Kirjoitin aikaisemmin aiheesta: Synnytykseen valmistautuminen ajatuksen tasolla ja sen tekstin lopussa sanoin, että minua kiinnostaa aiheena hypnosynnytys ja olen siitä jonkin verran lukenut. Sana ”hypno” tarkoittaa tässä yhteydessä syvärentoutumista. Rentoutuminen synnytyksen aikana on yksi oleellisimmista asioista synnytyksen etenemiseen ja sitä kautta hyvään synnytyskokemukseen. Hengitys-, rentoutumis- ja mielikuvaharjotusten lisäksi hypnosynnytyksessä on iso merkitys myös musiikilla, affirmaatioilla ja kosketuksella. Affirmaatiot ovat omia positiivisia voimalauseita.  Hypnosynnytyksen ajatuksena on ehkäpä eniten se, että asiaa lähestytään ennen kaikkea mielen kautta.

Hypnosynnytys – apuna mielen voima

Yhden synnytyksen kokeneena ja synnytyksestä enemmän luettuani on mielessä vahvistunut turvallinen tunne siitä, että kehoni on luotu siihen ja synnyttäminen itsessään on kokemus, jonka haluan pian päästä taas kokemaan. Olen yrittänyt luoda asiasta positiivista mielikuvaa itselleni, vaikka edellinen synnytyskokemukseni olikin – jos ei huono, niin ei kovin hyväkään. Toinen kerta lähtee kuitenkin uusista lähtökohdista ja siihen haluan luottaa.

Tämän raskauden aikana olen ihan tietoisesti jättänyt lukematta suurimman osan sosiaalisessa mediassa levinneestä #minämyössynnyttäjänä-kampanjan teksteistä, jotka saivat alkunsa #metoosta. Erittäin hyvä, että asioita nostetaan esiin ja niistä keskustellaan, mutta tässä vaiheessa raskautta on parempi keskittyä hyvään ja luoda itselleen turvallinen olo ja mielikuva tulevasta synnytyksestä eikä lukea niitä huonoja kokemuksia.

Rentoutuminen synnytyksen aikana

Uskon, että hyvällä valmistautumisella etukäteen voi vaikuttaa omaan kokemukseen synnytyksestä ja ylipäätään asioiden kulkuun synnytyksen aikana, vaikkei mitään voi etukäteen käsikirjoittaa. Harjoiteltavat positiiviset mielikuvat, rentoutuminen ja hengitysharjoitukset jo ennen synnytystä ovat asioita, joita hypnosynnytyksessä korostetaan. Hypnosynnytys on termi luonnonläheiselle synnytysfilosofialle, siihen liittyy tärkeimpänä asiana luottamus omiin voimiin ja kykyyn olla rentoutunut mielen voimalla kivunkin keskellä. Kipua ajatellaan ystävänä, jonka kanssa pärjää – se kuuluu asiaan. Supistukset tuovat vauvaa kerta toisensa jälkeen lähemmäksi äitiä.

”Synnytyksen aikana on voimallisia tuntemuksia, mutta näiden ei tarvitse olla ylitsepääsemättömän kivuliaita. Hypnosynnytyksen mukaan nämä tuntemukset otetaan vastaan positiivisessa ja rentoutuneessa mielentilassa, jolloin ne kykenevät tekemään tehtävänsä luonnollisesti ilman pelon aiheuttamaa jännitystilaa ja synnytyksen hidastumista.” (Bebesinfo)

Positiivisia mielikuvia ja voimalauseita

Minulle ja monille muillekaan sairaala ei ole ympäristönä missään määrin tuttu tai kotoinen paikka, joten siksi olisikin tärkeä osata luoda itselleen oma synnytyskupla mielikuvien ja ajatusten voimalla. Hakea sitä kautta tunnetta turvallisuudesta. Hypnosynnytyksessä affirmaatioiksi kutsutaan synnyttäjän omia ”voimalauseita”, joita on voinut toistaa itselleen jo ennen synnytystä sekä synnytyksen aikana. Sellaisia positiivisia ja tsemppaavia ajatuksia, jotka luovat uskoa matkan varrella.

Taysin sivuilta löytyi myös pari hyvää esimerkkiä mielikuva- ja rentoutusmisharjoituksista, joita voi luoda itselleen jo ennen synnytystä.

Mielikuvaharjoitus avautumisvaiheessa:

  • Kuvittele, että edessäsi on iso mäki (=supistus)
  • Kun supistus alkaa, laske hitaasti, kuinka monta askelta tarvitset päästäksesi mäen huipulle
  • Huipun jälkeen laske, kuinka kauan kestää, että olet alhaalla
  • Seuraavan supistuksen tullessa tiedät jo, kauanko kestää, että olet kiivennyt mäelle ja tullut takaisin alas
  • Mäet tulevat yksi kerrallaan ja jokaisen mäen jälkeen olet lähempänä päämäärää eli lapsen syntymää.

Rentoutuminen auttaa supistuksia tekemään työtänsä eli avaamaan kohdunsuuta ja työntämään lasta synnytyskanavassa alaspäin. Rentoutuneessa kehossa supistukset tehoavat paremmin. Ota supistukset vastaan luonnollisina synnytykseen kuuluvina. Rentoutuminen myös helpottaa supistuskipua. Supistuksen tullessa hengitä nenän kautta sisään ja rauhallisesti lantion kautta ulos. Tuttu ympäristö helpottaa rentoutumista, myös hiljainen musiikki, hämärä valaistus ja miellyttävä ympäristö auttavat. Tutun rentouttavan musiikin voi ottaa sairaalaan mukaan.