Maailman paras falafel-resepti

Kokeilin tätä falafel-reseptiä jokunen viikko sitten ja rakastuin. Niin herkullista, maukasta ja terveellistä. Ja vieläpä kasvisruokaa, vegeä parhaimmillaan. Löysin reseptin ruotsalaisen Julia Khourin blogista, joka oli saanut reseptin ystävältään. Kuten Juliakin oli nimennyt tekstin: maailman paras falafel-resepti, pitää se minunkin mielestä täysin paikkansa. Voisin verrata näitä aikalailla Fafa’s -ravintolan falafeleihin, joita saa pitaleivän sisällä ihanan kastikkeen ja kasvisten kanssa.

Olen ajatellut, että falafelien tekeminen kotikeittiössä olisi jotenkin vaikeaa. Vähänpä siitä tiesin, ja kotikokki voi oppia uutta. Nyt kun olen tämän reseptin toimivaksi todennut, aion sukeltaa taas syvemmälle kasvisruokien aateleihin. Kikherneistä on näemmä moneksi – kysymys on enemmänkin maustamisesta, saako ruokaan Lähi-Idän makuja.

Näitä voi myös tehdä isomman satsin pakastimeen ja ottaa sieltä sulamaan evääksi työpaikalle, etätyöpäivän lounaalle tai arjen tiimellyksessä perhepäivälliselle. Falafelejä on muutenkin helppo yhdistellä erilaisiin ruokiin.

Falafel-resepti

Raaka-aineet:

400 g kuivia kikherneitä (ei keitettyjä)

2 ½ tl sormisuolaa (tavallinenkin suola käy, mutta laita sitä vähän vähemmän)

2 kukkurallista tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

ripaus mustapippuria ja chiliä

3 salottisipulia

3 valkosipulinkynttä

8 rkl tuoretta, silputtua korianteria

8 rkl tuoretta, silputtua lehtipersiljaa

1 tl leivinjauhetta

5 rkl vehnäjauhoa

6 rkl vettä

Friteeraukseen:

1 litra rypsioljyä friteeraukseen kattilassa

Tee falafelit näin:

Laita kuivat kikherneet kylmään veteen likoamaan vuorokaudeksi.

Laita liotetut ja turvonneet kikherneet tehosekoittimeen (sauvasekoitin toimii myös) sormisuolan kanssa ja aja kikherneet sileäksi.

Lisää muut aineet joukkoon (ei öljyä, jota käytetään friteeraukseen) ja aja koko seos tasaiseksi taikinaksi.

Anna falafel-taikinan levätä pari tuntia jääkaapissa.

Rullaa taikinasta palloja.

Friteeraus: Lämmitä öljy kattilassa kuumaksi, superkuumaksi. Rasva kuumenemista on aina valvottava. Kuumuutta voi kokeilla vaalealla leipäpalalla tai taikinapalalla. Rasvan lämpötila on noin 180 astetta, kun taikinapala ruskistuu melko pian vaalean ruskeaksi. Kypsennettävät tuotteet laitetaan varovasti lusikan avulla kuumaan rasvaan, ettei rasva roisku käsille. Liian alhaisessa lämpötilassa paistettaessa rasvaa imeytyy runsaasti kypsennettävään ruokaan. (Huom: paistoöljyn sekaan ei saa laittaa vettä, koska se saa aikaan rasvapalon.) Eli varovaisesti tämän friteerauksen kanssa. Mutta hyvin se onnistuu, eikä ole vaikeaa!

Nostele friteeratut falafel-pallot jäähtymään talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu paperiin.

Valmista herkutteluun – niin rapea kuori ja mausteisen maukas sisältö!

Näitä maailman parhaita falafelejä voi herkutella esimerkiksi pitaleivän sisällä, salaatin kanssa tai lohkoperunoiden seurana. Lisukkeeksi suosittelen tekemään esimerkiksi kermaviilikastikkeen tai tsatsikin. Mmmm, nam!

Mukavaa ja herkullista päivää!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

+11

You may also like

3 kommenttia

 1. Namin näköisiä, täytyy testata! Mä oon kans pari kertaa tehny. Sain ohjeen irakilaiselta ystävältäni. Niihin tulee spesiaalia falafel-maustetta, jota saa vain lähi-idän marketeista. Tämä on hyvä, kun mausteet saa mistä vain. Niin hyviä tämmöset, eikä voi verratakaan niihin kuiviin palleroihin mitä esim yliopiston ruokalassa tarjoillaan 🙂

  +1
  1. Testaa ihmeessä, tykkäsin itse kovasti! 🙂 Ja kyllä, tuo maustaminen on taitolaji. En olisi minäkään oikeita mausteita osannut keksiä ilman reseptiä, joten se oli kyllä tarpeen. Nämä siitä kivoja, että löytyy tavallisesta marketista. Hehe, yliopiston ruokalassa falafelit ei oo ihan sama juttu varmaan. 😉 Kiva kun jätit kommentin ja ihanaa viikon jatkoa sulle! <3

   0
 2. Hei, kivan oloinen resepti, pitää testata. Tuosta vedestä ja öljystä, ei niiden sekoittaminen saa aikaan rasvapaloa, vaan jos rasva leimahtaa tuleen ja siihen heittää vettä, saa aikaan mahtavan roihun, siksi aina kattilankansi rasva-astian välittömään läheisyyteen, jotta voi tukahduttaa mahdollisen liekin.

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *