Ihoni tarina

Talvi ei ole koskaan ollut iholleni hyvää aikaa. Ihoni voi parhaiten kesällä saadessaan auringon valoa, mutta talvella koittavat ongelmat. Tänä syksynä ihoni meni huonoon kuntoon ja epäpuhtauksia ilmeni lyhyessä ajassa todella paljon.

Tämä on aihe, josta en niin mielelläni kirjoita, mutta ajattelin, että siellä ruudun takana voi olla joku joka painii samojen ongelmien kanssa tai ehkäpä siellä on joku, jolla on antaa hyviä vinkkejä näiden asioiden suhteen.

Akneko iski

Kasvojen ihoni meni tosiaan syys-lokakuussa siihen kuntoon, että finnejä puski pintaan viikko viikolta enemmän. Entiset pehmoiset poskeni olivat eräänä päivänä niin täynnä epäpuhtauksia, arpia, punaisia finnejä ja epäpuhtauksia, että päätin marssia lääkärin. Iholääkäri katsoi ihoani hetken ja totesi, että sehän on selvä akne. Siinä sitten huokaisin – toisaalta helpotuksesta ”diagnoosista” – toisaalta harmituksesta, miten 26-vuotiaalla ”aikuisella” puhkeaa akne ihan vain yllättäin.

Lääkärikin kyseli erilaisia syitä ruokavaliosta, hormonitoimintaan, urheiluun, kasvojenhoitoon ja stressiin liittyen, mutta en kyllä osannut nimetä yhtään yhteistä nimittäjää, mikä olisi voinut aikuisiän aknen aiheuttaa. Puskista iski niin sanotusti keskellä kirkasta päivää.

Viime aikoina minun on tehnyt mieli peittää iho paksulla meikkivoidekerroksella, mikä ei varmastikaan paranna asiaa. Instagramiin voi ottaa kasvokuvia, mutta nekin on kivempi käsitellä jollain filtterillä. Sain lääkäriltä antibiotin, joka on helpottanut tilannetta, mutta ei korjannut asiaa kokonaan. En kuitenkaan haluaisi enempää antibiotteja syödä, koska niistä on muutakin haittaa.

Ruokavalion merkitys ihonhoidossa

Kävin myös kosmetologilla, joka antoi iholleni sopivat hoitotuotteet ja kertoi muutaman vinkin, jotka voisi auttaa tilannetta ja viedä ihoni kuntoa parempaan suuntaan. Hän myös kuuriksi suositteli viljatonta, maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota, jonka avulla ihon tilan saisi mahdollisesti kuriin ja päällä olevan tulehduksen rauhoittumaan. Tässä nyt funtsin, että lähdenkö kokeilemaan ruokavalion hetkellistä muuttamista, vai varaanko lentolipun auringon alle, joka varmuudella tekee iholleni hyvää.

Saan asian ehkä kuulostamaan hyvinkin huonolta – sitä se ei ole – ja varmasti monella on pahempiakin vaikeuksia aknen kanssa. Mutta myönnettävä se on, että onhan se pienoinen kolaus, kun pehmoposki menee yhtäkkiä huonoon kuntoon. Omat kasvot menevät huonompaan kuntoon, mihin on tottunut. Eihän se kivaa ole.

Onko siellä ruudun takaa henkilöitä, joilla olisi hyviä vinkkejä aknen hoitoon?

Itse en aivan usko tuohon ruokavalion putsaamiseen, mutta tällaisessa tilanteessakin sitä alkaa olla valmis kokei