Vinkkejä blogin aloittamiseen – Bloggaaminen 1/6

Tällä kertaa jaan vinkkejä blogin aloittamiseen. Olen huomannut minulta kysyttävän aika usein asioita liittyen bloggaamiseen, blogeihin, blogipohjiin, blogin aloittamiseen, markkinointiin, yhteistöihin, sponsorointiin – kaikkeen siihen, mikä liittyy bloggaamiseen ja mitä on blogien taustalla. Minulle on kertynyt näistä asioista kolmivuotisen blogiurani aikana ja oman työni sekä opintojeni kautta jos jonkinlaista tietoa, ajatuksia ja vinkkejä, joita ajattelin jakaa nyt suuremmalle joukolle näin blogini kautta. Tämä on taas yksi rönsy lisää blogini aihealueisiin, mutta haitanneeko tuo. Eipä taida! Tästä saa siis alkunsa bloggaamiseen liittyvä postaussarja, tänään pureudun blogin aloittamiseen. Siihen, mistä kaikki lähtee.

Blogin aloittamiseen on monia syitä. Uskon yhden tärkeimmän syyn olevan itsensä toteuttaminen, mielekäs harrastus ja intohimoinen suhde jotain asiaa kohtaan. Myös blogien sosiaalinen puoli, esteettisyys ja kanava markkinoinnin näkökulmasta vetoavat moniin. Tässä postauksessa keskityn harrastusmielessä perustettaviin henkilökohtaisiin blogeihin. Toinen juttunsa on sitten yritysblogit, joiden kautta yritykset voivat tuoda esiin omaa asiantuntemustaan, osaamistaan ja brändiään. Yritysblogeihin liittyen kirjoitin graduni, joten niitäkin olen vuoden verran tutkinut. Sanottavaa siis yritysblogeista riittäisi.

Blogin aloittaminen lähtee yleensä siitä, että päättää aihealueen. Vastaa itse kysymykseen: Miksi ja mistä bloggaisin? Jollain se voi olla kiinnostus valokuvaamista kohtaan, toinen on intohimoinen leipuri ja kolmas haluaa löytää samanhenkiset treenikaverit oman juoksublogin kautta. Onko sinulla jokin asia lähellä sydäntä, josta haluaisit kirjoittaa tai jokin erityistaito, jonka ympärille voisit kehittää hyvin persoonallisenkin blogin. Vai haluatko kirjoittaa omia kuulumisia ja blogata vaihtelevista aiheista, sekin on hyvä syy laittaa blogi pystyyn.

Aluksi blogin aihepiiri ja oma teema auttavat kohderyhmän löytymisessä, mutta myöhemmin jonkinlainen blogin tyylin ja aiheen rajaus helpottaa jokapäiväistä työtä ja kirjoittamistasi – bloggaamista yleensä. Jos blogilla ei ole punaista lankaa, voi bloggaaminen rönsyillä maan ja taivaan välillä, mikä ei aina ole hyvä asia. Jos taas aihe on liian suppea, voi kirjoittaminen muuttua vaikeaksi aihepulan vuoksi. Jokin todella niche aihealue voi kuitenkin tehdä juuri sinun blogistasi sen erikoisen, aihealue voi siis olla hyvin rajattu ja toimia silti.

Aihe on blogin suhteen tärkeä, mutta joskus se voi myös tarkentua vasta myöhemmin. Sen takia ei kannata jäädä jumiin. Voit lähestyä blogin aloittamista myös kohderyhmän kautta. Onko kohderyhmääsi kirjallisuuden ystävät, kiipeilijät tai vaikkapa laajemmin nuoret perheelliset äidit Suomesta. Blogin aihepiiri rajaa siis kohderyhmääsi. Voit silti kääntää ajatusleikin toisinpäin ja miettiä, mistä aiheista haluamasi kohderyhmä olisi kiinnostunut. Myös kieli on yksi rajaava tekijä bloggaamisessa. Jos tavoittelet kansainvälisempää blogia, kannattaa kirjoitusten kieleksi valita englanti.

Blogin nimi on mietittävä aloitushetkellä. Blogia on vaikea perustaa ilman nimeä, koska jo blogipohja sekä blogin osoite eli url vaativat jonkin nimen. Olen itse huomannut, että blogien nimeämiseen käytetään oikeastaan kolmea genreä. Omaa nimeä, blogin aihepiiriä tai sitten jotain todella omaperäistä nimeä, josta halutaan itselle brändi. Näistä voisivat olla esimerkkinä: Hilla Stenlund, Hilla treenaa tai sitten vaikkapa jotain H-kirjaimella alkavaa, joka ei välttämättä viittaa mitenkään nimeeni tai blogin aihepiiriin. Google-näkyvyyden ja hakukoneoptimoinnin kannalta oma nimi tai nimen liittäminen blogin aihepiiriisi toimivat parhaiten.

Oma blogini ei ole nimeämisestä paras esimerkki. Aloitin nimellä Cloudberry’s life, mutta sitten englannin kielinen nimi alkoi tökkiä, koska kirjoitin suomeksi. Sitten päätin vaihtaa nimen omaan nimeeni, mutta tiesin meneväni naimisiin lähivuosina, joten en halunnut nimetä blogiani Hilla Lamminpääksi. Parin vuoden päästä pakka menisi taas uusiksi uuden nimen takia. Päätin siinä kohtaa vaihtaa blogin nimeksi Hilla’s blog, koska tuleva sukunimeni tulisi olemaan Stenlund. S-kirjain viittasi silloinkin jo tulevaan sukunimeeni. Nyt sitten vihdoin menimme naimisiin ja vaihdoin blogini nimeksi uuden nimeni Hilla Stenlund. Pitkä ja monimutkainen tarina tämän blogin nimeämisestä. Heh! Tehkää te siis paremmin. Ei kuten minä olen tehnyt. 😉

Sosiaalinen media kannattaa liittää varhaisessa vaiheessa osaksi blogiasi. Hyviä kanavia ovat esimerkiksi Instagram, Twitter ja Facebook. Niiden kautta pääset jakamaan omia tekstejäsi yleisölle, niistä voidaan tykätä, kommentoida sekä jutuistasi kiinnostuneet voivat alkaa seurata sinua. Sosiaalinen media tukee hakukonenäkyvyyttäsi eli siis löydettävyyttä Googlesta. Sosiaalisen median tunnukset kannattaa olla jollain tavalla samat kuin blogisi nimen. Näin sinut on helpompi löytää.

Nykyään blogitarjonta on todella monipuolinen, jopa valtava. Siksi hyvin rajattu ja omaperäinen juttu voi olla juurikin se, jolla on kysyntää. Tekstien ei siis tarvitse koskettaa kaikkia, ne voi olla tarkoitettu vain pienelle ja rajatulle joukolle. Sellainenkin blogi varmasti löytää omat lukijansa, mutta ei välttämättä kasva ns. megablogiksi. Voit kuitenkin kasvaa oman aiheesi asiantuntijaksi ja saada vaikka sitä kautta yhteistyöehdotuksia.

Näitä kysymyksiä sinun kannattaa miettiä, kun olet aloittamassa blogia:

 • Mistä haluan kirjoittaa?
 • Mikä on intohimoni?
 • Onko minulla jokin erityistaito?
 • Mikä on vahvuutesi?
 • Mitä haluat jakaa muille?
 • Kuinka paljon haluat kertoa omasta elämästäsi lukijoille?
 • Onko jokin harrastus tai työhösi liittyvä asia, jota voisit neuvoa muille?
 • Mitkä aiheet sinua innostavat ja inspiroivat?

Tärkein ohjeeni blogin aloittamiseen on joka tapauksessa tämä: Aloita! Tekemällä kyllä oppii.

Aloittaessani oman blogin muistan miettineeni, että kiinnostaakohan nämä jorinat ketään, kehtaanko kirjoittaa tästä, onko tämä liian henkilökohtaista tai mitä ehkä tuleva työnantajani tästä aiheesta voisi miettiä. Osa ajatuksistani oli täysin turhia!

Tämä on minun juttuni, teen sitä kuten itse haluan, kaikkia ei voi miellyttää ja ne lukevat, ketkä haluavat. Liikunta, hyvinvointi ja oma elämäni ovat edelleenkin suuressa roolissa blogissa, mutta nyt myös uutena ovat tulleet perhe-elämä, äitiys, bloggaaminen jne. ja sekin on täysin fine. Tällä hetkellä oma blogini on siis treeni- ja hyvinvointipainotteinen lifestyle blogi. Jatkossakin aion työllistyä markkinointi-, viestintä-, hyvinvointi- tai liikunta-alalle, joten en usko blogistani olevan silloin haittaa. Jos on, niin ehkä sellainen työpaikka ei ole minua varten. Näin ajattelen.

Siispä: aloita, ole oma itsesi, kirjoita intohimolla sinulle tärkeistä asioista ja anna palaa! Tekemällä oppii ja virheitä ei kannata pelätä. Ne kuuluvat elämään. 🙂 Rapatessa yleensä vähän roiskuu.

Olen kirjoittanut yli satasivuisen gradun blogeihin liittyen, joten meinaa mennä sama moodi päälle nyt. Taidan siis tältä erää lopettaa, ettei tästä veny liian pitkää tekstiä. Seuraavalla kerralla sitten tarkemmin vaikkapa kirjoittamisesta, oikeinkirjoituksesta, yhteistöistä, mainonnasta, sosiaalisesta mediasta, blogipohjasta, sponsoroinnista tai jostain mikä teitä kiinnostaa. Onko sinulla aihe, joka bloggaamiseen liittyen kiinnostaisi? Kerro, niin minä voisin siitä kirjoittaa tai ainakin yrittää. 🙂

Rentoa sunnuntaita sinulle! <3

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

0

You may also like

3 kommenttia

 1. ” Jatkossakin aion työllistyä markkinointi-, viestintä-, hyvinvointi- tai liikunta-alalle, joten en usko blogistani olevan silloin haittaa. Jos on, niin ehkä sellainen työpaikka ei ole minua varten.”

  Joskus minäkin mietin että mitä työnantajat ajattelevat. Itseäni kiinnostaa kuitenkin juurikin markkinointi, viestintä- ja media-ala joten tästä tuskin on haittaa. 😉 Silti pyrin kirjoittamaan kuitenkin niin etten loukkaa ketään ja tietysti minulla on omat rajani henkilökohtaisuudenkin suhteen. 🙂 Mielenkiintoinen aihe!

  0
  1. Heippa Taru! Juurikin niin, tottakai on hyvä miettiä hieman sitä mistä ja miten kirjoittaa, mutta lähtökohtaisesti haluan uskoa, että tämä on enemminkin tapa erottua kuin että olisi suuresti haittaa työnantajan silmissä. 🙂 Kiva kuulla, että aihe kiinnostaa.

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *