Postauksen kuvien tuotteet saatu Hyvinvointikauppa Pur:sta.

Raskausaikana useimpien vitamiinien ja hivenaineiden tarve kasvaa. Odottavan äidin vitamiinitarve on suurempi kuin ennen raskautta. Suurempaan vitamiinikulutukseen voi vastata syömällä terveellistä ja monipuolista ravintoa, mikä on kasvavalle vauvallekin kaikkein parasta. Hyvän ravinnon lisäksi on toisinaan tartuttava myös purkista saataviin vitamiineihin ja hivenaiheisiin varmistaen niiden riittävän saannin.

Raskauden alussa ja sitä suunnitellessa otin jo itsekin selvää, mitä vitamiineja tulisi ehkäpä lisätä ravintoon. Lueskelin asioita eri lähteistä ja tässä muutamia asioita, joihin itse olen kiinnittänyt huomiota.

Foolihappo ja raskaus

Olin ennen raskautta jo jostain lukenut, että odottavan äidin keho tarvitsee kaksinkertaisen määrän foolihappoa uusien verisolujen muodostamiseen. Foolihappolisän syömistä suositellaan aloitettavan jo  hyvissä ajoin ennen raskautta. Elimistö tarvitsee foolihappoa erityisesti punasolujen lisääntymisessä ja uusiutumisessa. Foolihapolla on rooli myös muiden solujen rakentumisessa. Ei siis ole ihme, että raskausaikana foolihapon tarve kasvaa huomattavasti samalla kun vauva alkaa kohdussa kasvaa. Jos nainen ei muuta ruokavaliotaan raskausaikana eikä nauti foolihappolisää, on hyvin todennäköistä, että hän kärsii foolihapon puutteesta.

Tutkimusten mukaan runsas foolihappopitoisuus veren punasoluissa alkuraskaudessa vähentää vakavien kehityshäiriöiden riskiä sekä vähentänee myös ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Minulta myös ensimmäisellä neuvola käynnillä kyseltiin foolihapon saannistani ja suositeltiin ostamaan apteekista foolihappolisää tai odottavalle äidille suunniteltua ravintolisää, joka sisältäisi foolihappoa.

D-vitamiini ja kalsium vahvistamaan luustoa

Olen aina syönyt melko paljon erilaisia maitotuotteita, vaikka maitoa en juokaan lähes ollenkaan. Syön silti juustoja, jugurttia myslin kanssa iltapalaksi, joskus rahkan välipalaksi ja aamupuuroon saatan lisätä raejuustoa. Siitä huolimatta, että ruokavaliooni kuuluu maitotuotteet, olen nyt raskausaikana ottanut myös kalsiumlisää aina silloin tällöin. Varsinkin nyt raskauden puolivälin jälkeen kun vauva kasvaa eniten, olisi tärkeää huomioda riittävä kalsiumin saanti, jotta vauvan luusto voi kasvaa ja kehittyä.

Kalsiumin imeytyminen vaatii toki seurakseen myös D-vitamiinia, jota olen syönyt myös ravintolisänä koko raskauden ajan. Talvisaikaan D-vitamiinia suositellaan muutenkin, mutta en ole lopettanut sen käyttöä nyt vaikka aurinko jo enemmän paistaakin. Muutamista tutkimuksista myös luin, että odottaville äideille suositeltaisiin D-vitamiinia jopa nelinkertainen määrä. Kultainen keskitie on tässäkin kohtaa varmasti paras, joten olen pitänyt ja tule pitämään D-vitamiinilisää mukana raskauden loppuun saakka.

Rautalisä parantaa hemoglobiinia

Olen koko raskauden ajan käynyt tasaisin väliajoin verikokeissa seuraamassa verenkuvaani, joka on ainakin tähän saakka pysynyt hemoglobiinin osalta hyvänä. Viimeksi kun hemoglobiini minulta mitattiin oli arvo 122, mikä on siis hyvä arvo näin raskaana ollessa. Olen kuitenkin jutellut raskaana olleiden tai olevien ystävieni kanssa ja monet ovat sanoneet, että hemoglobiini on lähtenyt jyrkästi laskuun loppuraskaudessa vauvan ottaessa loppukiriään kasvussa. Synnytyksessä muutenkin tulee menettämään verta, joten olisi hyvä että hemoglobiinitasot pysyisivät mahdollisimman hyvinä raskauden loppuun saakka.

Minulle ei neuvolasta suositeltu rautalisää käytettäväksi, koska arvoni olivat riittävän hyvät. Itse olen kuitenkin ajatellut niin, että ylläpidän hyvää tasoa ja olen muutaman kerran viikossa ottanut rautalisää (Obsidania). Huomenna menen jälleen verikokeisiin, mistä selviää tuo arvo. Saa nähdä tarvitseeko raudan saantia lisätä vai mikä tilanne on.

Maitohappobakteereja suoliston hyvinvoinniksi

Mitä hyötyä on maitohappobakteereista raskaus- ja imetysaikana? Suomessa on tehty tutkimuksia asian tiimoilta sekä Turun että Helsingin yliopistoissa. Nämä, sekä ulkomailla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että raskauden aikana äidin käyttämät maitohappobakteerivalmisteet suojaavat lasta myöhemmin allergioilta ja erilaisilta infektioilta. Vaikutus kestää jopa vuosia synnytyksen jälkeen. Esimerkkinä maitohappobakteerit ehkäisevät atooppisen ihottuman syntyä.

Koliikkiin liittyen on saatu viitteitä, että maitohappobakteerien käyttö vaikuttaa positiviisesti koliikkioireisiin. Koliikkivauvojen suoliston bakteerifloora on epätasapainoinen ja se aiheuttaa vauvalle oireilua. Maitohappobakteerit tasapainottavat bakteerikantaa ja näin oireet vähenevät tai helpottuvat.

Neuvolassa myös sanottiin, että äidin suolisto pysyy paremmin tasapainossa raskauden aikana, kun ottaa päivittäin yhden maitohappobakteerivalmisteen ja syö muutenkin hapatettuja maitotuotteita, jos ne omaan ruokavalioon sopivat. On kuulemma myös huomattu, että hyvä bakteerikanta ehkäisee ikävää hiivasienivaivaa. Minäkin olen kyseisestä vaivasta joskus kärsinyt ja voin todeta, että kamala vaiva. Ihan mielelläni siis teen asialle jotain jo etukäteen, jos mahdollista. :)

Ehkäise raskausarpia kasvavaa masua rasvaten

Lisäksi olen nyt säännöllisen epäsäännöllisesti yrittänyt rasvata kasvavaa masuani ja siten ehkäistä mahdollisia raskausarpia. Olen tähän saakka ainakin vielä välttynyt niiltä ja toivottavasti myös jatkossakin. Itse kuitenkin uskon, että geeneillä ja ihon rakenteell