Kapselivaatekaappi helpottaa pukeutumista, säästää aikaa ja on ekologinen teko

Muistan kuinka kirjoitin äitiysloman lopussa, joskus silloin alkusyksystä 2017, että tyylini oli hukassa, kadoksissa. Siltä se ainakin tuntui, kun olin viimeiset kuukaudet elänyt vauvakuplassa, täyttänyt vain lähestulkoon vauvan tarpeita ja itse pukeutunut suurimmaksi osaksi mukaviin kotiasuihin. Nyt tilanne on onneksi toisenlainen. Olen ollut työelämässä, saanut enemmän omaa aikaa ja sitä kautta myös aikaa ajatella omaa pukeutumista. Ja yksinkertaisesti ehtinyt pukeutua ja saanut tilaisuuksia pukeutua. Huomaan, että olen koko ajan menossa enemmän kohti kapselivaatekaappia ja se on itseasiassa tavoitteenakin, jos ei sentään unelma.

Mikä kapselivaatekaappi on?

Kapselivaatekaapin tarkoituksena on helpottaa arkea ja pukeutumista sekä samalla yksinkertaistaa vaatekaapin sisältöä. Yksi kapselivaatekaapin tarkoituksista on myös kehittää omaa tyyliä ja sitä kautta hahmottaa, millaisissa vaatteissa itse viihtyy.

Kapselivaatekaappi tai kapselipuvusto (eng. Capsule Wardrobe) on minimalistinen vaatekaappi, jonka sisältöä on karsittu yhteensopivaksi ja omia mieltymyksiään vastaavaksi. Kapselivaatekaappi päivittyy toki vuodenaikojen mukaan, pysyen silti jokseenkin samanlaisena. Kestosuosikit ja tyylin peruspilarit toivottavasti säilyvät vuodesta toiseen ja kestävät aikaa. Sellaisia itselläni ovat hyvät farkut, talvitakit, nahkanilkkurit, laadukkaat villapaidat ja paitapuserot, kuten ylläolevassa kuvassa.

Karsintaa KonMari-hengessä

Silloin äitiyslomani jälkeen vaatekaapissani oli kaikenlaista. Olin elänyt siihen asti kahdestaan mieheni kanssa ja ostellut vaatteita huolettomammin. Joskus pidin kukkakuosista ja toisinaan saatoin ostaa printtikuviota, yksinkertaista tai jotain tyttömäistä ja rönsyilevää. Erilaisia tyylejä oli sieltä täältä.

Tähän päivään mennessä olen kuitenkin oppinut omasta tyylistäni sen verran, että tunnistan omat suosikit. Esimerkiksi tämä kuvissa näkyvä tumman marjapuuron värinen cashmere-neule on 100 % cashmerea ja maksoi 100 euroa, mutta olen käyttänyt sitä todella paljon. Tykkään yksinkertaisista ja vähän sellaisista hillityistä vaatteista. Rönsyt ja tyttömäisyys on saanut jäädä vähemmälle. Toisaalta en myöskään yritä olla liian hieno ja naisellinen, vaan arvostan rentoutta ja mukavuutta vaatteissa.

Tämä kuvien neule on mukava päällä, siihen ei tartu hajut tai hiet, sen voi tuulettaa ulkona ilman pesua, se lämmittää näin talvella, mutta ei ole tekokuituisena kuitenkaan kuuma. Se ei ole kertakäyttöä tekokuidun tavalla, vaan oikeasti kestää. Ajattelen nykyään niin, että pihistän määrässä, mutta panostan sitten muutamiin hyviin. Sellaisiin, jotka aidosti tuottavat vaatekaapissani minulle iloa.

Panostan arkivaatteisiin

Vaatekaapissani on enimmäkseen tällä hetkellä siistejä arkivaatteita, joilla kävin ja käyn myös töissä tapaamisissa. Minun ei ole tarvinnut urallani pukeutua työhöni business-hengessä jakkupukuun tai jakkuihin ylipäätään, vaan enemmänkin oman alani ihmiset käyttävät siistejä vaatteita, joiden kanssa on mahdollista näyttää myös omaa tyyliä tai leikitelläkin. Ihanaa, ettei pukeutuminen yritysmaailmassa ole enää niin jäykkää!

