Keittiöremontin jälkeen olen järjestellyt keittiön kaappeja hieman uuteen uskoon. Samalla olen miettinyt kaappien järkevää käyttöä ja toiminnallisuutta muutenkin. Haluaisin, että kaikelle olisi oma paikkansa ja siten keittiön siistinä pitäminen olisi helpompaa. Siitä innostuneena siivousprojekti laajentui myös roskien lajitteluun, olihan minun saatava oma lajittelupiste keittiöön.

Tykkään siitä, että keittiön tasoilla ei olisi kovin paljon rojua, tavaraa, purkkia ja purnukkaa. Erityisesti nyt, kun keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa ja näköyhteys olohuoneen sohvilta on suoraan keittiön tasoille. Siivoamme keittiön melko pian ruuanlaiton jälkeen, mutta huomasin, että tyhjät peltipurkit, tyhjät lasipurkit ja tyhjät pullot jäivät lojumaan tasoille ja odottamaan kierrätykseen pääsyä.

Meidän taloyhtiön roskakatoksesta löytyy perus lajittelupisteet: pahvia, paperia, biojätettä ja sekajätettä. Sieltä kuitenkin puuttuu esimerkiksi omat laatikot lasille ja metallille, joita ainakin meidän taloudessa kertyy kuukausittain ihan kiitettävä määrä ruuanlaiton yhteydessä. Sen takia purkit ovat jääneet lojumaan meidän roskisvaunuun, kuivauskaappiin ja tiskialtaan reunoille. Eikä se tietenkään näytä kauniilta tai ole edes käytännöllistä, kun kuivauskaapin funktio siirtyy väärään tarkoitukseen.

Oma lajittelupiste keittiöön

Koska emme pysty lajitella oman taloyhtiömme roskakatoksessa lasia, metallia, muovia ja paristoja, perustin siitä syystä oman lajittelupisteen meidän keittiöön. Nyt voin kerätä noita jätteitä siististi kaappiin isomman erän ja viedä kaikki samalla kertaa lajittelupisteelle. Kun sangot täyttyvät, voin kipata ne kassiin ja viedä ne läheisen koulun pihalle yleiseen lajittelupisteeseen, josta löytyy kaikki mahdolliset jätelajit.

Silloin tiedän, että esimerkiksi lasi ja metalli pääsevät uudelleen hyötykäyttöön, eivätkä mene sekajätteenä kaatopaikalle lojumaan. Samalla myös keittiö pysyy siistinä, kun roskille on omat paikkansa kaapin piilossa.

Olen ylipäätään innostunut tehostamaan lajittelua, ei sillä, että yksin pystyisin tämän maailman pelastamaan, mutta kyllä tässä ilmastonmuutoksessa on jokaisen kannettava oma kortensa kekoon. Tehtävä edes niitä pieniä arkisia tekoja. Teh