Jo muutaman vuoden minua on houkuttanut hyötypuutarhan ja kasvimaan perustaminen sekä kasvihuoneen pystyttäminen. Mahdollisuudet kasvoivat huomattavasti kun parisen vuotta sitten muutimme nykyiseen paritalokotiimme, jonka tontilla on tilaa viherpeukalon temmeltää. Viime keväänä sain toivomani kasvihuoneen lahjaksi täyttäessäni 30 vuotta. Ja siitä se sitten lähti: opetteleminen, kokeileminen ja vimmattu googlaaminen milloin mistäkin hyötypuutarhaan ja kasvien hoitoon liittyvästä.

Nyt päätin kirjoittaa tällaisen listan, mitä aloittelija oppi kasvimaan laittamisesta ensimmäisenä kesänä? Oppeja, joita olen laittanut korvan taakse ensi kesää varten ja mielelläni jaan niitä teillekin. Kuvasaldo kasvimaalta jäi laihaksi, sillä heinäkuussa kaiken ollessa upeimmillaan minä oleilin vahvasti vauvakuplassa, eikä kasvimaan kuvaaminen paljoa kiinnostanut. Kuvituksena saa siis toimia keväiset ja syksyiset kuvat. Korostan vielä, että nämä seuraavat jutut eivät ole puutarhurin oppeja, vaan bloggaavan, aloittelevan viherpeukalon omia kokemuksia. :)

Aloittelija kasvimaalla – mitä opin tästä kesästä?

Palkitsevaa ja rentouttavaa puuhastelua

Kasvimaalla ja ylipäätään pihalla puuhaaminen on minulle hyvin rentouttavaa. Siinä helposti ajantaju katoaa ja hetken päästä huomaa puolitoista tuntia tusanneensa sitä sun tätä. Oli palkitsevaa kesän mittaan nähdä työnsä tulos, kun maasta kasvoi milloin mitäkin. Kesällä oli ihanaa valmistaa salaatti oman maan aineksista. Herkullista!

Kokeilemalla oppii

Kokeilemalla oppii, ja luonteeltani olen sellainen tekemällä oppija. En ole se, joka lukee ohjeet tunnollisesti läpi, vaan olen enemmänkin se, joka tarttuu lapioon ja alkaa duunata. Noh, jotain yritin kyllä opiskellakin netistä, esimerkiksi tomaatin, kurkun ja perunan kasvattamista. Sanoisin kuitenkin niin, että jos hyötypuutarhan perustaminen kiinnostaa niin siitä vaan kokeilemaan ja oppimaan.