Hyvinvoinnista puhutaan nykypäivänä paljon, joskus ähkyynkin asti. Mitä se käytännössä tarkoittaa minun kohdalla – ajattelin listata nyt omat hyvinvointini kulmakivet. Asioita, jotka antavat minulle voimaa, energiaa, hyvää mieltä ja lisäävät sitä kautta onnellisuuttani elämään ja ympärilleni.

Liiku hyvällä mielellä

Olen oppinut viime vuosina kuuntelemaan kehoani ja treenaamaan siten, että tuntuu hyvältä samalla kuitenkin kehittyen. Pääasia kuitenkin on, että harrastat sellaista liikuntaa, josta aidosti pidät ja se tuntuu sinusta hyvältä. Aina liikkumaan lähteminen ei huvita, mutta treenaamisen jälkeistä hyvää oloa ei voita mitään. Urheilu vapauttaa endorfiineja, niiden vapautuessa harmaampikin päivä näyttää valoisammalta. Tämän olen itsekin monta kertaa todennut.

Anna aikaa itsellesi

Varaa itsellesi joka viikko tai päivä aikaa vain olla. Ota aikaa hidastamiseen ja olemiseen, omissa ajatuksissa oleskeluun. Itse tykkään täyttää kalenteristani työpäivien jälkeen illat erilaisilla treeneillä, juoksukouluilla, ystävien tapaamisella ja kodin laittamisella, mutta toisinaan tuntuu parhaalta vetää kotihousut jalkaan ja istua sohvan koloon villasukat jalassa ja tuijottaa seinään, ilman tarvetta sosialisoida ja olla yhtään läsnä millekään tai kenellekään. Lyhytkin hengähdyshetki tekee ihmeitä – vaikkapa työpäivän jälkeen ennen illan muita rientoja.

Naura enemmän

Ole sellaisten ihmisten seurassa, jotka tuovat elämääsi iloa ja naurua. Nauru tekee hyvää ja joskus tuntuu mahtavalta nauraa vedet silmissä kuin viimeistä päivää. Elämä ei ole niin vakavaa, etteikö sekaan mahtuisi aina huumoria. Se on oikeastaan jännää, miten joillain ihmisillä on lahja tuoda ilo, energia ja nauru tilaan. Täyttää tila positiivisuudella ja iloisuudella, jokaisen kokien olonsa mukavaksi. Sitä lahjaa ihailen ihmisissä. Ja mikä parasta, hymy ja nauru tarttuu!

Puhu murheet pois

Puhu, avaudu ja kerro, kun kivi puristaa sydäntä. Ainakin omalla kohdallani auttaa, kun avaan suuni silloin, kun joku asia painaa. Yksin asiaa murehtien se saa usein vain isommat mittasuhteet ja jää päähän pyörimään. Kun asian pukee sanoiksi ja saa ulos itsestään, niin aina helpottaa. Tämä kannattaa pitää mielessä. Koskaan ei ole niin tyhmää asiaa, etteikö siitä kannattaisi puhua jollekin.

Seikkaile ja matkusta

Matkailu avartaa – kuuluu sanonta, joka ei voisi enempää pitää paikkaansa. Meidän viimeisin 5 päivän Nizzan reissu osoitti taas sen, että yksi palkaton työpäivä pitkän viikonlopun lisäksi oli todellakin sen arvoinen. Matka teki hyvää niin mielelle kuin keholle. Nähtiin uusia paikkoja, saatiin breikki arkeen, käveltiin paljon ja koettiin taas uusia juttuja. Oli se sitten kävelyretki makkaran paistoon Nuuksion uusiin maastoihin tai lyhyt viikonloppureissu johonkin Euroopan kaupunkiin niin aina, joka kerta, kerää mukaansa uusia kokemuksia ja perspektiiviä elämään. Muistoja, joita on ihana miettiä myöhemmin.

Nuku ja lepää riittävästi

Nukkuminen on ihanaa. Olen siinä aika haka. Nykyään, jos minua väsyttää jo aikaisin illalla, niin menen sänkyyn lukemaan jo varhain, vaikka kello ei vielä nukkumisaika olisikaan. Tähtään joka yö 8 tunnin uniin, mutta helposti menee enemmänkin. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä ihanamma