Pieniä muutoksia ruokavalioon kohti hyvää oloa

Millaisia pieniä muutoksia voisin tehdä ruokavaliooni kohti hyvää oloa? Olisiko sinulla kertoa jotain hyviä suuntaviivoja ja neuvoja? Voisitko joskus kirjoittaa tästä aiheesta blogissa? Sain edellisen viestin seuraajaltani Instagramissa yksityisviestillä. Viestistä on jo jonkin verran aikaa ja aihe on ollut minulla toivepostausten luonnoksissa. Tämä aihe on todella laaja ja siitä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen romaanin, mutta pidättäydyn nyt muutamissa perusasioissa, joilla omaan ruokavalioon voi vaikuttaa ja kulkea samalla kohti hyvää oloa.

Lisää ruokavalioon hyviä asioita

1. Ensimmäisenä voisit kiinnittää huomiota vihannesten, kasvisten ja marjojen lisäämiseen. Ylipäätään kaiken terveellisen ja hyödyllisen ruuan lisäämiseen ruokavalioon. Monesti ruokaa ajatellaan kieltämällä tai rajaamalla, mutta se ajatusmalli kannattaa kääntää toisinpäin. Mitä hyvää, herkullista ja terveellistä voisit lisätä ruokavalioosi?

Voisitko lisätä aamupalalle leivän lisäksi marjaisen smoothien? Työpaikalle eväsruuan lisäksi pilkkoisit purkkiin kasviksia; porkkana-, kurkku- ja kukkakaalilohkoja? Iltapäivällä välipalaksi appelsiini ja kourallinen pähkinöitä? Iltaruoan lisäksi herkullinen salaatti tai uunijuureksia? Tykkäät syödä iltapalaksi maustettua jugurttia, jos korvaisit sen maustamattomalla natural jugurtilla ja lisäisit joukkoon mustikoita ja vadelmia?

Näin pienillä lisäyksillä koko ruokavaliosta muodostuu lopulta monipuolisempi, terveellisempi ja muutokset muuttuvat vähitellen rutiineiksi.

Syö riittävästi ja monipuolisesti

2. Toinen kulmakivi voisi olla riittävät annoskoot, etenkin aamulla ja lounaalla. Saatko varmasti vatsan monipuolisesti täyteen, jotta iltapäivällä ei iske väsy sen takia? Myös terveellisiä välipaloja kannattaa pitää menossa mukana. Silloin ateriavälit eivät kasva liian pitkiksi. Näin välttää illalla huutavan nälän tai kaupan kassajonossa suklaapatukan himoitsemisen. Syö siis riittävästi.

3. Kolmantena kannattaa kiinnittää huomiota myös veden juontiin ja riittävään nesteytykseen. Joskus jano voi tuntua nälkänä. Pidä siis työpäivän aikana vieressäsi vesipulloa, josta voit hörppiä vettä tasaisin väliajoin. Joskus laitan isoon kannulliseen kurkku- tai sitruunaviipaleen hieman makua antamaan, niin vesi maistuu raikkaammalta. Etenkin jos illalla on ohjelmassa urheilua, on tärkeää juoda päivän aikana riittävästi.

Aito ja puhdas ruoka antaa hyvää oloa

4. Neljäntenä aidon ja puhtaan ruuan lisääminen. Mieluiten sinun itsesi valmistamaa, niin tiedät täysin mitä ruoka pitää sisällään. On olemassa kaikkia erilaisia koulukuntia ruokavalioiden suhteen, mutta itse en ole minkään kannattaja. Terveellisellä kotiruualla pääsee pitkälle, etenkin kun panostaa aitoihin ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Kikkailu ja erikoisruokavaliot ilman syytä ovat mielestäni turhia, jos todellista syytä esimerkiksi viljattomuuteen ei ole.

5. Viidentenä asiana kohtuus ja tasapaino. Tässä tekstissä olen kirjoittanut myös 20/80 ajatusmallista. Kun 80 % ruokavaliosta on järkevää, mahtuu elämään sen lisäksi myös herkuttelua. Tasapaino ja kohtuus kaikessa.

Kuuntele itseäsi ja anna ruokailulle arvoa

6. Kuudentena neuvona haluan mainita omien nälkä- ja kylläisyysviestien kuuntelemisen. Sekä ylipäätään itsensä kuuntelemisen. Vauva osaa syntyessään määritellä oman ruuan tarpeen. Samoin pienet lapset. He syövät, kun on nälkä ja eivät syö, jos ei ole nälkä. Me aikuiset helposti kadotamme sen taidon kikkailemalla ja laskemalla. Omaa oloaan kannattaa aidosti kuunnella, keho kyllä kertoo milloin se kaipaa raikasta vihersmoothieta ja milloin puolestaan täyteläistä ja kermaista lohikeittoa.

7. Seitsemäntenä kulmakivenä: nauti ruokailusta, anna sille arvoa ja suunnittele ruokailuja. Suunnitelmallisuus on iso osa kokonaisuutta, jotta terveellisyys tulee huomioitua ja sitä kautta hyvä olo. En oikein ymmärrä, miksi monipuolista ja aitoa ruokailua laiminlyödään, koska se on kuitenkin asia, joka vaikuttaa jaksamiseen, suorituskykyyn, terveyteen ja mielialaan. Ruokailu vaikuttaa moneen asiaan ja siksi sille kannattaa antaa sille kuuluva arvo ja vaiva.

Siinä olivat minun ajatuksiani liittyen ruokavalioon. Näillä pääsee varmasti kohti hyvää oloa pikkuhiljaa. Positiivisuuden ja sallivuuden kautta tätäkin asiaa kannattaa lähestyä, niillä pääsee pitkälle!

-Hilla

Lue lisää:

Täydellistä syömistä ei kannata tavoitella.

Imettävän äidin ruokavalio.

+11

You may also like

2 kommenttia

  1. Ei missään nimessä kannata pitkin päivää hörppiä sitruunavettä, tällä saa kyllä hampaista kiilteet liukenemaan ja kunnon eroosiovauriot aikaan!
    T. Hammaslääkäri

    0
    1. Heippa! Mulla on välillä puolentoista litran kannussa viipale kurkkua ja viipale sitruunaa. Ei siis puristettua sirtuunamehua, vaan vain viipale siellä antamassa hiukan raikasta makua veteen. Siihen määrään vettä uskoisin hapon olevan aika pieni. Mutta juu, sitruunamehu isossa määrin tai muutkaan hiilihapolliset juomat ei tee hyvää hampaille. 👌

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *