Juoksijan talvivaatetus ja pukeutumisvinkit, olisiko sinulla antaa sellaisia? Tykkään juosta talvellakin, mutta varusteet ovat pulmani. Aina liian kylmä tai kuuma. Miten sinä pukeudut talvella, kun lähdet juoksemaan? Olisi mukava kuulla, koska ainakin somesta olen saanut tämän talven aikana nähdä, ettei pakkaset sinua haittaa. 

Kiitos taasen kysymyksestä, jonka sain Instagramin kautta seuraajaltani. Hän toivoi aiheesta postausta, joten tässä sellainen sekä minun pukeutumisvinkkini talviurheiluun ulkona.

Merinovillakerrasto on ratkaissut monta pulmaa ainakin minun kohdallani. Merinovilla ja villa ylipäätään lämmittää kylmällä, mutta hengittää kun tulee lämmin. Tekokuituisiin materiaaleihin verrattuna merinovilla on siis aivan verraton.

Ihoa vasten merinovillainen kerrasto imee haihtuvaa kosteutta pitäen olon kuivana ja lämpimänä. Merinovilla voi imeä jopa 20-30 % kosteutta ennen kuin materiaali alkaa menettää käyttömukavuuttaan. Vertailukohteena keinokuituinen tekstiili, joka alkaa tuntua viileältä heti kostumisen jälkeen.

Aiemmin kirjoittamani teksti merinovillan hyödyistä urheiluvaatteissa: Merinovilla lämmikkeeksi treeneihin

Juoksijan talvivaatetus ja pukeutumisvinkit

Mitä minulta löytyy talvella päältä, kun lähden juoksemaan tai hiihtämään?

1. Alushousut, niistä lähdetään. Sekä urheiluliivit. Ainakin KariTraalla on urheiluliivejä, joiden sisävuori on merinovillaa. Pehmeä merinovuori ei kutita, mutta pitää tissit lämpiminä. Näistä merinovillaisista urheiluliiveistä minulla on hyviä käyttökokemuksia, olen käyttänyt niitä viimeiset kolme vuotta talviaikaan.

Merinovillaa ja kerrospukeutumista

2. Alusvaatteiden jälkeen puen merinovillakerraston sekä ylä- että alavartaloon. Mun merinovillaiset kerrastot ovat nekin KariTraata. Ne ovat hinnakkaita, mutta 100 % villaa. Olen vertaillut ja huomannut, että moni muu tuote on villasekoitetta, mikä tarkoittaa sitä, että villan osuus on esimerkiksi 30 % ja loput on tekokuitua. Kannattaa siis katsoa sitä tuoteselostetta ja valita kerrasto, joka todellakin on täyttä merinoa. KariTraan kerrastot on mukavan ohuita, eikä ne pistele. Tässä yksi esimerkki toimivasta villakerrastosta. Ja nämä eivät ole kaupallisia linkkejä, vain minun hyväksi havaitsemiani treenivaatteita, joita viikottain käytän.

Nollan molemmin puolin tai pienellä pakkasella riittää vain yksi merinovillakerrasto. Mutta kylmemmällä säällä lisään villakerraston päälle ohuen fleecen tai urheilupaidan. Se tuo yhden kerroksen lisää ennen takkia. Kovalla pakkasella toimii myös toinen villakerrasto.

Vaatekerroksia lämpömittarin mukaan

3. Housut valitsen lämpömittarin mukaan. Plussakelillä tai pienellä pakkasella puen tavalliset urheilutrikoot tai talvitrikoot, joissa hieman paksumpi vuori. 10 asteen pakkasella toimii wind-stopper hiihtohousut, jotka näyttävät trikoilta, mutta niissä on henkselit ja materiaali on paksumpaa ja pitää tuulta. Käytän niitä myös juoksulenkeillä, vaikka