Kaapistani löytyy farkkuja, neuleita, muutama kiva kauluspaita, t-paitoja, parit suorat housut ja muutama pidempi villatakkia, jotka on helppo heittää päälle. Värimaailmassa olen pyrkinyt yksinkertaisempaan. Kukkakuoseja ja printtejä olen tietoisesti jättänyt vähemmälle ja panostanut enemmän vaatteisiin, joita on helppo yhdistellä ja sekoittaa koko kapselivaatekaapin kanssa.

Kapselivaatekaapin ideana on yhteensopivuus

Kapselivaatekaapin ideana on suurimmassa määrin myös vaatekappaleiden yhteensopivuus. Voisitko etsiä kaapistasi 10 vaatekappaletta, jotka kaikki sopivat keskenään yhteen ja selviäisit niillä vaikka viikon matkalla? Yläosia ja alaosia sekoittamalla voi tehdä ihan uudenlaisia yhdistelmiä. Vaikka vaatteita ei olisikaan lukumäärällisesti paljon, saisi vaatteita yhdistelemällä aikaan erilaisia kokonaisuuksia.

Kapselivaatekaappi on ekologinen

Itseäni ilahduttaa kapselivaatekaapissa myös sen ekologinen puoli. Kertakäyttökulttuuria vastaan voi taistella tälläkin tavalla.

Panostaa laatuun ja yhteensopivuuteen. Miettii siellä kaupan rekissä pari kertaa, että onko tämä vain hetken hairahdus vai sopiiko tämä jo olemassa oleviin vaatteisiini? Onko neule halpaa muovista valmistettua tekokuitua vai jotain aidompaa materiaalia, kuten villaa, puuvillaa, silkkiä, pellavaa, merinoa tai cashmereä, joka kestää toivottavasti käyttöä paremmin. Hinta on toki silloin suurempi, mutta niin on käyttöikäkin.

Kaupoilla ei tarvitse juosta trendien perässä

Ja onhan tässä varmaan oma lehmäkin osittain minulla ojassa. Lapsen saamisen jälkeen kaupungilla haahuilua ja shoppailuaikaa on paljon vähemmän kuin entisessä elämässä ennen lasta. Ja en toisaalta edes jaksa pyöriä enää samalla tavalla kaupungilla tai trendien perässä. Teen mieluummin tästäiskuja.

On helpompaa, jos tietää paremmin mitä itse etsii ja haluaa. Sitten kun oikea tuote tulee vastaan, voin ostaa sitä vaikka kahdessa eri värissä. Oman tyylin tiedostaminen, edes jossain määrin, säästää siis aikaa, on ekologinen teko ja helpottaa kokonaisuudessaan arkea.

Onko siellä muita, joiden vaatekaappi muistuttaa nykyään enemmän karsittua kapselivaatekaappia?

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Bloglovinissa @hillasblog

25+

You may also like

4 kommenttia

 1. Sulla on ihana, raikas ja tyylikäs tyyli. 🤩 Tällaisia postauksia lisää jatkossa, vaikka hyvinvointi ja liikunta ykkösenä kiinnostaakin. 😊👏

  0
  1. Voi ihana Satu, kiitos! Huomasin itsekin, että blogissa on kategoria tyyli ja pukeutuminen, mutta harvoin aiheesta kirjoitan. Ehkä jatkossa vähän useammin. 🌞💕 Mukavaa viikonloppua!

   0
 2. Kiitos kivasta postauksesta, todella ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe! Mistä olet ostanut tuon ihanan neuleen? 🙂

  0
  1. Kiva, että tykkäsit. Ja tässä ajassa on kyllä ihan hyvä pysähtyä miettimään omia kulutustottumuksia myös vaatteiden osalta. 😊 Tämä neule löytyi Zarasta viime syksynä. Ihanaa sunnuntain jatkoa! 💕

   1+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *