Viime viikolla tililleni kilahti ensimmäinen palkka sitten äitiysloman ja hoitovapaan jälkeen. Viimeksi olin saanut palkan alkusyksystä 2016 eli reilut puolitoista vuotta sitten. Arvata saattaa, että tuntui hiton hyvältä!

Toki sain äitiysloman aikana vanhempainpäivärahaa Kelalta yhdeksän kuukautta ja sitten kotihoidontukea kun äitiysloma loppui, mutta ne olivat tukia, ei palkkaa. Erityisesti kotihoidontuesta käteen jäävä osuus, eli reilut 300 euroa, meni joku kuussa välttämättömyyksiin ja loput oli käytettävä säästöistä, miehen tililtä ja ylipäätään nuukailtava tietyissä asioissa. Sen takia ensimmäinen palkka 1,5 vuoden tauon jälkeen omalla tilillä tuntuu, noh, melkein liian hyvältä!

Ah, kyllä raha tekee myös onnelliseksi, sitä en voi kieltää!

Näen menneen puolitoista vuotisen tosi opettavaisena aikana, kaikin puolin. Saimme mieheni kanssa yhdessä nähdä, että perhe-elämää voi elää ihan täysipainoisesti ja silti elää aika nuukasti joissain asioissa.

Tämä oli opettavaista aikaa siinäkin mielessä, että huomasin rahalla olevan itselleni aika iso merkitys. Ei siinä mielessä, että saisin tuhlata, kuluttaa ja ostella. Vaan siinä mielessä iso rooli, että raha tuo turvaa. Mulle rahalla suurin merkitys on turvallisuuden tunne. Raha luo myös rauhaa jossain määrin, sen avulla on helpompi suunnitella tulevaisuutta. Yksinkertaisesti, raha auttaa arjessa monessa kohtaa.

Raha tai palkka tilillä ei tuo onnea. Raha ei tuo terveyttä tai iloa elämään, mutta totta vie se helpottaa elämää. Se helpottaa elämää, sillä jokaista penniä tai senttiä ei tarvitse laskea. Voi olla ja elää hieman vapaammin siinä mielessä.

Nyt taas säästäminen on minulle ja meidän perheelle mahdollista. Viimeisen puolentoista vuoden aikana meillä ei ole liiemmin ollut mahdollista säästää, vaan suurin osa tuloista on mennyt arjen pyöritykseen kun yhden ihmisen palkalla on eletty viimeiset kuukaudet. Jälleen säästäminen ja sijoittaminen on mahdollista ja aionkin niiden asioiden parissa kuluttaa aikaani lähitulevaisuudessa.

Musta on ihana tunne, kun saa taas säästettyä sukan varteen ja kerättyä itselleen ja perheelleen säästöön varoja. Asuntolainaa on lyhennetty tässä viimeiset vuodet, sillä tavalla on toki säästetty omaan asuntoon, mutta nyt puhun sellaisesta rahasta, jota voi vaikka laittaa vähän osakkeisiin tai rahastoihin tai makuuttaa vaan omalla tililläkin – pahan päivän varalle. Ja onhan se myös mukava tunne, kun omalle tilille saa kerättyä hieman extraa. Nämä on monelle työssäkäyvälle varmasti ihan perushommia, mutta itse intoilen näiden asioiden parissa nyt ensimmäisen palkan kilahdettua tilille. Kyllä töiden tekeminen on mukaa myös tässäkin mielessä!