Puhutaampa urheiluliiveistä, rinnoista, isorintaisuudesta ja rintojen kasvusta vaikkapa raskausaikana, josta itselläni on tässä viime ajoilta kokemusta. Tukevat urheiluliivit ovat vaatekappale, joka tulisi löytyä jokaisen naisen treenivaatevarastosta. Myönnettäköön, että en ole aina panostanut (todella) hyviin urheiluliiveihin riittävästi. Tai ehkä en vain tiennyt, että urheiluliiveissäkin on NIIN paljon eroa. Nyt tiedän, kun vaatimustaso on kasvanut suurentuneen varustuksen ansiosta. Pidän asiaa silti yhtä tärkeänä myös pienemmän poven omaaville naisille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kevättalvella raskauden edetessä rintavarustukseni kasvoi mahan kanssa kilpaa. Rinnat kasvoivat silmissä, sillä kaverinikin naurahti salilla, että hänkin haluaa tulla raskaaksi, jos siitä saa kaupan päällisenä noin mageet bosat. Mageet ja mageet, onhan ne ihan kivat, mutta aiheuttivat minulle juoksijana ja liikunnan ystävänä myös hetkellisesti pään vaivaa. Minne nuo pomppivat melonit pitäisi laittaa? Jääkö rinnoistani mitään jäljelle jos en nyt tue niitä kunnolla? Loikkatreenissä teki jopa kipeää – oli siis löydettävä tukevat urheiluliivit.

Nyt kun minulla on nämä tissit, jotka pomppivat enemmän ja vähemmän ylös, alas ja sivulle treenien mukana ja kohta täyttyvät myös toivottavasti maidosta, on siis selvää ettei treenivaatteiden alle pueta mitään kevyitä sporttiliivejä saati pitsiröyhelöisiä perusrintaliivejä. Tukevuutta sen sijaan olla pitää. Asiahan on nimittäin rakkaat naiset niin, että olivatpa rinnat pienet tai isot, ei kunnollisten sporttiliivien tarpeellisuutta tule vähätellä. Jos rinnat heiluvat treeneissä usean tunnin viikossa, on se aika monta tuntia vuodessa. Ei ole mikään pieni liikerata se, jonka nuo isot tai pienemmät palleromme tekevät treenipaidan alla ellei niitä tueta hyvin. Kukaan ei varmaankaan halua, että rinnat lähestyvät myöhemmällä iällä napaa. Ainakin itseäni tuo asia on laittanut mietityttämään nyt raskausaikana ja siksi tästä tärkeästä aiheesta halusin kirjoittaa.

Rinnat liikkuvat urheilusuorituksen aikana kolmiulotteisen kahdeksikon muotoisesti. Riittämättömästi tuetut rinnat kipeytyvät, ja tuen puute aiheuttaa myös kudosten venymistä, jolloin rinnat alkavat roikkua. Oikeanlaisten liivien avulla voidaan vähentää huomattavasti rintojen fysiologisia muutoksia ja pitää rinnat hyvin paikoillaan urheilun aikana.

Oikeanlaiset urheiluliivit tekevät liikunnasta huomattavasti mukavampaa. Urheilurintaliivit kuuluvat jokaisen liikunnallisen naisen vaatevarastoon ja niihin kannattaa myös panostaa muutama lantti. Urheiluliivit erovat suuresti tavallisista rintaliiveistä antaen riittävän tuen sekä siirtäen kosteuden pois iholta. Näin myös seuraavien vaatekerrosten teknisistä ominaisuuksista on hyötyä, kun hiki ei jää iholle ja liiveihin. Lajiin sopivien ja oikeankokoisten liivien ansiosta voi epämukavan olotilan miettimisen sijasta keskittyä täysillä itse suoritukseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sinä rintojasi arvostava nainen siellä, hyvät ja oikeasti tukevat urheiluliivit tunnistaa muutamista asioista: 

  • Liivien koot ovat merkitty rinnanympäryksen ja kuppikoon mukaan – eikä siis XS-XL
  • Liivien olkaimia on mahdollista säätää, jotta saat myös korkeussuunnassa liivit asettumaan oikein.
  • Liivejä ei sujauteta päälle pään yli, vaan niissä on säätövarainen hakakiinnitys takana, jotta saat liivit riittävän tiukalle
  • Liivit tuntuvat juostessa ja pomppiessa aidosti tukevilta ja pitävät rinnat paikoillaan

Hyvät urheiluliivit tuntuvat päällä tukevilta, ehkä jopa hieman kiristäviltä ja ne oikeasti pitävät hyppiessä rinnat lähes täysin paikoillaan ja rinnat eivät kipeydy puolimaratoninkaan jälkeen. Ketjuliikkeiden halpismallit kelpaavat ehkä joogaan ja venyttelyyn, mutta yhtään isorintaisemmalle tai imettävälle treenaajalle en niitä suosittelisi muuhun urheiluun. Älä siis luota sokeasti urheiluliivien tuotetietoihin, esimerkiksi ”maximum support” vaan ole rehellinen: ovatko liivit oikeasti riittävän tukevat?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA