Lukijalta saamani kysymys: En juokse, mutta haluaisin oppia juoksemaan. Katson aina inspiroituneena sinun juoksukuvia Instagramissa ja siksi olisinkin kysynyt, että voisitko kirjoittaa juoksun aloittamisesta tai antaa minulle jotain vinkkejä, miten pääsen alkuun? Miten ylipäätään aloittaa juoksuharrastus nollasta?

Keskityn tällä viikolla vastaamaan teidän lukijoiden kysymyksiin ja toivepostauksiin. Tässä tekstissä annan omat vinkkini juoksuharrastuksen aloittamiseen, erityisesti jos lähtee täysin aloittelijana liikkeelle.

Miten aloittaa juoksuharrastus? – Näillä vinkeillä alkuun

Juoksun aloittaminen ilman aikaisempaa kokemusta:

Sanoisin, että kaiken a ja o juoksun aloittamisessa on maltti alussa sekä riittävän helpot tavoitteet, jotka motivoivat jatkamaan ja kehittymään. Oleellinen kysymys on myös lähtökuntosi ja liikunnallinen tausta. Oletko harrastanut muuta liikuntaa säännöllisesti ja millainen peruskuntosi on? Ne vaikuttavat siihen, millä intensiteetillä voit aloittaa harjoittelemisen. Tässä tekstissä oletan, että peruskunto kaipaa aluksi kehittämistä.

Luo pohjaa ja peruskuntoa ensin sauvakävelyllä

Jos peruskunnon rakentaminen on jäänyt viime aikoina vähiin ja juoksuaskeleiden ottamisesta on aikaa, voi aluksi lähteä nostamaan kuntoa reippaalla sauvakävelyllä mäkisessä maastossa. Paikaksi soveltuu hyvin pururata. Sauvakävelyllä peruskunto kehittyy, ja siten luodaan pohjaa juoksun aloittamiseen.

Sauvakävelylenkkeihin voi vähitellen lisätä juoksua alamäissä, loivilla osuuksilla tai tasaisella. Sellaisia lyhyitä pätkiä, joiden aikana saa kokea vauhdin hurmaa ja juoksun iloa. Juoksupätkän pituus voi olla 20 sekuntia ja sen jälkeen siirtyy taas reippaaseen kävelyyn. Ylämäet voi aina kävellä reippaasti sauvoilla rytmittäen.