Kaupallinen yhteistyö Finlandia-hiihdon kanssa.

Finlandia-hiihto hiihdetään tänäkin vuonna tuttuun tapaan helmikuun loppupuolella 23.-24.2.2019. Ilmoittauduin hiihtämään sunnuntaina vapaan (jota myös luisteluhiihdoksi kutsutaan) 20 kilometriä, jotta aikaa ja voimia jää paremmin myös tapahtuman fiilistelyyn ja somettamiseen näin bloggaajan roolissa. Lähtönumero kuumottaa takataskussa, ja odotan jo innolla taas sitä hetkeä, kun lähtölaukaus pamahtaa ja iso hiihtäjämeri pääsee vapaaksi kipuamaan kohti Salpausselän lumisia harjumaastoja. Siinä on jotain kertakaikkisen upeaa ja sykähdyttävää!

Finlandia-hiihdosta on muodostunut itselleni jo jokseenkin perinne – Finlandia kuuluu osaksi hiihtotalvea. Lukioikäisenä hiihdin Finlandian ensimmäistä kertaa ja silloin ilmoittauduin juurikin vapaan 20 kilometrille. Sen jälkeen olen hiihtänyt Finlandiaa sekä perinteisellä että luistellen ja matkaksi on valikoitunut useimmiten täysmatka, joka nykyään on tuo 50 kilometriä.

Finlandia-hiihdon pitkät perinteet

Ensimmäinen Finlandia hiihdettiin 70-luvun puolivälissä Hämeenlinnasta Lahteen. Reitti kulki useiden järvien jäällä, joiden jäätilanne oli huono 90-luvulla monena vuotena peräkkäin. 2000-luvulla tehtiin lopulta muutos, jonka jälkeen kaikki Finlandia-hiihdot on järjestetty Lahden ja Hollolan laduilla.

Viime vuosina vakiintuneiksi reiteiksi ovat muodostuneet 50 km, 32 km ja 20 km hiihtomatkat. Näillä reiteillä pohjia on parannettu ja tasoitettu jo kesäaikaan, jotta talvella vähempikin lumimäärä riittää tapahtuman järjestämiseen. Joka vuosi lunta on lopulta ollut riittävästi, kuten tänäkin talvena. Kiitos juuri tämän viikon aikana sataneen luonnonlumen ja alkutalven aikana tykitetyn tekolumen.

Finlandia-hiihto on ollut joka vuosi minulle upea urheilukokemus, jossa olen saanut testata rajojani ja mennä kestävyyden osalta mukavuusalueeni ulkopuolelle, mikä palkitaan kyllä euforisena olona maaliviivan ylityksen jälkeen. Toki Finlandian voi hiihtää ihan rauhallisesti ja tunnelmasta nauttien läpi, mutta minussa asuu sen verran kilpailuviettiä, että olen kyllä aina ottanut itsestäni irti sen, mikä kulloisellakin kunnolla on ollut otettavissa. 

Finlandia-viikonlopun ohjelma, aikataulu ja reittikartat

Lauantaina hiihdetään perinteistä

Lauantaina 23.2. kisataan 50 km, 32 km ja 20 km matkat perinteisellä hiihtotavalla.  50 km ensimmäinen lähtöryhmä starttaa kello 10:00, 32 km hiihtäjät pääsevät matkaan kello 11:15 ja viimeisenä ladulle kirmaavat 20 km hiihtäjät klo 11:30. Lähtöalueen portille kannattaa tulla hyvissä ajoin, noin 15-20 minuuttia ennen, odottamaan oman lähtöryhmän vuoroa.

Sunnuntaina hiihdetään vapaata eli luistellen

Sunnuntaina 24.2. kisataan 50 km ja 20 km matkat vapaalla hiihtotavalla. 50 km kilparyhmä säntää matkaan kello 10:00 ja viimeinen lähtöryhmä samalle matkalle saa lähtöluvan kello 10:20. Vapaan 20 km lähtö tapahtuu hieman myöhemmin, kello 11:40.

Oma starttini on tuolloin sunnuntaina klo 11:40, joten nähdään viivalla ja lähtöportilla, jos olet tulossa. :)