Joskus tuntuu siltä, että juoksua pidetään rankkana, tylsänä ja vaikeana liikuntana aloittajille ja yleisesti muutenkin. Monesti ihmisillä on erilaisia selityksiä sille, miksi juoksu ei ole heidän juttunsa. Mutta mitäpä jos oikeasti haluat oppia juoksemaan, nauttia juoksulenkeistä – saada liikuntaharrastuksen, jonka kautta voit nauttia uusista maisemista, paikoista, kaupungeista ja hyvästä olosta. Miten oppia rakastamaan juoksua? Tässä muutama vinkki minulta sinulle:

1. ALOITA RAUHASSA

Olitpa aloittelija tai kokenut juoksun harrastaja, lenkki kannattaa aloittaa rauhassa. Lähde liikkeelle matalilla sykkeillä, kroppaa lämmitellen hetken aikaa ennen oikeaa treeniä. Jos juoksuvauhtisi on muutenkin rauhallinen, voit kävellä ensin vaikka 5-10 minuuttia ja aloittaa juoksun vasta kävelyn jälkeen. Vaikka olisit kokenutkin juoksun ystävä, saattaa alkuverryttelyt helposti unohtua. Treenistä tulee kuitenkin huomattavasti mukavampi, kun aloitat sen lihakset lämpimänä. Määrällisesti parikin juoksulenkkiä per viikko riittää aluksi oikein hyvin, jos olet aloittamassa juoksua. Näin vältyt rasitusvammoilta, ehdit palautua, ehdit harrastaa muutakin ja mikä parasta, nautit juoksulenkeistä!

2. JUOKSE KAVERIN KANSSA TAI OSALLISTU JUOKSUKOULUUN

Kaverin kanssa on helpompaa lähteä lenkille. Kun olen etukäteen sopinut jonkun kanssa lenkin kalenteriin, odotan sitä innolla. Varsinkin näin pimeään ja koleaan talviaikaan on mukava juosta jonkun kanssa, vaihtaa samalla kuulumisia. Lenkki menee siinä sivussa huomaamatta.

3. OTA ITSELLESI TAVOITE JA OSALLISTU JUOKSUTAPAHTUMAAN

Nyt on oiva aika ilmoittautua jollekin kevään tai kesän puolimaratonille tai juoksutapahtumaan. Kun sinulla on konkreettinen tavoite tulevaisuudessa odottamassa, antaa se juoksulenkeillesi enemmän merkitystä ja hyvän syyn lähteä liikkeelle. Itseäni ainakin motivoi kovempien juoksutreenien tekeminen, kun tulevaisuudessa tiedän tarvitsevani kuntoa vaikkapa puolimaratonin viimeisillä kilometreillä. Oman kunnon kehittyminen ja juoksuaikojen parantuminen antavat rutkasti uutta pontta treeneihin!

4. JUOKSE VAIHTELEVIA LENKKEJÄ 

Vaihtelu virkistää. Sen sijaan että juokset aina samaa ympyrää, samaa vauhtia ja saman ajan, tee muutoksia ja juokse vaihtelevia lenkkejä. Jonain päivänä riittää puolen tunnin happihyppely, toisena reipas kiihtyvä lenkki, kolmantena tavallinen tunnin lenkki ja neljäntenä päivänä voit yhdistää kävelyä ja juoksua ja tehdä pitkän treenin peruskuntoa kasvattaen. Myös intervallit ja juoksuvedot tuovat hyvää lisää juoksutreeneihin, kunto kehittyy ja mikä parasta, saat lenkeillesi vaihtelua.

5. JUOKSE UUSISSA YMPÄRISTÖISSÄ

Muutimme kolme vuotta sitten Helsinkiin. Juoksuharrastukeni kautta olen tutustunut tähän kaupunkiin parhaiten. Nyt voin sanoa, että oman kotimme läheltä olen kolunnut lähes kaikki lenkkipolut, mutta myös suuremmalla säteellä kaupunki on tullut tutuksi. Joskus ajamme autollakin vaikkapa Nuuksioon tai Itä-Helsingin merenrannalle, ihan siitä syystä, että saamme juosta uudessa ympäristössä.

