Tyrni-smoothie täynnä vitamiinia

Tyrnimarja on todellinen supermarja täynnä vitamiineja. Tyrni on erityisesti C-vitamiinipommi, sillä jo muutama marja sisältää yhtä paljon C-vitamiinia kuin yksi appelsiini. Jo pieni annos tyrniä takaa siis päivittäisen vitamiinitarpeen, tähän smoothie-reseptiin laitoin tosin reilusti tyrniä, yhden desilitran. Marjassa on myös karoteeneja sekä tuntuvasti B- ja K-vitamiineja.

Lisäksi tyrni sisältää hivenaineista sinkkiä, mangaania, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia. Flavonoidipitoisuudeltaan vain variksenmarja, puolukka ja aronia yltävät marjoista tyrniä ylemmäs. Tyrnin marjoissa, kuorissa, hedelmälihassa, siemenissä ja lehdissä sekä pensaan kuorissa ja juurissa on kasviöljyjä. Pelkästään marjan hedelmälihassa on 8 prosenttia tyrniöljyä, siemenissä vielä enemmän. Tyrnin öljyt sisältävät arvokkaita omega-3, -6, -7- ja -9-rasvahappoja.(lähde) Öljyjen ansiosta tyrniä hyödynnetään myös kauneudenhoidossa ihoöljyjen raaka-aineena.

Parasta onkin nauttia tyrnimarjat tuoreeltaan, jolloin niiden ravintoarvot säilyvät rikkaina. Joko puristettuna mehuna, kokonaisina marjoina esimerkiksi puuron päällä tai vaikka näin smoothien joukossa. Kuumentaminen hieman alentaa vitamiinipitoisuuksia. Tyrnejä löytyy muiden marjojen tapaan markettien pakastealtaista, mutta myös anoppini pakastimesta. Heh!

Tyrni-smoothie täynnä vitamiineja

Resepti – näitä tarvitset kahteen lasilliseen tyrni-smoothieta:

2 appelsiinia (vain kuoret pois)

1 päärynä

1/2 banaani

1 dl tyrnejä

2 dl mangon paloja pakasteena (tekevät smoothiesta ihanan viileän ja raikkaan)

1 dl kauramaitoa

2 dl maustamatonta jugurttia (rahkakin käy)

kourallinen saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä

2 rkl kaurahiutaleita

Hedelmät kuoritaan, lohkotaan ja kaikki laitetaan blenderiin. Surauta koko kannu tasaisen pehmeäksi, kaada laseihin ja halutessasi voit koristella smoothiet vielä muutamalla tyrnimarjalla tai ripotella pinnalle vaikka kauniisti valkoisia kookostiutaleita. (niitä ei tällä kertaa meiltä löytynyt)

Nauti viileä smoothie heti tuoreena ja raikkaana. Se sopii osaksi aamupalaa, välipalaksi, treenin jälkeen palautusjuomaksi tai illalla iltapalaksi.

Ja hei, näitä smoothie-reseptejä voi aina hiukan tuunata oman jääkaapin sisällön mukaan. Sillä tavalla minä näitä teen. Tämä on yksi versio monista. 🙂

Istun parhaillaan kirjoittamassa tätä postausta lounasravintolassa Helsingissä. Kävin aamulla Marsaanan showroomilla katsomassa kevään uutuuksia ja ihanalla Newbien Bedtime stories -mallistoaamiaisella sekä kukka-workshopissa. Sen jälkeen kävin hoitamassa muutaman asian, hankkimassa pari juttua, jotka pääsevät varmaan jossain vaiheessa blogiinkin ja nyt syön tosiaan lounasta samalla pari duunijuttua hoitaen. Vatsa täynnä hyvää ruokaa, kahvikupponen ja pala Runebergin torttua vieressäni.

Mukavaa tiistain jatkoa ihanuudet – pitäkää itsestänne huolta. <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog & @hillashome

7+

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *