Tyrnimarja on todellinen supermarja täynnä vitamiineja. Tyrni on erityisesti C-vitamiinipommi, sillä jo muutama marja sisältää yhtä paljon C-vitamiinia kuin yksi appelsiini. Jo pieni annos tyrniä takaa siis päivittäisen vitamiinitarpeen, tähän smoothie-reseptiin laitoin tosin reilusti tyrniä, yhden desilitran. Marjassa on myös karoteeneja sekä tuntuvasti B- ja K-vitamiineja.

Lisäksi tyrni sisältää hivenaineista sinkkiä, mangaania, magnesiumia, natriumia ja kalsiumia. Flavonoidipitoisuudeltaan vain variksenmarja, puolukka ja aronia yltävät marjoista tyrniä ylemmäs. Tyrnin marjoissa, kuorissa, hedelmälihassa, siemenissä ja lehdissä sekä pensaan kuorissa ja juurissa on kasviöljyjä. Pelkästään marjan hedelmälihassa on 8 prosenttia tyrniöljyä, siemenissä vielä enemmän. Tyrnin öljyt sisältävät arvokkaita omega-3, -6, -7- ja -9-rasvahappoja.(lähde) Öljyjen ansiosta tyrniä hyödynnetään myös kauneudenhoidossa ihoöljyjen raaka-aineena.

Parasta onkin nauttia tyrnimarjat tuoreeltaan, jolloin niiden ravintoarvot säilyvät rikkaina. Joko puristettuna mehuna, kokonaisina marjoina esimerkiksi puuron päällä tai vaikka näin smoothien joukossa. Kuumentaminen hieman alentaa vitamiinipitoisuuksia. Tyrnejä löytyy muiden marjojen tapaan markettien pakastealtaista, mutta myös anoppini pakastimesta. Heh!