6. ETSI ITSELLESI SOPIVA AIKA JUOSTA

Oletko aamuihminen? Jos vastasit kyllä, siinä tapauksessa kannattaa laittaa herätyskello aikaisin soimaan, vaatteet illalla odottamaan ja polkaista päivä käyntiin juoksulenkillä. Jos taas koet, että myöhäinen ilta on sinulle paras aika urheilla, tee niin. Tällä hetkellä nukun vauvan kanssa todella vaihtelevia öitä, joten itsestäni ei ole aamulenkkeilijäksi. Tiedän kuitenkin sen tunteen, kun aurinkoisena kesäaamuna vetää lenkkarit jalkaan ennen aamupalaa, lähtee lenkille ja palaa virkeänä suihkun kautta aamupalapöytään. Parasta!

7. PALKITSE ITSESI

Joskus on hyvä palkita itseään. Tee vaikka itsellesi kuukauden juoksuohjelma ja kun olet selviytynyt siitä, voit astella kauppaan ja ostaa kauden kuumimmat treenitrikoot tai uudet lenkkarit. Joskus palkinto voi olla vaikka perjantai, sohva ja lasi viiniä lenkin jälkeen. Myös lämmin sauna ja jalkakylpy toimii itselläni oikein hyvänä motivaationa lähteä lenkille vaikka viikonloppuiltana. Sellaisia pieniä arjen luksuksia! Toki kaikki eivät osaa huijata tällaisilla omilla palkinnoilla itseään, mutta voi aina yrittää. ;)

Onko sulla joku oma hyvä vinkki? Kerro ihmeessä. :)

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

 

 

 

 

  1. Kira 11.2.2017 at 21:51 - Reply

    Moikka!

    Ensinnäkin ihanat mustat lenkkarit, minkä merkkiset/nimiset?
    Toiseksi kuinka kauan menee, että peruskunto kasvaa jos tahti on 3krt/vkossa? Usein sanotaan, että peruskunto pitäisi olla kunnossa, mutta kukaan ei koskaan sano kauanko sen rakentamiseen kestää ja muita konkreettisia neuvoja. EIhän peruskuntoa tarvitse alkaa rakentamaan ns. alusta jos tulisi esim. parin kuukauden tauko? Kiitti.:)

    • Heippa! Parin kuukauden tauko ei tosiaan vie koko peruskuntoa, terävin kärki heikkenee mutta vuosien työ kyllä pysyy tallessa jos sellaista on. Peruskunnon muodostuminen taas on monen asian summa, treenienn luonne, rasittavuus ja määrä. Kolmella kerralla viikossakin voi jo hyvin peruskuntoaan nostaa, jos urheilu niillä kerroilla jokseenkin rasittaa elimistöä. Tämä on kuitenkin niin laaja aihe, että pitäisi melkeimpä kirjoittaa postaus aiheesta peruskunto ja sen rakennus/ylläpito. 😊🙌

    • kira 14.2.2017 at 10:14 - Reply

      Oi viitsisitkö mitenkään kirjoittaa aiheesta ?! :) Aurinkoista viikkoa!

  2. Satu / Juoksuaskeleet 12.2.2017 at 17:14 - Reply

    Mun vinkki olisi lisäksI: lumoudu luonnosta! :) Juoksu on ihan paras harrastus, kun siinä samalla voi hämmästellä luonnon kauneutta :D

    • Erinomainen lisäys! Luonto on kyllä tärkeä syy, miksi juoksen ja muutenkin pidän ulkoliikunnasta. Tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. 😊👍

  3. […] Näin opit rakastamaan juoksua […]

Seuraa Instagramissa