Ihania kesäkohteita: Fiskars, Hanko ja Tammisaari

Teimme viikonloppuna kivan kesäretken, jonka kohteita voin lämpimästi suositella kaikille, joita kesäinen Suomi kiinnostaa. Nyt voin todellakin sanoa, että ihania kesäkohteita ovat: Fiskars, Hanko ja Tammisaari. Tammisaaressa olin käynyt aikaisemmin, mutta Fiskars ja Hanko olivat mulle täysin uusia tuttavuuksia.

Asumme nykyään Kirkkonummella ja meidän kotitien risteyksessä on tienviitta, jonka näen lähes päivittäin. Tienviitassa lukee Hanko 100 km. Muistan miettineeni jo silloin – kun kävimme katsomassa tulevaa kotia ensimmäisen kerran asuntonäytössä – että Hangossa pitää kyllä käydä, jos tänne muutamme. Ja nyt tuo ajatus tuli lunastettua.

Viikonloppuna meidän luona oli kyläilemässä Danielin vanhemmat. He tulivat etelään samaa matkaa mieheni ja lapsen kanssa juhannuksenvietosta. Daniel oli ilmoittautunut lauantaiksi suunnistuskisoihin Snappertunaan, ja perjantai-iltana sitten mietimme, millaisen kesäreissun voisimme yhdistää tuohon suunnistuskisaan. Katselimme karttaa ja totesimme, että Fiskars, Hanko ja matkalla Tammisaari ovat sen verran lähellä toisiaan, että käydäänpä katsomassa ne kaikki samalla reissulla.

Historiallisen ruukin tunnelmaa Fiskarsissa

Fiskars Village on paikka, missä riittää nähtävää koko perheelle. Vanhan ruukin ympäristö ja koko miljöö oli kaunista katseltavaa virtaavan joen ympäristössä. Fiskarsin ruukin perusti aikoinaan hollantilainen Peter Thorwöste vuonna 1649 kuningatar Kristiinan privilegiolla; Pohjan pitäjästä tuli 1600-luvulla Suomen raudan valmistuksen keskus. Vaikka Fiskarsin tarvitsema malmi jouduttiinkin pääosin kuljettamaan Tukholman saaristosta Utön kaivoksesta, ruukkien perustaminen Suomeen kannatti.

Vuonna 2018 Fiskarsin perustamisesta tulee kuluneeksi 369 vuotta. Nykypäivänä Fiskars tarjoaa kuluttajatuotteita kotiin, puutarhaan ja ulkoiluun, tunnetuimpia kansainvälisiä brändejä ovat Fiskars, Iittala ja Gerber. Monille varmaankin tunnetuimpia Fiskarsin oranssit keittiösakset, jotka löytyvät lähes joka kodista. Minusta oli älyttömän kiehtovaa nähdä ja lukea historiaa tämän tarinan takaa. Alueella säilyneet vanhat rakennukset olivat myös upeita.

Fiskarsin alueella oli monia pieniä putiikkeja, sisustuskauppoja, näyttelyjä ja ruokapaikkoja. Me lähinnä vain kävelimme alueella, sillä osa putiikeista olivat ehtineet mennä jo kiinni. Mutta voin todella suositella, jos tykkää estetiikasta, sisustamisesta, kulttuurista ja mukavasta paikasta viettää kesäpäivää. Alueella oli leikkipuisto lapsille, joten sielläkin saa aikaa varmasti kulumaan. K-market sijaitsi ihan parkkipaikan vieressä, joten piknik-eväätkin olisi löytyneet.

Merimaisemaa ja pastaa Hangossa

Fiskarsin lisäksi kävimme Hangossa ja Tammisaaressa. Hangossa söimme pastalounaan suunnistuskisan jälkeen Hangon Makaronitehtaalla – yrtti-pestopasta ja garbonara saivat parhaimmat pisteet meidän seurueelta. Nälkä lähti ja palvelu oli nopeaa! Hangossa rantakatu ja uimaranta aivan kaupungin keskellä olivat mukavaa katseltavaa.

  

Tunnelmallinen vanha kaupunki Tammisaaressa

Tammisaaresta suosittelen vanhaa kaupunkia. Idyllinen puutaloalue lähellä merenrantaa kapeine katuineen on sellainen paikka, minne voisin kuvitella muuttavani jossain unelmissani. Vanhassa kaupungissa oli ihana kahvila: Cafe Gamla Stan. Siellä saa hörppiä kahvin ja nauttia leivoksen omenapuiden alla, vanhojen rakennusten keskellä.

Sellainen oli meidän kesäpäivä viime lauantaina. Retki kesti aamusta iltaan ja illalla kellon askelmittarissa oli yli 20 000 askelta, mutta ne tulivat ihan huomaamatta. Minulla ei tänä kesänä kunnon lomaa ole, mutta tällaiset pienet kesäretket saavat vapaapäivät erottumaan arjesta, todellakin! 🙂 Näitä varmasti lisää tämän kesän aikana, kunhan keksitään joku seuraava kohde.

Olisiko sulla suositella jotain mukavaa kesäkohdetta Suomesta? Kerro ihmeessä kommentilla! 🙂

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

Bloglovin @hillasblog

Pinterstissä @hillasblog

Bloglovin @hillasblog

1+

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *