Aamupala on ehdottomasti yksi mun päivän parhaista hetkistä. Kesälomalla sai monena aamuna nauttia aamupalan kaikessa rauhassa, ilman kiirettä minnekään. Siitä nautin todella.

Aamupalahetken kruunaa lempiblogien selailu, aamun lehden lukeminen, omissa ajatuksissa oleminen tai tulevan päivän suunnitteleminen. Aamuissa on sitä jotain, josta niin kovin pidän. Työaamuinakin mieluummin herään hieman aikaisemmin, jotta ehdin syödä aamiaisen rauhassa ja lähteä kohti uutta päivää ilman kiirettä. Eihän se tosiaan aina onnistu, välillä tulee niitä aamuja kun kauhoo aamupuuron napaan parissa minuutissa, kiskoo työvaatteet päälle ja painelee ovesta ulos sen kauniimpia kultareunoja tarinalle maalaamatta. Se on sitä arkea, mutta mun mottoni on, että arjestakin voi ja pitää nauttia. Aamuilla on suuri vaikutus siihen, missä moodissa loppupäivä sujuu.

Mitä sitten syön yleensä aamupalaksi? Järjestelin viikonloppuna tietokoneellani noin 6000 valokuvaa ja samalla bongasin myös monta ruokakuvaa. Selvästikin tykkään ikuistaa aamupalahetkiäni, jotka kertovat hyvin sen, mitä useimmiten löytyy lautaseltani aamuisin.

Arkiaamuina syön usein puuroa, koska se on helppo ja nopea valmistaa. Puuron päälle lisään marjoja, siemeniä, pähkinöitä, raejuustoa, voisilmän, rahkaa tai jugurttia. Pelkkä kaurapuuro voisilmällä ei pidä ollenkaan nälkääni, vaan maha kurnii jo aikaisin aamupäivällä jos syön puuron niin sanotusti pelkiltään. Jo aamupäivästä kurniva vatsa on tosi inhottavaa ja siksi panostan täyttävään ja monipuoliseen aamupalaan. Puuro siis vaatii seurakseen jotain proteiinia, juurikin raejuustoa, rahkaa tai vaikkapa kananmunan. Myös jugurtti toimii puuron kanssa hyvin.

Jos jostain syystä puuro ei jonain aamuina uppoa, niin seuraavat vaihtoehdot ovat leipä tai jugurtti myslin kera. Leipä menee mun aamupalalistalla herkkuaamiaiseksi, jota syön useammin viikonloppuisin. Ja silloin toki kaikilla herkuilla. Oivariinia, emmental-juustoa, leikkelettä, ehkä keitetty kananmuna ja tietenkin vihanneksia; kurkkua, tomaattia, salaattia tai paprikaa.

Alla oleva kuva on viime vuodelta, jolloin asuimme vielä Munkkiniemessä. Silloin mulla oli tapana hakea etätyöpäivinä aamulatte ja täytetty sämpylä Kanniston-leipomosta, joka sijaitsi korttelin päässä. Ei voinut päivä paremmin alkaa kun hörppi maitokahvia paksulla vaahtokerroksella ja söi uunituoretta sämpylää työhommia aloitellen.

Myös maustamaton jugurtti, hedelmät, marjat sekä mysli on toimiva aamiainen. Näin kesäaikaan tuoreet marjat ovat parhaimmillaan, ja muutaman kerran kesälomalla poiminkin mustikat suoraan metsästä aamupalan joukkoon. Jugurtti pitää myös vatsani pitkään tyytyväisenä – en tosin välttele rasvaa, vaan syön ehtaa turkkilaista jugurttia ja tavallinen jugurttikin saa olla rasvaista. Rasvaton jugurtti on jotenkin huijausta ja on liian lirua omaan makuuni.

Lidlin jugurttirahkoja kuluu myös jonkin verran meidän taloudessa. Tosin saman yhdistelmän voi tehdä ihan itsekin, yllätys yllätys jugua ja rahkaa sekoittamalla. Jugurtin sekaan sopivat myös pähkinät ja siemenet. Omatekemä mysli kruunaa homman, sen s