Lähimatkailua lapsen kanssa – kivoja kohteita lähellä pääkaupunkiseutua

Olemme sattuneesta syystä harrastaneet viime viikkoina lähimatkailua ihan kotikulmilla. Näillä viimeisillä raskausviikoilla emme ole tehneet kesäsuunnitelmia kovin kauaksi kotia. Se ei ole kuitenkaan millään tavalla haitannut kesäiseen lomatunnelmaan pääsemistä. Läheltä kotia löytyy mukavia päiväretkikohteita niin aikuisille kuin lapsen kanssa tutkittavaksi.

Pienen lapsen kanssa lähimatkakohteiden ei tarvitse olla kovinkaan kummallisia, kun ihmeteltävää riittää jo merenrannan kivissä tai uudessa leikkipuistossa. Toki maiseman vaihdos virkistää isompaakin ja olen tosi mielelläni kehitellyt meille päivän kestäviä retkikohteita pääkaupunkiseudulle tai lähelle pääkaupunkiseutua.

Daniel on vielä arkipäivät töissä siihen saakka, kunnes vauva syntyy. Hän aloittaa isyysloman ja kesäloman vasta sitten vauvan synnyttä, joten olemme tehneet päiväretkiä kotikulmille ihan Pikkuässän kanssa kahdestaan. Hyvin on sujunut niinkin. Olemme saaneet päivät mukavasti kulumaan ja viettäneet aurinkoisia kesäpäiviä ulkosalla yhdessä. Muutama jäätelökin on tullut syötyä.

Lähimatkailua pääkaupunkiseudulla

Listaan tähän muutamia lähimatkailukohteita pääkaupunkiseudulla tai lähellä pääkaupunkiseutua. Sellaisia, joissa olemme Pikkuässän kanssa käyneet tai ajatelleet, että joskus olisi mukava käydä perheen tai kavereiden kanssa.

Porkkalanniemen rantakalliot ja luontopolku

Aloitetaan nyt Kirkkonummen omalla kohteella Porkkalanniemen rantakallioilla. Tämän postauksen kuvat kun on otettu juurikin Porkkalanniemessä. Kävimme siellä piknik-retkellä siskojeni kanssa viime viikolla.

Auton saa parkkiin luontopolun lähelle, lapsi jaksaa kävellä luontopolkua juuri reilut pari kilometriä rantaan, jossa voi nauttia eväät ja paistatella päivää aaltojen kohdatessa rannan kallioita ja kiviä. Porkkalanniemessä on myös grillikatos ja sinne tuodaan polttopuita, joten lounaan tai päivällisen kokkaaminen grillillä tai nuotiolla onnistuisi siellä hyvin. Katselin myös, että rantakallioilta löytyisi monta hyvää teltan paikkaa, jos yön yli retken haluaisi tehdä. Saisi herätä lokkien huutoon ja pulahtaa mereen uimaan teltasta herättyään.

Meikojärven ulkoilualue

Kirkkonummelta löytyy toinenkin kiva retkeilykohde uintimahdollisuuksineen: Meikojärven ulkoilualue. Järven kiertää 8 kilometrin mittainen rantapolku ja koko matkan saa katsella kauniita näkymiä. Alueelta löytyy lasten kanssa käveltäväksi lyhyempiä reittejä tai vaihtoehtoisesti parkkipaikalta voi kävellä vain lyhyen matkaa järven rannalle.

Nuuksion kansallispuisto ja Suomen luontokeskus Haltia

Retkikohteiden jälkeen listaa on jatkettava tietysti Espoon Nuuksion kansallispuistolla ja luontokeskus Haltialla, josta löytyy monenlaista tekemistä ja kesäistä aktiviteettia.

Fiskars Village Raaseporissa

Fiskars Villagen verkkosivuilla on slogan: matkakohde kaikille aisteille. Se pitää hyvin paikkansa. Kävimme siellä viime kesänä päiväretkellä ja tykkäsimme kyllä. Meiltä Kirkkonummelta Fiskarsiin on matkaa 50 minuuttia, joten pääkaupunkiseudulta ihan sopiva matka. Fiskarsin ruukki on tunnettu pitkästä käsityöperinteestään, mutta alueella on runsaasti tarjottavaa myös modernimman muotoilun ja taiteen ystäville. Kylän lukuisat myymälät ja työpajat sekä museo tarjoavat kulttuurielämyksiä moneen makuun.

Fiskarsin Ruukin alueella voi tehdä uniikkeja ostoksia, herkutella tai ihan vaan nauttia kauniista ja rauhallisesta ympäristöstä. Alueelta löytyy myös pieni ruokakauppa retkieväiden hankintaan ja lapsille leikkipuisto. Fiskarsin putiikit ja palvelut, tapahtumat ja aktiviteetit.

Vanha Porvoo

Porvoon vanhaan kaupunkiin voi tehdä päiväretken kauniiseen miljööseen ja hyvän ruoan äärelle. Vanhassa Porvoossa on mukavia putiikkeja ja viihtyisiä kahviloita – viime kesänä taisimme syödä lounaaksi brunssin eräässä kahvilassa, nimeä en enää muista.

Tammisaari

Tammisaaren vanhakaupunki ihastuttaa puutaloillaan, kahviloillaan ja keskustassa on monia ihania pieniä liikkeitä. Satama ja uimaranta sijaitsevat aivan keskustan vieressä. Viime kesänä kävimme Hangossa ja matkalla pysähdyimme Tammisaareen.

Koiramäen pajutalli Tuusulassa

Pajutalli on koko perheen idyllinen retkikohde Tuusulanväylän varrella. Hehtaarin kokoinen pihapiiri kätkee sisälleen sisustusmyymälän sekä kahvilan vastapaistettuine herkkuineen. Lapsia ilahduttavat vanhalla saunalla asustavat minipossut Arvi ja Otto sekä kolme kania.

Överbyn taimitarha ja puutarhamyymälä Espoossa

Kävimme toukokuun alussa hakemassa kasvihuoneeseen tomaatin taimet Espoosta Överbyn puutarhamyymälästä. Ympäristö oli kaunis, alueelta löytyi lounasravinto/kahvila, sisustusmyymälä sekä taimitarha ja puutarhamyymälä. Paikka sijaitsee lähellä Espoon Ikeaa, jos samalla reissulla haluaa käväistä Ikeassa.

Espoon rantaraitti

Merenrantaa pitkin voi tehdä lyhyempiä tai pidempiä kävely- ja pyöräretkiä. Olemme ajaneet muutamana iltana Espoon rantaraitille iltalenkille kävelemään, koska maisemat siellä on niin kesäiset. Noin 40 kilometrin pituinen rantaraitti yhdistää Espoon luonnon ja kulttuurin Tarvaspään Gallen-Kallelan museolta Saunalahteen. Kesällä rantaraitilta voi pulahtaa uimaan Haukilahdessa, pysähtyä kahvilaan esimerkiksi Villa Pentryyn tai hypätä saaristolaivan kyytiin.

Kotieläinpihat

Uutelan kotieläinpihalla Helsingin Vuosaaressa tai Rehndahlin kotieläinpihalla Kirkkonummella riittää lapsille katseltavaa.

Museokortti

Olen miettinyt sitäkin, että voisin hankkia Museokortin kesäksi ja tulevaksi syksyksi. Se kun toimii pääsylippuna lähes 300 museoon Suomessa, joten valinnanvaraa ja nähtävää kyllä riittäisi. Museokortin 12 kuukauden voimassaoloaika alkaa ensimmäisestä museokäynnistäsi ja hintaa kortilla on 69 euroa. Museokortti madaltaa kynnystä poiketa myös sellaisissa näyttelyissä, joihin ei muuten tulisi lähdettyä.

Helsingissä monenlaista tekemistä

Viimeisenä on toki mainittava vielä Helsinki ja kaikki kiva kesäinen tekeminen siellä. Muutamia perinteisimpiä mainitakseni

Suomenlinna

Kauppatori

Allas Sea Pool

Korkeasaaren eläintarha

Linnanmäki

Sea Life

Amos Rex

Oodi

Löyly ja Cafe Birgitta

Hernesaari

Vallisaari

Uunisaari

Isosaari

Cafe Regatta

Uutelan ulkoilualue

Uimastadion

Luonnontieteellinen museo

Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteelliset puutarhat

Helsingin talvipuutarha

Kiasma

Lasten liikennepuisto

Helsingin keskustan leikkipuistot

Kahvilat, brunssipaikat ja ravintolat

Paljon on siis kesäistä tehtävää tai nähtävää lähelläkin. Jos ja kun listalta jäi vielä mukavia kohteita uupumaan, niin huikkaa ihmeessä kommenttiboksissa lisää kesäisiä retkikohteita. Ehkäpä löytyy jotain uusia tuttavuuksia meillekin. 🙂

Nyt toivottelen sinulle mukavaa alkavaa viikonloppua!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog.

+14

You may also like

4 kommenttia

 1. Ihania vinkkejä! 🙂 Lapsille usein pelkät eväät ulos on jo se juttu, eikä välttämättä niin ihmeellistä kohdetta edes tarvita…
  Vanha Porvoo on mun ihan lemppari kohde matkailuun pääkaupunkiseudulta, niin ihana ja kivan matkan päässä!:) Tul mieleen, että myös Naantali ja muumimaailma on kiva kohde perheille 🙂
  Kirjoitinkin Korkeasaaresta blogiini http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa
  Se oli mun ihan lempparikohteita lapsena, ja täytyy sanoa, että kyllä niin viihdyin näin aikuisenakin!
  Mukavia kesäpäiviä!
  Ida
  Kotona kaupungissa blogista

  0
  1. Jes, kiva jos niistä oli iloa! ☀️☺️ Ja mukava juttu sun blogissa Korkeasaaresta. Mekin käytiin siellä kiertelemässä vielä päivä ennen synnytystä. Pikkuässän lemppareita oli apinat, siellä viihdyttiin pitkä tovi katsellessa. 😄 Hyvä kesäkohde siis lapsien kanssa ja sopii myös isommille. Porvookin on tosi kaunis päiväretkikohde. ❣️👌 Mukavaa viikon jatkoa sulle! Hilla

   0
 2. Kiitos vinkkilistasta! Teillä on niin hyvä boogie siellä 🙂 Me käytiin tänään Linlossa, muistaakseni tekin olette siellä jossain instastoorissa seikkailleen. Pieni ja kompakti, toimi tosi kivasti – erityisesti kun piti ukkosrintaman vyöryessä päälle päästä kantorepussa päikkäreitä uinuvan sadeasuun vuoratun kaksveen kanssa mahdollisimman nopeasti autoon ^_^;

  0
  1. Kiva, et vinkeistä oli iloa!☺️😘☀️ Ja voi että, Linlo on mukava paikka. Hienoa, että löysitte sinne. Se on paikkana tainnut näkyä mun stooreissa useamman kerrankin. Käydään siellä retkellä ja kalassa, kun halutaan nähdä merta. 😍

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *