Viime viikot ovat olleet koleita ja sateisia. Säistä ja pimenevistä illoista huolimatta olen saanut tsempattua itseni ulkoilemaan useampana iltana, vaikka taivaalta on tullut vaikka ja mitä. Syksyiltoina juoksulenkeillä saa nauttia raikkaasta ilmasta, mutta samalla varusteisiin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Miten pysyä lämpimänä? Miten löytää hengittävät varusteet, jotka toimivat kostealla koiranilmallakin.

Olen saanut tutustua Kari Traan laajaan 100 % merinovillaiseen kerrastomallistoonsa. Mallistossa on monia malleja ja värejä, mutta mikä parasta, tuote on laadukas ja toimiva. Ihan jopa mun ykkönen näin syksyllä, jos jokin pitäisi laittaa ykköskorokkeelle.

Monesti villakerrastoja käytetään esimerkiksi vaelluksilla tai ulkoillessa välikerrastona, mutta suosittelisin kokeilemaan merinovillaa ihan alimmaisena kerroksena, suoraan ihoa vasten. Ainakin nämä Kari Traan merinovillaiset kerrastot ovat todella pehmeitä, eivätkä kutita ihoa. Itseasiassa ne ovat suunniteltu juuri sellaiseen käyttöön, että ne puettaisiin alimmaiseksi ihoa vastaan lämmikkeeksi. Ihoa vasten ne imevät haihtuvaa kosteutta, pitäen olon kuivana ja lämpimänä. Merinovilla voi imeä jopa 20-30 % kosteutta ennen kuin materiaali alkaa menettämään käyttömukavuuttaan. Vertailukohteena keinokuituinen tekstiili, joka alkaa tuntua kylmältä jo 1 % kostumisen jälkeen.

Aluskerrasto tuntuu siis kuivalta ja lämpimältä kosteana, mikä on erityisen hyödyllistä syksyisin ja talvisin tai kun pidetään taukoa liikunnan aikana. Pysyt vaelluksella lämpimänä myös tauon aikana vaikka olisitkin hikoillut.

Merinovilla toimii lämmikkeennä ulkotreeneissä, mutta soveltuu myös muunlaiseen liikuntaan. Merinovillassa yksittäinen kuitu on ohuempi ja normaalia villaa voimakkaammin kihartuvaa, minkä ansiosta materiaaliin muodostuu tuhansia pieniä ilmataskuja, jotka pitävät käyttäjän lämpimänä kylmälläkin säällä. Merinovilla ei kuitenkaan ole lämpimälläkään säällä hiostava ja näin ollen toimii ympäri vuoden. Merinovilla soveltuu monenlaiseen hikiliikuntaan.

Antibakteerisuus on myös minun suosikkijuttu merinovillassa. Merinovilla ei ala haista hielle. Kuulun niihin naisiin, jotka hikoilee, eikä minun hikeni tuoksu kukkasilta. Siksi merinovillaiset kerrastot ovat mielettömiä. Onneksi myös mieheni suosii nykyään merinovillaisia treenikerrastoja, ei haise treenivaatekaappi enää sellaiselle katkuisen pinttyneelle hielle, joka vaan sitkeästi tarttuu keinokuituisiin kerrastoihin ajan kuluessa. Se on jopa aika ihmeellistä, miten villa ei alakaan haista hielle. Olen sitä monesti ihmetellyt.

Villaista vaatetta ei tarvitse juurikaan pestä. Merinovilla puhdistaa itse itseään, joten tuuletus riittää poistamaan mahdolliset hajut ja käytön jäljet, sekä pidentää olennaisesti pesuvälejä. Merinovillan pesuun tulee muistaa matala pesulämpötila, 30-40 astetta, tuote nurinperin käännettynä. Käytä villan pesuun soveltuvaa pesuainetta, joka säilyttää villan omat luontaiset ominaisuudet eikä liuota kuiduista tärkeitä rasvoja pois. Ei huuhteluainetta, eikä kuivausrummun käyttöäkään suositella.

Lämpimiä ja miellyttäviä syksytreenejä!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog