Bloggaamiseen liittyvä postaussarja saa taas jatkoa. Edellinen teksti keskittyi blogin aloittamiseen. Tällä kertaa pohdin sitä, mikä tekee blogista kiinnostavan? Miksi blogi kerää lukijoita? Miksi jotkut blogit kasvavat isoiksi ja suosituiksi?

Ei ole oikotietä onneen tai yhtä oikeaa vastausta edellä mainittuihin kysymykseen, mutta on tiettyjä asioista, jotka yhdistävät suosittuja blogeja. On tiettyjä asioita, jotka toistuvat kiinnostavissa blogeissa ja bloggaajissa.

Persoonallisuus ja bloggaajan karisma

Suosituimpia blogeja ovat ne, joiden takana on kiinnostava persoona eli selkeä henkilöbrändi. Itsessään pelkkä blogi ei kiinnosta lukijaa, vaan henkilö blogin takana. Vakiolukijat voivat jopa alkaa tuntea jonkinlaista ystävyyttä bloggaajan kanssa, vaikka eivät olisi bloggaajaa koskaan livenä tavanneetkaan. Kiinnostava persoona on yhtä kuin persoonallisuus – henkilö erottuu jollain tavoin massasta, uskaltaa sanoa omia mielipiteitään ääneen, tekee blogia persoonallisella otteella tai on taitava valokuvaamaan hetkiä ja tunteita ja erottuu sitä kautta suuresta joukosta. Persoonallisuus voi olla myös aitoutta, mikä nykypäivänä myös lukijoita kiinnostaa.

Päivitystahti

Suositut blogit päivittyvät jopa päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa. Lukija palaa blogiin uudelleen, kun tietää siellä odottavan uutta sisältöä. Jos bloggaamisessa pitää kuukauden tauon, lähtevät seuraajamäärätkin laskuun. Tiheä päivittäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että blogiin pitäisi väkisin kirjoittaa jotain. Mielummin laatu kuin määrä.

Aihepiiri ja kiinnostavat sekä monipuoliset aiheet

Yksi varma keino koukuttaa lukija on tuottaa laadukasta ja monipuolista sisältöä. Laadukas sisältö puhuttelee lukijaa, herättää tunteita tai ajatuksia, antaa mahdollisuuden samaistua tai joskus jopa ärsyttää lukijaa. Mielenkiintoinen sisältö tarkoittaa kuitenkin jokaiselle lukijalle eri asiaa. Kaikkia ei tässäkään asiassa voi miellyttää, vaan bloggaajana kannattaa keskittyä niihin aihepiireihin, jotka itseään kiinnostavat ja inspiroivat. Silloin syntyy myös parasta sisältöä. Mitä helpommin blogin kantavat aihepiirit ovat rajattuna, sitä lojaalimpaa ja kiinnostuneempaa lukijakunta on.

Hyvät kuvat ja visuaalisuus

Nykyaikana kuvien ja visuaalisuuden merkitys korostuu entisestään. Joku selaa blogeja vain kuvien takia tai Instagramissa bloggaajaa aletaan seurata kauniiden kuvien takia. Toinen osaa ehkä kuvata arkeaan mielenkiintoisesti tavallisten kuvien kautta, joku tarjoilee matkablogissaan huikeita maisemia ympäri maailmaa. Kuvat ja blogien visuaalinen puoli ovat joka tapauksessa iso osa blogeja.

Uskallus avata pintaa syvemmältä

Blogeja on monenlaisia: toiset pinnallisempia kuin toiset, mutta usein kiinnostavat blogit erottuvat sillä, että lukija kuvaa omaa elämäänsä aidosti ja antaa palan itsestään. Blogimaailman alkutaipaleella oli vielä monia anonyymejä blogeja, mutta sen osalta bloggaaminen on muuttunut paljon. Lukijat haluavat nähdä henkilön, henkilön jonka elämää seurata jollain osa-alueella.