meno tuntui mukavalta koko matkan näin raskausviikolla 23, eikä pieni vatsakaan ole vielä tiellä.

Isäni hiihti eilen 50 kilometriä perinteisellä ja tänään hän sitten toimi minulle ja Danielille huoltomiehenä. Hän kuskasi meidät aamulla Lahden kisakeskukseen, otti takkini lähdöstä, napsi näitä valokuvia ja kävi juottamassa Danielia matkalla. Daniel lähti matkaan jo kello 10:00 ja mun startti lyhyemmälle metkalla oli myöhemmin 11:40.

Hiihtotunnelmia Finlandia-hiihdon laduilta

Olin jo etukäteen päättänyt, että päästän kiireisimmät ja kovakuntoisimmat hiihtäjät heti alussa ohi. En rynni lähtökahinoissa. Pääasia, että nautin menosta ja matkasta. Silti, kun reilut tuhat ihmistä starttaa samalla paukulla, tuli alussa sumaa ja olihan minunkin sitten hiihdettävä vähän reippaammin, että pääsin joukon mukana eteenpäin.

Joku astui vielä ensimmäisessä ylämäessä sauvani somman päälle ja sauva irtosi kädestäni ja jäi takana tulevien hiihtäjien alle. Ei auttanut kuin kääntyä ympäri vastavirtaan, etsiä sauva takaisin käteen ja jatkaa matkaa samalla yhdellä kädellä hetki hiihtäen. Se on sitä massahiihtojen alkutunnelmaa parhaimmillaan. 😉

Jätin mehut juomatta ensimmäisellä huoltopisteellä Tapanilassa, jotta pääsin alkurysästä hieman eroon. Sitten hiihtelin rauhassa letkan mukana Messilään toiselle huoltopisteelle, missä join mukin urheilujuomaa ja mehua. Muutama dominokaatuminenkin tapahtui ensimmäisten kilometrien aikana, mutta entisenä hiihtosuunnistajana voin kehua tasapainoani ja reaktiokykyäni ja pääsin hienosti kiertämään aina kaatuneet hiihtäjät ladulla.

14 kilometrin kohdalla minut yllätti kauhea pissahätä. Jokainen raskaana oleva tai ollut tietää: kun pissahätä tulee, niin sehän tulee. Siinä kun raskausvatsa oli pomppinut muutaman kilometrin täyden rakon päällä, ei auttanut kuin laittaa vilkku päälle ja hypätä hetkeksi ladulta sivuun. Katselin sopivan puskapissapaikan metsästä ja hetken päästä olikin taas hyvä jatkaa matkaa eteenpäin. Ainut vaan, että minulla oli tänään päällä hiihtotrikoot, joissa on henkselit, joten mun oli riisuttava ensin numerolapun umpisolmut, takki ja sitten housut. Ottihan se tovin aikaa, mutta kyllä mua siellä metsäpissalla tilanne lähinnä vaan nauratti.

Maalissa iloisena ja onnellisena

Maalissa, iloisena, hyvissä voimissa 20 kilometrin jälkeen. Yleensä täysmatkan jälkeen on niin ryytynyt olo, mutta tämä 20 kilometriä oli tänään helppo homma ja se oli tarkoituskin. Aikaa reissuun meni 1 h ja 45 minuuttia, joka sisälsi myös juomatauot ja metsäpissaretken.

Maalissa minua olivat vastassa Daniel ja isäni. Daniel oli tullut jo aikaisemmin maaliin 50 kilometrin matkaltaan, ja kysyin tietenkin heti hänen kuulumiset kun pääsin maaliin. Daniel oli hiihtänyt hienosti sijalle 39. ja aika oli kova 2 tuntia ja 15 minuuttia. Daniel treenaa lähinnä suunnistusta ja juoksua varten, mutta sieltä se kunto on mahdollista siirtää näköjään myös hiihtoladuille, kun ehtii hieman kerätä kilometrejä talven aikana myös ladulla.

Minä iloisena maalissa. Taas yksi Finlandia-fiilistely rikkaampana.

Maalissa join kupillisen kuumaa kaakaota ja myhäilin endorfiinihuuruisena, miten hiihto olikin tänään taas ihmisen parasta aikaa! Kisapaikalla vaihdoin kuivan paidan ja sen jälkeen suuntasimmekin kotiin suihkuu ja saunaan.

Sellainen hiihtopäivä tänään. 🙂

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

+24

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *