Lapsen kanssa ulkoilua säällä kuin säällä

Yhteistyössä Jollyroom ja Petite Chérie

Tämä viikonloppu on ollut jälleen kerran mitä mainioin ulkoiluun. Me ollaan ulkoiltu koko perheen voimin sekä eilen että tänään. Mun mielestä lapsen kanssa ulkoileminen on niin tärkeää. Nyt äitinä huomaan, että monet asiat omasta lapsuudesta heijastuvat oman lapsen kasvatukseen. Sitä tekee asioita mielellään sillä tavalla kuin on itsekin lapsena tykännyt tehdä. Minä ja sisarukseni ulkoiltiin lapsena tosi paljon ja sen saman haluan kyllä siirtää oman lapseni lapsuuteen.

Mun mielestä ei vaan ole mitään sen parempaa, kuin pukea aamupalan jälkeen ulkoiluvaatteet päälle ja lähteä pihalle seikkailemaan, ihmettelemään, kävelemään tai kaivamaan hiekkakakkua hiekkalaatikon reunalle.

Aurinko on paistanut viime päivät ja muutenkin säät lämmenneet huimaa vauhtia. Ulkona leikkiminen helpottuu koko ajan, kun voi luopua paksusta toppahaalarista ja jäykistä Kuoman talvisaappaista. Eilen ulkoilimme näissä Petite Chérien -malliston kevätvaatteissa ja kiersimme yhdessä sellaisen parin kilometrin metsälenkin polkuja pitkin.

Alussa juostiin ja minä yritin pysyä perässä. Lenkin päätteeksi Pikkuässä oli lopulta kaikkensa antanut. Sainkin kantaa hänet viimeiset sadat metrit, kun omat jalkansa eivät enää halunneet liikkua. Välillä on ihan hyvä ottaa ylimääräiset energiat liikkumalla pois. 🙂

Tiesittekös muuten, että yksi tuoreimmista tutkimustuloksista kertoo vähäisen ulkoilun selkeästä yhteydestä allergia- ja astmaoireisiin. Kun ei ole luontevaa kosketusta maan bakteerikantaan tai esimerkiksi siitepölyyn, keho ei enää tunnista aineita ja saattaa ylireagoida. Syntyy allergioita.

Lapset tonkivat ja kaivavat mielellään maata ja sotkevat samalla itsensä, mutta siitä ei kannata olla huolissaan. Päinvastoin. Meilläkin lapsen suuhun eksyy milloin mitäkin, välillä hiekkalaatikon hiekkaa, toisinaan puun oksia metsässä. Mutta niin sen kuuluukin olla, ajattelen.

”Immuunijärjestelmän erilaiset häiriöt, kuten allergiat, tyypin 1 diabetes ja astma ovat lisääntyneet teollistuneissa maissa voimakkaasti viime vuosikymmenten aikana. Nykykäsityksen mukaan se johtuu toisaalta hygieniatason noususta ja toisaalta biologisen monimuotoisuuden vähenemisestä. Se on puolestaan vähentänyt altistusta luonnon mikrobeille, joista on tutkimusten mukaan hyötyä immuunipuolustukselle ja sairauksien ehkäisyssä.” (lähde)

Ja jos tutkimustuloksista siirrytään takaisin arkielämään, niin onhan ulkoileminen ihanaa sekä fyysisesti että psyykkisesti, säällä kuin säällä. Isoin asia on oikeanmukainen pukeutuminen ja asenne ulkoilua kohtaan.

Fyysinen aktiivisuus kasvattaa kuntoa jo lapsella, vahvistaa luuston ja verenkiertoelimistön toimintaa. Ulkoilu tekee hyvää keholle ja siitä tykkää pääkoppakin. Liikkuminen ulkona kohentaa mielialaa niin isoilla kuin pienillä.

Me ollaan huomattu, että iltaulkoilu lapsen kanssa takaa useimmiten myös paremmat yöunet, kun nukahtaminen tapahtuu helpommin fyysisen liikkumisen jälkeen. Koen lisäksi, että luonto on mahtava ympäristö lisätä luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Virikkeiden määrä luonnossa on valtava, joten pienen ihmisen aivot aktivoituvat tutkimaan maastoa ja luontoa, havaitsemaan kasveja ja tuoksuja samalla kun liikkuu. Kallioilla ja puiden rungoilla on tilaa kiipeillä, eikä paikat mene rikki omassa olohuoneessa. Luonto on hieno paikka elää ja touhuta.

Näiden kuvien ulkoiluvaatteet ovat tosiaan päällä Jollyroomin yhteistyönä. Petite Chérie valmistaa lastentarvikkeita hyvännäköisellä ja käytännöllisellä designilla. Tuotteet tehdään korkealaatuisiksi, tyylikkäiksi ja toiminnallisiksi. Tykkään tästä merkistä erityisesti siksi, että tuotteet ovat hyvälaatuisia ja lapselle toimivia, mutta samalla näyttävät kauniilta ja niitä on ilo pukea lapselle päälle.

Saimme myös toimivan vuorellisen kurahaalarin, joka on toinen mun lemppari. En mitenkään rakasta kuravaatteiden pukemista ulkovaatteiden päälle, joten siksi vuorellinen kurahaalari ratkaisee senkin ongelman. Helppo vaate päiväkotiin pihaleikkeihin ja ulos lähteminen helpottuu!

Kivoja ulkoiluhetkiä niin pienille kuin isoille! Mun Instagram-tilille @hillasblog tulee vielä tänään arvonta näihin Petite Chérien tuotteisiin liittyen, joten siirry sinne, jos haluat osallistua. 🙂

-Hilla

ps. tutti oli näissä kuvissa suussa, sillä harmitus oli liian suuri kun yritin ottaa sitä pois ennen lenkille lähtöä. Sellaista se joskus on. 😉 Mun ihana tuttisuu!

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

 

 

0

You may also like

2 kommenttia

 1. Heippa!

  En ole aikaisemmin kommentoinut mutta tämä oli niin kiva teksti 🙂 Mulla on tyttö, kohta 13kk ja tänään juuri käveltiin 550m luontopolku yhdessä, hän siis ihan omin jaloin, ihmetellen, oksia ja neulasia maistellen, ja sammalilla istuskellen. Oli se vaan huikeaa ja ai että kun voikin olla ylpeä että lapsi on niin vahva! Ja vasta nyt kun koti muuttuisi muuten aivan tuhotantereeksi ja paikaksi täynnä kieltoja (”Ei saa”, ”älä tee”, ”ei koske”) ymmärtää kuinka ulkoilu oikeasti on aivan win-win, lapsellakin on kivempaa kun kaikkea ei aina kielletä.

  Ei tässä oikeasti mitään suurempia juttuja ollut, muuta kun että kirjoitathan lisää (lähi)retkeilystä lapsen kanssa 🙂 Mielestäni n. 2km kävellen lapsen kanssa metsässä lasketaan retkeksi. Olen itse vuoripatikoija (ulkomailla, that is) joten olisi kiva kuulla vinkkejä miten organisoida lapsen ja kantorinkan kanssa parhaiten hommat. Ensi viikolla ollaan menossa Lappiin ja juuri arvotaan kuinka pitkiä rupeamia viittitään lähteä tarpomaan rinkan kanssa. Lapsi on kyllä kantamiseen tottunut, mutta haluaa varmasti itse kävellä välillä.

  Ja meilläkin on söötti tuttisuu kotona ^_^ Kai sitä vieroitusta jossain vaiheessa pitäisi pohtia mutta… noh, kaiken ehtii kyllä!

  0
  1. Heippa Leena ja voi kiitos kivasta kommentistasi. Kiva kun jaksoit kirjoittaa, nämä aina ilostuttaa mun mieltä kun saa jotain feedbackia lukijoilta. Terkkuja sinne teidänkin tuttisuulle ja eikös vaan, se on mahtava fiilis kun pieni lapsi alkaa kävellä ja haluaa tutustua ympäristöön. Ja kuten sanoit, ulkona ei tarvitse kieltoja, älä sitä, älä tota. Eikö muutenkaan tarvi varoa. Siksi ulkona on helppoa olla pienen lapsen kanssa. 🙂

   Kiitos myös postausvinkistä! Voisin tuostakin kirjoitella, meillä on hyvä rinkka, joka on ollut meillä mukana niin Lapissa, Uudessa-Seelannissa kuin ihan kotiretkillä lähimetsissä. Sen kanssa pääsee pienen kanssa vähän pidemmälle ja voi ottaa selkään kun omat jalat eivät enää kanna. 🙂

   Iloista viikon jatkoa teidän perheelle ja tulehan kommentoimaan jatkossakin. <3

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *