(KUVA: MILLA VON KONOW)

Me oltiin viikonloppuna lauantain Hesarissa Danielin kanssa. Aiheena tekstissä oli perheen talous, kun toinen on vielä lapsen kanssa hoitovapaalla. Olen näistä aiheista kirjoittanut blogissani, joten sanoin tottakai kyllä toimittajalle, joka minua tähän juttuun pyysi haastateltavaksi.

B-osan etusivulla komeili lauantaiaamuna sivun kokoinen kuva ja seuraavalla sivulla koko aukeaman juttu aiheesta. Aiheena monelle perheelliselle tuttu juttu, joten klikkaa lukemaan, jos teksti kokonaisuudessaan kiinnostaa. :)

Täältä Hesarin sivuilta pääset lukemaan koko jutun. Alla pieni pätkä jutun alkuosaa.

Stenlundeilla on omat tilit, Juho Kokilla taas yhteistalous vaimonsa kanssa. Perhevapaan aikana perheen sisälle saattaa muodostua erilaisia taloudellisia todellisuuksia.

”Miltä tuntuu elää miehesi siivellä”, kysyttiin Hilla Stenlundin blogikirjoituksen kommenteissa.

Stenlund, 28, kirjoittaa blogiinsa kolmihenkisen perheensä elämästä. Kommentti tuli, kun Stenlund kertoi, miten ­raha-asiat hoituvat nyt, kun hän hoitaa kotona puolitoistavuotiasta Selmaa ja puoliso Daniel Stenlund käy töissä.

Ennen lasta molemmat vanhemmat kävivät töissä ja kulut pantiin tasan. Nyt Stenlund saa kotihoidontukea, joka on kuntalisän kanssa 488 euroa kuussa.

”Daniel on alkanut kysellä, että riittävätkö rahani”, Stenlund kertoo.

Ainakaan kulujen puolittamiseen ne eivät riitä. Siksi Stenlundit ovat päättäneet, että päävastuun perheen menoista kantaa puoliso, kunnes lapsi menee hoitoon ja Hilla Stenlund palaa töihin.

Kommentin väite siivellä elämisestä tuntuu Stenlundista silti kummalliselta.

”Lapsi on yhteinen. Menot ja tulot jaetaan niin, että selviämme perheenä”, hän sanoo.

Kymmenen vuoden takaisessa tutkimuksessa selvitettiin, kuka vastaa kuluista niissä perheissä, joissa on kaksi aikuista ja ainakin yksi lapsi. 36 prosenttia vastasi, että yhteisistä menoista huolehtii se, jolla sattuu olemaan enemmän rahaa.

Yhtä suuri osa, 36 prosenttia, kertoi myös, että kummallekin on sovittu omat vastuut. Kysymyksessä sai valita useamman kuin yhden vastausvaihtoehdon.

Stenlundien perheessä molemmilla on omat tilit, joille rahat tulevat. Niiltä he siirtävät rahaa yhteiselle tilille, jolta maksetaan laskut.

-Hilla

”Miltä tuntuu elää miehesi siivellä”, kysyttiin kotona lasta hoitavalta Hilla Stenlundilta, jonka puoliso maksaa perheen menot – Näin perhevapaat muuttavat arjen rahanjakoa.

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

 

 1. Jonna / palasia arjestani 6.2.2018 at 19:04 - Reply

  Todella outo kommentti tuo ”miltä tuntuu elää miehesi siivellä”. Kyllähän se järkikin sanoo, että jos on hoitovapaalla niin silloin ei voi olla täysipäiväisesti töissä eikä myöskään tienata saman verran kuin toinen puoliso.Kyllä meilläkin mies maksoi suurimman osan silloin kun minä hoidin lasta kotona. Sehän nyt on selvää. Ei kotihoidon tuki kata mitenkään puolia esim. asuntolainasta, yhtiövastikkeesta ja kuukauden ruuista. Tai sitten täytyy olla todella pienet kulut…

 2. LK 6.2.2018 at 21:26 - Reply

  Hyvä juttu! Mietin kuitenkin, että miten pystyt maksamaan puolet asuntolainasta ja vastikkeesta kotihoidontuella?
  Mun kotihoidontuki ei riittäisi todellakaan puoleen asumiskuluista… toki asutaan Helsingissä mutta pienessä asunnossa. Millä maksat esim. kahvilareissut yms? Meillä on aina ollut yhteiset rahat ja se on toiminut meille hyvin. :) Oon 1, 5 veen kanssa kotona päivät kotihoidontuella ja lisäksi osa-aikaisissa töissä, mies kokopäivätöissä. Mulla on toki pienemmät tulot, mutta kaikki jaetaan yhdessä.

  • Heippa! Lainani suuruus on sellainen, että nippanappa juuri riittää. Sen lisäksi säästöjäni kulutan ja tottakai teen oman toiminimen kautta töitä kotoa, iltaisin ja viikonloppuisin on mahdollisuus sellaiseen. Sillä vähän lisätuloa. Tärkeintä on kuitenkin mun mielestä motto: ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot”. Nuukailua on harrastettu ja kirpputorillakin tienattu. ;) Kahvilakäynnit ovat tällä hetkellä harvassa, ne ovat extrahuvia sitten joskus. Enimmäkseen keittelen kahvit kotona. :) Mukavaa talven jatkoa sinulle ja mukavia hetkiä pienen kanssa kotiin!

 3. Kaisa 6.2.2018 at 21:47