Palautuminen on tärkeässä roolissa, kun halutaan kasvattaa kuntoa

Palautuminen on tärkeässä roolissa, kun halutaan kasvattaa kuntoa. Optimaalisin palautuminen lähtee käyntiin, kun liikuntasuorituksen jälkeen nautitaan palautustuote, joka täydentää treenin aikana tyhjentyneitä energiavarastoja.

Treenin jälkeen ei aina ole mahdollisuutta istua ruokapöytään. Joskus välipalan nälkä iskee ennen seuraavaa ruokailua tai liikuntasuorituksen jälkeen on saatava jotain palauttavaa. Omista energiavarastoista olisi huolehdittava ja etenkin siitä, että treenin jälkeen kroppa saa energiaa sisuksiinsa. Mieluiten jotain helppoa, joka kulkee kätevästi mukana.

Omaan jaksamiseen ja fyysiseen kuntoon haluan kiireisistä elämänvaiheista huolimatta panostaa ja nähdä vaivaa. Laittaa arvoa sille, että huolehdin itsestäni. Etsin päivästä vaikka pienen kolon päästäkseni hetkeksi metsäpoluille juoksemaan. Joskus arki-iltoina teemme läpsystä vaihdon, jotta lapsenhoito siinä sivussa onnistuu. Toisinaan on kikkailtava vähän enemmän. Mieheni harrastaa myös työmatkaliikuntaa. Hän jää esimerkiksi junasta muutama pysäkki ennen määränpäätä pois ja juoksee loput matkasta – töihin tai kotiin päin. Sillä tavalla voi maksimoida ajankäyttöään ja työamatkakin tuntuu hyödyllisemmältä.

Ajat ovat siinä määrin muuttuneet, että nykyään saatan tulla salilta kotiin ja jatkaa siitä vaikka lapsen kylvettämiseen tai vaipan vaihtoon. Ensimmäisenä minulla ei välttämättä käy mielessä kaartaa keittiöön ja alkaa valmistaa palauttavaa ateriaa siltä seisomalta. Treenin ja syömisen väliin voi helposti tulla pidempi hetki, jos mukana ei ole jotain näppärää evästä. Siihen tarkoitukseen erilaiset mukana kulkevat välipalat tai palautuspatukat ja -juomat ovat hyviä, esimerkiksi nämä kuvien Gainomaxin tuotteet, joiden pakkaukset ovat kokeneet uudistuksen.

Salin tai aerobisen juoksuharjoituksen jälkeen voin heittää huiviini palautusjuoman. Lihaksille hiilareita ja protskuja sopivassa suhteessa, ilman turhia sokereita. Treenikassiin yritän aina heittää mukaan jonkun sopivan välipalan, ettei verensokeri pääse laskemaan liian matalalle, koska sitten iskee kiukku.

Pidämmekin keittiön kaapissa yhdellä hyllyllä tilaa välipaloille, joita on helppo ottaa mukaan treeniin lähtiessä. Sieltä on hyvä ottaa mukaan esimerkiksi jokin palautusjuoma valmiiksi odottamaan treenin jälkeen. Mieheni urheilee tavoitteellisesti, joten hänenkin takin taskuun usein löytää tiensä yksi patukka, jonka hän voi syödä vaikka aamupäivän aikana työpaikallaan työpisteen ääressä. Ennen lounasaikaa tulisi muuten liian kova nälkä, eikä urheilusuorituksesta palautuminenkaan olisi optimaalista.

Viime viikolla kävin salilla ja jatkoin siitä asiakaspalaveriin, jota ennen join yhden Gainomaxin juoman. Aivot toimi palaverissa, eikä kotiin tullessa nälkä ollut kiljuva.

Välipalojen ja palautustuotteiden avulla voi tasata energiavarastojen heilahduksia ja antaa pelivaraa itselleen. Se on niiden paras puoli.

Etenkin pitkän tai rasittavan suorituksen jälkeen pitäisi nauttia välittömästi nestettä ja hiilihydraattipitoinen välipala tai juoma. Palautumisravinnon on hyvä sisältää myös vähän proteiinia. Proteiinin merkitys korostuu enemmän lihaskuntoharjoituksen jälkeen.

Miksi ravinnon nauttiminen liikuntasuorituksen jälkeen on sitten niin tärkeää? Pitkäkestoisen kestävyystreenin jälkeen keho on käyttänyt glykogeenivarastonsa, joten kroppa tarvitsee hiilihydraatteja. Pian treenin jälkeen kroppa on vastaanottavainen ravintoaineille, joten glykogeenivarastojen täydentäminen tapahtuu tehokkaasti. Välipalan nauttiminen mahdollisimman pian (0–30 minuuttia) harjoituksen jälkeen varmistaa sen, että optimaalinen palautuminen lähtee ravinnon osalta käyntiin. Nestevajeen täyttäminen on myös oleellinen asia urheilun jälkeen.

Palautustuotteet eivät kuitenkaan korvaa monipuolista ruokavaliota, joka on kaiken pohja. Palautustuotteet täydentävät monipuolista ravintoa ja antavat treenin jälkeen tarvittavaa lisäenergiaa, helpossa muodossa. Näillä en koskaan korvaa ravitsevaa ateriaa tai venytä ruokailuvälejä turhan pitkiksi. En myöskään käytä tuotteita sellaisina päivinä kun en urheile, vaan itselläni palautustuotteet hoitavat juurikin sitä tehtävää, johon ne ovat suunniteltu: palautukseen treenin jälkeen.

Maut ovat näissä Gainomaxin tuotteissa kohdillaan. Omia suosikkejani ovat kermainen vanilja palautusjuoma: Recovery Drink Vanilla, joka sisältää suhteessa enemmän hiilareita (40 g) ja vähemmän proteiineja (20 g) ja on siten suunniteltu palautusjuomaksi esimerkiksi kestävyysurheilusuorituksen jälkeen. Toinen suosikkini on enemmän proteiinia sisältävä karamellin makuinen patukka: Lean Protein Bar – Caramel, joka ei sisällä lisättyä sokeria ja sopii vaikka välipalaksi salitreenin jälkeen. Patukasta on saatavilla myös maut kookos ja sitruuna.

Odotettu uutuus on Gainomax Lean Recovery, jossa on korkea proteiinipitoisuus (30 g) ja suhteessa vähemmän hiilareita (10 g). Tämä palautusjuomana antaa lihaksille treenin jälkeen tarvittavia rakennus- ja palautusaineita, mutta ei sisällä hiilareita yhtä paljon kuin monet muut samanlaiset tuotteet. Sopii siis hyvin välipalaksi esimerkiksi salitreenin tai lihasvoimaa vaatineen ryhmäliikuntatunnin jälkeen. Tästä tuotteesta uudet maut: persikka-passion, vanilija sekä suklaa-kahvi.

Toivotan kaikille energisiä treenejä ja hyvää palautumista liikuntasuoritusten jälkeen. Kunto kohoaa, kun palautumisesta pitää hyvää huolta ja kiinnittää huomiota energiavarastojen täyttämiseen oikeissa kohdissa. 🙂

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *