Ennen vastaustani disclaimeriksi sanon, että imetys on upea asia ja kannustan siihen kaikkia äitejä mahdollisuuksien ja voimavarojen mukaan sekä oma halukkuus huomioon ottaen. Rintamaito vauvan ruokinnassa ja imetys onnistuessaan on ihana asia. Rintamaito ravintona on mieletön luonnontuote.

Tämän todettuani voin jatkaa puhumista tuttipullon ottamisesta käyttöön vauvan ruokinnassa. Huomasin, että aloin loppuvuodesta olla aika väsynyt yöimetykseen ja katkonaisiin yöuniin. Vauva herätteli öisin ja isommat lapset piti huolta, että elämä jatkui päivisin vauhdikkaana. Tarvitsen yhtäjaksoista unta palautumiseen ja siitä oli ollut puute jo pidemmän aikaa. Herätykset oli huonoimmillaan ihan läpi yön monta kertaa, jolloin aamulla tuntui siltä, ettei ollut nukkunut ollenkaan kun pidempi yhtenäinen unipätkä jäi kokonaan puuttumaan.

Ensin koitimme päästä eroon yöimetyksistä, jotta olisin saanut nukuttua paremmin, mutta siinä emme onnistuneet. Jotkut onnistuu, me emme. Vauva piti yöaikaan ääntä ja halusi päästä rinnalle, edes tutti ei auttanut, vaan minä olin tutti. Yritimme kyllä ja nukuin eri huoneessa jne. Vauva ei malttanut päivällä olla rinnalla riittävästi ja halusi sitten tankata rintaa tietenkin yöaikaan. Väsymys ei myöskään auttanut maidon tuotantoon ja siinä kohtaa totesin, että minun terveys, jaksaminen ja mielenterveys on imetystä tärkeämpää ja otimme tuttipullon käyttöön.

Opettamalla opetimme vauvan juomaan korviketta, vaikkei hän alkuun sen mausta yhtään pitänyt. Samalla tiedostaen, että kaksi vanhempaa lasta ovat hylänneet rinnan tuttipullon makuun päästyään. En ole koskaan kokenut sitä, että voisi imettää ja käyttää tuttipulloa yhtä aikaa. Tuttipullon käyttöönotto on ollut sitten menoa imetykselle, siksi olin halunnut aiemmin välttää tuttipulloa.

Alkuun vauva ei tykännyt pullosta ja korvikkeen mausta, mutta usein juuri iltaisin puoliunessa hän joi kokonaisen pullon maitoa ja sitten tankkasimme vielä toisen pullon maitoa kun olimme itse menossa nukkumaan. Siinä vaiheessa hän oli juonut jo usein 4 dl maitoa yöunen aikana. Hän myös joi parhaiten, kun laitoimme riittävän isoreikäisen suuosan tuttipulloon, jotta maito tuli helposti ulos pullosta.

Näin pääsimme pahimman heräilyvaiheen yli, alkoi tulla taas pidempiä unipätkiä ja Daniel pystyi pullon kanssa hoitaa vauvaa koko yön ja minä sain nukkua toisessa huoneessa kokonaisia öitä. Nukuttuani monen kuukauden jälkeen ensimmäistä kertaa muutaman kokonaisen yön, tajusin kuinka väsynyt olinkaan ollut. Päivisin jatkoin imettämistä ja illalla/yöllä maito tuli pullosta.

Ja kuten arvasin, imetyksen vähentyminen vaikutti omaan maidon tuotantoon laskevasti. Vauva joi jonain öinä korviketta 5 dl ja kun se maito ei tullut rinnoistani, niin tottahan toki se vaikutti, rinnat kun toimii kysynnän ja tarjonnan mukaan. Muutamien viikkojen aikana vauva alkoi kieltäytyä rinnasta ja suosi mieluummin pulloa, koska huomasi maidon tulevan sieltä helpommin ja sai vatsan nopeammin täyteen. Saman kaksi kertaa aiemmin kokeneena en tuntenut asian suhteen surua, enemmänkin helpotusta öiden paranemisesta.

Tällä kertaa ehti kertyä 9 kk imetystä ja vielä joitakin imetyskertoja varmaan vielä jäljellä useimmiten ilta-aikaan, mutta veikkaan imetystaipaleemme olevan pian ohi. Olen tosi tyytyväinen kolmanteenkin imetysmatkaan.  Vauva painaa nyt reilut 9 kiloa, joten monta kiloa sain häntä maidollani kasvattaa, siitä kiitollinen. Suositusten mukaiseen 1 vuoden ikään emme päässeet imetyksessä, mutta ei se itselläni mikään tavoite ole ollut. Suositukset ovat suosituksia ja elämä on elämää. Elämällä on oma kaava.

Nyt on tosi hyvä näin ja riittää itselleni vallan hyvin. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin korvikkeen ja parempien yöunien voimalla, tiedän sen olevan koko perheen hyvinvoinnin kannalta paras ratkaisu. Nyt voimme molemmat vanhemmat ruokkia vauvaa ja maito ei ole minuun sidottu. Haluan olla jaksava äiti myös isommille lapsille vauvan lisäksi. Tässä oli kokemuksiani, joita monen monta kertaa on minulta kysytty, mutta ei ole ollut aikaa pidemmin kirjoittaa.

Iloa uuteen vuoteen 2023!

Hilla

Seuraa Instagramissa