Finlandia-hiihto 23.-24.2.2019 – lähtönumero kuumottaa jo takataskussa!

Kaupallinen yhteistyö Finlandia-hiihdon kanssa.

Finlandia-hiihto hiihdetään tänäkin vuonna tuttuun tapaan helmikuun loppupuolella 23.-24.2.2019. Ilmoittauduin hiihtämään sunnuntaina vapaan (jota myös luisteluhiihdoksi kutsutaan) 20 kilometriä, jotta aikaa ja voimia jää paremmin myös tapahtuman fiilistelyyn ja somettamiseen näin bloggaajan roolissa. Lähtönumero kuumottaa takataskussa, ja odotan jo innolla taas sitä hetkeä, kun lähtölaukaus pamahtaa ja iso hiihtäjämeri pääsee vapaaksi kipuamaan kohti Salpausselän lumisia harjumaastoja. Siinä on jotain kertakaikkisen upeaa ja sykähdyttävää!

Finlandia-hiihdosta on muodostunut itselleni jo jokseenkin perinne – Finlandia kuuluu osaksi hiihtotalvea. Lukioikäisenä hiihdin Finlandian ensimmäistä kertaa ja silloin ilmoittauduin juurikin vapaan 20 kilometrille. Sen jälkeen olen hiihtänyt Finlandiaa sekä perinteisellä että luistellen ja matkaksi on valikoitunut useimmiten täysmatka, joka nykyään on tuo 50 kilometriä.

Finlandia-hiihdon pitkät perinteet

Ensimmäinen Finlandia hiihdettiin 70-luvun puolivälissä Hämeenlinnasta Lahteen. Reitti kulki useiden järvien jäällä, joiden jäätilanne oli huono 90-luvulla monena vuotena peräkkäin. 2000-luvulla tehtiin lopulta muutos, jonka jälkeen kaikki Finlandia-hiihdot on järjestetty Lahden ja Hollolan laduilla.

Viime vuosina vakiintuneiksi reiteiksi ovat muodostuneet 50 km, 32 km ja 20 km hiihtomatkat. Näillä reiteillä pohjia on parannettu ja tasoitettu jo kesäaikaan, jotta talvella vähempikin lumimäärä riittää tapahtuman järjestämiseen. Joka vuosi lunta on lopulta ollut riittävästi, kuten tänäkin talvena. Kiitos juuri tämän viikon aikana sataneen luonnonlumen ja alkutalven aikana tykitetyn tekolumen.

Finlandia-hiihto on ollut joka vuosi minulle upea urheilukokemus, jossa olen saanut testata rajojani ja mennä kestävyyden osalta mukavuusalueeni ulkopuolelle, mikä palkitaan kyllä euforisena olona maaliviivan ylityksen jälkeen. Toki Finlandian voi hiihtää ihan rauhallisesti ja tunnelmasta nauttien läpi, mutta minussa asuu sen verran kilpailuviettiä, että olen kyllä aina ottanut itsestäni irti sen, mikä kulloisellakin kunnolla on ollut otettavissa. 

Finlandia-viikonlopun ohjelma, aikataulu ja reittikartat

Lauantaina hiihdetään perinteistä

Lauantaina 23.2. kisataan 50 km, 32 km ja 20 km matkat perinteisellä hiihtotavalla.  50 km ensimmäinen lähtöryhmä starttaa kello 10:00, 32 km hiihtäjät pääsevät matkaan kello 11:15 ja viimeisenä ladulle kirmaavat 20 km hiihtäjät klo 11:30. Lähtöalueen portille kannattaa tulla hyvissä ajoin, noin 15-20 minuuttia ennen, odottamaan oman lähtöryhmän vuoroa.

Sunnuntaina hiihdetään vapaata eli luistellen

Sunnuntaina 24.2. kisataan 50 km ja 20 km matkat vapaalla hiihtotavalla. 50 km kilparyhmä säntää matkaan kello 10:00 ja viimeinen lähtöryhmä samalle matkalle saa lähtöluvan kello 10:20. Vapaan 20 km lähtö tapahtuu hieman myöhemmin, kello 11:40.

Oma starttini on tuolloin sunnuntaina klo 11:40, joten nähdään viivalla ja lähtöportilla, jos olet tulossa. 🙂

Reittikartat tutuksi ennen lähtöä

Olen kotoisin Hämeestä, asunut Hollolassa vuosia ja käynyt yläasteen ja lukion Lahdessa Salpausselän koulussa aivan Lahden hiihtostadionin naapurissa. Lahden ja Hollolan ladut ovat siis minulle tutut kuin omat taskut. Olen hiihtänyt Hollolan ja Lahden laduilla monia monia lenkkejä, urheillut koulun liikuntatunneilla, polkujuossut, suunnistanut ja pyöräillyt. Hiihtoladut kulkevat Hollolassa ihan vanhempieni takapihalla, joten hiihtolenkille on ollut helppo lähteä.

Minulle nämä Finlandia-hiihdon ladut ovat tuttuja, mutta jos sinä olet ensikertalainen tai kotoisin eri paikkakunnalta, voi olla hyvä tutustua reittikarttaan etukäteen, niin tietää hieman mitä matkan varrella odottaa.

50 kilometrin reitillä Tapanilan hiihtomajan asema tulee nopeasti vastaan. Ensimmäiset urheilujuomat olen kuitenkin juonut vasta Messilässä, jolloin matkaa on ollut takana noin 10 kilometriä. Messilän jälkeen tulee muutama tiukka nousu, mutta sen jälkeen reitti on mukavaa hiihdettävää Hälvälän latuasemalle asti ja siitä eteenpäin noin 24 kilometriin asti, jonka jälkeen alkaa loiva ja pitkähkö nousu Orinkarkauksen latuasemalle. Siitä eteenpäin reitti kulkee tasaisena Hälvälän lentokentällä ja jatkuu vielä mukavan helppona Heinsuon urheilukeskukseen, jolloin matkaa on taitettu jo 38 kilometriä.

Lataa 50 km PDF-kuvana.

Viimeiset 12 kilometriä kysyvät mielestäni eniten voimia, kun lihasvoima alkaa olla lihaksista matkan varrella kulutettu ja ylämäkien määrä kuitenkin lisääntyy. Samalla nuo viimeiset kilometrit ovat kuitenkin niiiiin ihania, kun pakaroissa jo vähän polttelee ja kestävyysurheilun endorfiinit alkavat vapautua kroppaan.

Viimeiset 2 kilometriä onkin sitten laskettelua harjulta alas Lahden hiihtostadionille, missä urheilukentällä tehdään viimeinen kaarros maaliviivalle. Stadionin laskussa, numerolapun hulmutessa rinnassa, on jokaisella varmasti voittajafiilis! Massahiihtotapahtuman juhlahetki jokaiselle osallistujalle.

Lataa 32 km PDF-kuvana.
Lataa 20 km PDF-kuvana.

Viime vuonna aikani 50 kilometrillä oli 3 h 27 min ja 57 sekuntia. Aika tuntui hujahtavan hetkessä! Siitä jatkoin kotiin kuumille saunan lauteille ja syömään hyvää ruokaa. Finlandia-hiihdon osallistumismaksuun kuuluu kuitenkin ruokalippu, jolla saa lämpimän keittolounaan ja peseytymis- ja saunamahdollisuuskin on järjestetty tapahtuman puolesta. Itselläni on vain ollut tapana mennä suoraan vanhempieni luokse nauttimaan jälkilöylyistä, koska ha asuvat niin lähellä.

Miten valmistautua Finlandia-hiihtoon?

Tulen täällä blogissani kertomaan vielä ennen Finlandia-viikonloppua omasta valmistautumisesta sekä antamaan myös kaikille mukaan lähtijöille hyviä vinkkejä ennen starttia. Tärkeimmät jutut valmistautumisessa ovat kuitenkin seuraavat kolme asiaa: 1. varusteet kuntoon, 2. muutamia hiihtolenkkejä alle, 3. riittävästi nestettä, ravintoa ja hyvää mieltä kisapäivän aikana.

Itse toteutan parhaillaan tuota kohtaa kaksi. Tänä viikonloppuna olemme hiihtämässä Hollolan ja Lahden laduille sekä keräämässä lisää kilometrejä!

Jos nyt heti kaipaat jo lisävinkkejä, kurkkaapa Finlandia-hiihdon Facebookista Sami ”Musti” Jauhojärven videovinkkisarjasta täsmävinkit niin treeneihin kuin tekniikkaankin. 

Ilmoittaudu mukaan Finlandia-hiihtoon

Lähde sivakoimaan perinteisellä lauantaina tai luistellen sunnuntaina. Valitse kuninkuusmatka 50 km tai aloita tunnelmointi ja kokemusten kartuttaminen 32 tai 20 kilometrillä!

16.2.2019 saakka osallistumismaksut ovat seuraavat:

 • 50 km = 90 €
 • 32 km = 65 €
 • 20 km = 40 €

Hinnasto

Jälki-ilmoittautuminen on voimassa aina kisa-aamuun 24.2 asti, mutta hinnat ovat silloin 10 euroa kalliimmat ja maksu tulee suorittaa paikan päällä kisakansliassa.

Osallistumisen voi maksaa myös liikunta- ja kulttuuriseteleillä.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja 

Olisipa kiva nähdä teitä blogini lukijoita lähtöviivalla sunnuntaina kanssani tai jo aikaisemmin pidemmällä matkalla! Lupaan olla myös lauantaina kannustamassa Hollolassa ladun varrella, jolloin isäni hiihtää 50 kilometriä perinteisellä. Mieheni Daniel on ilmoittautunut vapaan 50 kilometrille sunnuntaina, joten tuo viikonloppu tulee olemaan kunnon hiihtoviikonloppu koko meidän perheelle! Muma on luvannut hoitaa Pikkuässää ja vastata ruokahuollosta sekä saunan lämmittämisestä.

Hiihtoterkuin,

Hilla 

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Bloglovinissa @hillasblog

Hyödyllisiä linkkejä Finlandia-hiihdon sivuille:

Lähtönumerot

Ohjeet

Ohjelma

Ilmoittaudu

+10

You may also like

2 kommenttia

 1. Tsemppiä Finlandia-hiihtoon! Melkein tekisi mieli luvata, että ensi vuonna myös mut löytää lähtöviivalta!

  0
  1. Kiitos Vilma! <3 Eikä olisi ollenkaan pöhkömpi idea! Voidaan ottaa tavoitteeksi, että ensi talvena startataan vierekkäin lähtöviivalla. Se vasta kivaa olisikin! :)

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *