Juoksijan talvivaatetus ja pukeutumisvinkit

Juoksijan talvivaatetus ja pukeutumisvinkit, olisiko sinulla antaa sellaisia? Tykkään juosta talvellakin, mutta varusteet ovat pulmani. Aina liian kylmä tai kuuma. Miten sinä pukeudut talvella, kun lähdet juoksemaan? Olisi mukava kuulla, koska ainakin somesta olen saanut tämän talven aikana nähdä, ettei pakkaset sinua haittaa. 

Kiitos taasen kysymyksestä, jonka sain Instagramin kautta seuraajaltani. Hän toivoi aiheesta postausta, joten tässä sellainen sekä minun pukeutumisvinkkini talviurheiluun ulkona.

Merinovillakerrasto on ratkaissut monta pulmaa ainakin minun kohdallani. Merinovilla ja villa ylipäätään lämmittää kylmällä, mutta hengittää kun tulee lämmin. Tekokuituisiin materiaaleihin verrattuna merinovilla on siis aivan verraton.

Ihoa vasten merinovillainen kerrasto imee haihtuvaa kosteutta pitäen olon kuivana ja lämpimänä. Merinovilla voi imeä jopa 20-30 % kosteutta ennen kuin materiaali alkaa menettää käyttömukavuuttaan. Vertailukohteena keinokuituinen tekstiili, joka alkaa tuntua viileältä heti kostumisen jälkeen.

Aiemmin kirjoittamani teksti merinovillan hyödyistä urheiluvaatteissa: Merinovilla lämmikkeeksi treeneihin

Juoksijan talvivaatetus ja pukeutumisvinkit

Mitä minulta löytyy talvella päältä, kun lähden juoksemaan tai hiihtämään?

1. Alushousut, niistä lähdetään. Sekä urheiluliivit. Ainakin KariTraalla on urheiluliivejä, joiden sisävuori on merinovillaa. Pehmeä merinovuori ei kutita, mutta pitää tissit lämpiminä. Näistä merinovillaisista urheiluliiveistä minulla on hyviä käyttökokemuksia, olen käyttänyt niitä viimeiset kolme vuotta talviaikaan.

Merinovillaa ja kerrospukeutumista

2. Alusvaatteiden jälkeen puen merinovillakerraston sekä ylä- että alavartaloon. Mun merinovillaiset kerrastot ovat nekin KariTraata. Ne ovat hinnakkaita, mutta 100 % villaa. Olen vertaillut ja huomannut, että moni muu tuote on villasekoitetta, mikä tarkoittaa sitä, että villan osuus on esimerkiksi 30 % ja loput on tekokuitua. Kannattaa siis katsoa sitä tuoteselostetta ja valita kerrasto, joka todellakin on täyttä merinoa. KariTraan kerrastot on mukavan ohuita, eikä ne pistele. Tässä yksi esimerkki toimivasta villakerrastosta. Ja nämä eivät ole kaupallisia linkkejä, vain minun hyväksi havaitsemiani treenivaatteita, joita viikottain käytän.

Nollan molemmin puolin tai pienellä pakkasella riittää vain yksi merinovillakerrasto. Mutta kylmemmällä säällä lisään villakerraston päälle ohuen fleecen tai urheilupaidan. Se tuo yhden kerroksen lisää ennen takkia. Kovalla pakkasella toimii myös toinen villakerrasto.

Vaatekerroksia lämpömittarin mukaan

3. Housut valitsen lämpömittarin mukaan. Plussakelillä tai pienellä pakkasella puen tavalliset urheilutrikoot tai talvitrikoot, joissa hieman paksumpi vuori. 10 asteen pakkasella toimii wind-stopper hiihtohousut, jotka näyttävät trikoilta, mutta niissä on henkselit ja materiaali on paksumpaa ja pitää tuulta. Käytän niitä myös juoksulenkeillä, vaikka ovatkin ns. hiihtohousut. Hiihtovaatteiden joukosta voi tehdä hyviä löytöjä talvivarusteisiin, koska ne ovat nimenomaan suunniteltu talviurheiluun, mutta soveltuvat yhtälailla juoksuun.

20 asteen pakkasella siirryn sitten tuulihousuihin, jotta housujen sisään jää ilmaa. Saatan pukea jopa kahdet villakerrastot päällekkäin tai yhdet villahousut ja sitten ohuet fleece-housut väliin. Kysymys on siis kerrosten määrästä ja sopivista materiaaleista, kun pakkasta on enemmän.

Tuulenpitävä kuori tai softshell-takki

4. Takkeina mulla on talvella useimmiten vähän paksumpia softshell-takkeja, joissa on vuorta sekä edessä tuulta pitävää materiaalia. Tämä Toril-takki on oma suosikkini, joka on näkynyt monissa Instagram-kuvissa ja -storyissä tänä talvena. Tämäkin on ollut jo käytössäni useamman vuoden.

Sormet, korvat ja pää suojaan pakkaselta ja viimalta

5. Valitse pipo, kauluri ja käsineet huolella. Kaulaan laitan aina kaulurin, minulla on sellaisia fleece-kaulureita, joilla saan kaulan suojaan. Pipon valitsen pakkasasteiden mukaan. Sitä isompi ja ilmavampi pipo, mitä kylmempi ilma. Pipon pitää talvella yltää hyvin korville, erityisesti hiihtäessä, jolloin tuulenvire käy korviin. Käsineiksi riittävän lämmintä myös. Omalla kohdallani pakkasella rukkaset toimivat parhaiten, kun sormet saavat olla käsineen sisällä vierekkäin. Sormikkaat sopivat paremmin käytettäväksi plussakelillä tai kovemmissa treeneissä, kun tulee oikeasti lämmin.

Nastat antaa pitoa askeleeseen

6. Kengiksi valitsen talvelle tavalliset lenkkarit tai nastalenkkarit liukkauden mukaan. Jalkoihin vain merinovillaiset urheilusukat, niin ei palella. Nykyajan monoissa varpaat pysyvät lämpiminä kovemmallakin pakkasella.

Huom! Talvellakaan ei kannatta pukea liikaa. Siten saa aikaan vain tuskanhien, eikä lenkkeily ole mielekästä. Esimerkiksi +5 astetta lämmintä ja lähdössä hiihtämään? Siellä on oikeasti aika lämmin, kunhan pääset vauhtiin. Muistathan sen! Ensimmäinen kilometri saa tuntua vähän vilakalta, mutta sen jälkeen kroppa lämpenee. Joskus minulla on päällä ylimääräinen tuulitakki, jonka riisun sitten alkuverkan jälkeen.

Tässä olivat minun vinkkini talvipukeutumiseen! Kerrospukeutuminen, lämmittävää merinoa alimmaiseksi, tuulta pitävää päällimäiseksi ja sitten hyvät pipot ja hanskat ääripäihin. Näillä konstein olen ainakin itse pärjännyt useimmiten. 🙂

Nautinnollisia lenkkejä ja toivottavasti vinkeistäni on sinulle hyötyä!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog.

+7

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *