Syksy on mielestäni aina ollut parasta aikaa miettiä omia tavoitteitaan. Kesän jälkeen on hyvä hetki hieman hidastaa ja pohtia, mihin olen matkalla, mitä haluan saavuttaa, mihin haluan panostaa, miten aikaani priorisoin ja onko jokin asia, josta pitäisi ehkä luopua. Joskus tavoitteiden asettaminen on myös tapa ottaa itseään niskasta kiinni ja miettiä itselleen uusia päämääriä ja tärkeitä asioita.

tavoitteiden-asettaminen1

Pidän itse tavoitteiden asettamisesta – koen saavani niistä paljon energiaa arkeeni. Mielestäni kehittyminen ja hyvällä tavalla itsensä haastaminen ovat tärkeitä onnellisuuden avaimia. Matka tavoitteita kohti on palkitseva, kun huomaa kehitystä askel kerrallaan. Olipa kyse sitten liikunnasta, työelämästä, hyvinvoinnista, rauhoittumisesta, uuden oppimisesta tai halusta kehittyä.

Tavoitteiden asettaminen ei missään nimessä tarkoita, että itseään kohtaan pitäisi olla ankara. Tai että tavoitteita kohti pitäisi pyrkiä hinnalla millä hyvänsä. Ei suinkaan. Enemminkin näen tavoitteiden asettamisen elämässä positiivisena asiana, joka ohjaa tekemistä ja laittaa ehkä herkemmin miettimään sitä, mikä on itselleen tärkeää ja merkityksellistä. Sitä kautta oppii myös paremmin arvostamaan kuljettua matkaa kohti omia tavoitteita.

Jollekin syksyn tavoite voi olla säännöllisen liikunnan palauttaminen takaisin osaksi arkea – toiselle tavoite voi olla ystävien näkeminen useammin tai rauhoittuminen iltaisin kirjan ääreen viettämään somevapaata aikaa ilman jatkuvaa puhelimen, sähköpostien, tietokoneen tai television kyttäämistä. Tavoitteet voivat olla pieniä tai suuria – juuri sellaisia, jotka auttavat sinua tekemään elämästäsi onnellista.

Myös osatavoitteet ovat tärkeitä. Jos tavoitteena on liikunnan lisääminen osaksi arkea, kannattaa aluksi olla rehellinen omaan lähtötasoon ja asettaa seuraavat stepit sen mukaan. Realistisia tavoitteita kohti on mielekkäämpää kulkea, kun samalla pienemmistäkin onnistumisista voi saada kokemuksen itsensä ylittämisestä. Jos vaikkapa haluat aloittaa kuntosalilla käymisen, voi aluksi miettiä, että kaksi kertaa viikossa salilla käyntejä on jo riittävästi. Heti ei tarvitse tavoitella kuuta taivaalta.

tavoitteiden-asettaminen3

Itselläni tämän syksyn tavoite liikunnan suhteen on nauttia raskausajan liikunnasta ja sitten synnytyksen jälkeen antaa kropan palautua, kunnes voin taas aloittaa rauhallisen treenin kehoa kuunnellen. Tavoitteet ei siis todellakaan liity tänä syksynä uuden puolimaraton ajan jahtaamiseen tai kuntosalilla kyykkypainojen kasvattamiseen. Sen sijaan tavoitteenani on muistutella itseäni siitä, kuinka ison työn kroppani on viimeisen 9 kuukauden aikana tehnyt kasvattaessaan sisällään uuden ihmisen, joten on mielestäni oikein antaa kropalle aikaa myös palautua tästä urakasta.

Toisinaan tarvitaan toki isompiakin peliliikkeitä, eikä silloin kannata pelätä tavoitteiden asettamisessa. Jos koet, että nykyinen työ ei ole sitä, mistä riittävästi nautit, kannattaa asian kanssa olla rehellinen. Ottaa uusi suunta omaan elämään ja alkaa miettiä seuraavia peliliikkeitä omien unelmien saavuttamiseen. Tuttuun ja turvalliseen on helppo jäädä, mutta omien rajojen ja mukavuusalueen ylittyessä tapahtuu hienoja asioita. Asioilla on tapana järjestyä, jos vain uskallat laittaa niitä alkuun. Uskalla siis asettaa isompiakin tavoitteita, jos tämän hetkinen tilanne siltä tuntuu.

Tässä vielä muutama ohjeeni tavoitteiden asettamiseen:

1. SEURAA INTOHIMOASI

Tulet kohtaamaan elämäsi aikana monen monta tilannetta, joissa joudut päättämään, mihin suuntaan jatkat matkaasi – isommassa tai pienemmässä mittakaavassa. Kun kyse on sinun elämäsi isoista (tai pienistä) päätöksistä, kuuntele sydäntäsi ja sitä minne sinä haluat. Muilla on aina antaa oma mielipiteensä asioihisi, mutta oma sydämesi osaa parhaiten kertoa sinulle parhaan valinnan. Jokainen valinta johtaa aina uuteen tilanteeseen. Kun uskallat tehdä uusia valintoja ja seurata tunnettasi, pääset kokemaan ja tekemään elämässäsi sinulle tärkeitä asioita.