Hilla pääsi parhaalle paikalle

*Yhteistyössä Flora of Finland

Lakka, suomuurain, muurain, valokki, hilla. Kaikki nuo ovat nimityksiä suolla ja kosteikoilla viihtyvälle kasville, Lapin tuntureiden kullalle, tumman oranssille ja arvokkaalle marjalle nimeltä hilla.

Minun koko nimeni on Hilla Kukka. En ole sitä koskaan täällä blogissa kertonutkaan. Nyt tiedätte senkin. Saanen kertoa pienen tarinan nimeni taustalla?

Vanhempani olivat nuoruudessaan, ja toki edelleenkin, Lapin luonnon rakastajia. He viihtyivät tunturimökillämme, tekivät pitkiä päivien vaelluksia Lapissa ja menivät kihloihinkin erään tunturin päällä näkötornissa. He olivat kantaneet koko vaelluksen ajan repussaan Omar-karkkipussia, jonka avasivat sitten näkötornin huipulla pujotettuaan kihlasormukset sormiinsa. Omareista on tullut meidän perheessä makeisia, joita edelleenkin syödään äitini ja isäni kihlajais- sekä hääpäivinä. Ja iskä kertoo samalla joka kerta tämän tarinan uudelleen. Ja sen, miten hyviltä makeiset maistuivatkaan pussiruokien, kaurapuuron ja tunturipurosta juodun veden jälkeen. Maku oli ihanan ällömakea kuten tämä tarinakin. Vanhempani ovat aina viihtyneet luonnossa ja Lappi ollut lähellä sydäntä.

Arvaatteko nyt, miksi minun nimi on Hilla Kukka? Rakkaudesta lajiin tai paikkaan, kuten sanotaan. Vanhempani olivat päättäneet nimetä tyttärensä Hilla Kukaksi, jos tytön joskus saisivat. Saivat, ja tässä minä nyt olen.

Nimeni ei siis ole sattumaa, vaan pala vanhempieni intohimoa. Luontoon liittyvä nimi, jonka vanhempani halusivat osaksi elämäänsä.

Rakkaus Suomen luontoon ja luonnossa liikkumiseen sekä luonnon arvostamiseen ovat varmasti peruja vanhemmiltani. Myös suunnistus harrastuksenani liittyy osaltaan samaan asiaan. Kun ystäväni Laura, toinen Flora of Finlandin perustajista, kysyi halukkuutaani yhteistyhön ei minun kauaa tarvinnut miettiä. Jaan heidän kanssaan saman ajatuksen Suomen luonnon arvokkuudesta ja ainutlaatuisuudesta.

Flora of Finlandin tavoitteena on tuoda Suomen luonto muotoilun ja taiteen kautta lähemmäs ihmisiä ympäri maailmaa. Mielestäni hieno ja arvokas päämäärä. Kuten viime postauksessani kerroin kuunnelleeni hiljaisuutta tunturissa ja katselleeni naavaisia tunturikuusia, on se jotain mikä on harmillisen kaukana tavallisista päivistäni. Lähimmäksi samaa fiilistä lähellä kotiamme pääsen Nuuksion korvessa.

Bogini kautta haluan tuoda luonnon lähemmäs ihmisiä, rohkaista ihmisiä liikkumaan metsässä. Luonto on mahtava paikka kerätä energiaa ja henkisiä voimavaroja. Suomen luonto on ainutlaatuisen puhdas ja moninainen. Vaihteleva Hangosta Nuorgamiin. Sisältää neljä mahtavaa vuodenaikaa. Talven kylmyyden, revontulet ja kaamoksen. Kesän vihreyden, valon ja yöttömän yön. Kainuun korvet, Varsinais-Suomen saaristot ja Pohjanmaan laakeat pellot.

Tämän kuvissa näkyvän lakkataulun kautta luonto on nyt osa kotiamme. Kuvan muodossa makuuhuoneemme seinällä. Sain tämän hillataulun Flora of Finlandilta. Taulu on minulle pala luontoa ja Lapin lumoa kotonamme. Sitä fiilistä, jonka saan metsässä suunnistaessa, keväthangilla hiihtäessä tai pohjoisen hillasoilla.

Flora of Finland on uudenlainen, nykyajan kasvio. Kuvat muistuttavat minua jollain tavoin niistä kasvitauluista, joita vielä 90-luvulla roikkui alakouluni seinillä. Piirretyt kasvitaulut on päivitetty tähän päivään.

Juttelin Flora of Finlandin perustajien, yrittäjäkaksikon Lauran ja Anna-Marin, kanssa idean toteuttamisesta ja kuvien ottamisesta. He kertoivat, että jokainen kasvi kuvataan Suomen luonnossa muutama minuutti keräämisen jälkeen. Aikaa kuhnailuun ei ole, jotta kasvi pysyy hehkussaan. Tämä vaatii liikkuvan studion kantamista luontoon, rämeikköön, lampien rannoille, pelloille ja soille. Sinne missä kasvit ovat.

Kaikille Flora of Finland -tuotteille on myönnetty Avainlippu- ja Design from Finland -merkit.

Olen jo keksinyt monta tapaa, miten voisin sisustuksessamme käyttää näitä uniikkeja tauluja. Kylpyhuoneemme seinälle sopisi vaikkapa muutama heinäkasvi, pienemmän kokoisina kuin tämä hillataulu. Näitä hillakuvia on painettu vain rajallinen erä, 100 kappaletta. Voit siis olla varma, ettei tulevaisuudessakaan näitä kuvia löydy aivan joka kodin seinältä. Luonto on ainutlaatuinen, niin myös nämä kuvat.

Olemme juuri matkalla kotiin viikon kestäneeltä pohjoisen reissulta. Vietimme viikon isyysloman keväthangilla, nyt on hyvä palata kotiin Helsinkiin. Eniten odotan unia omassa sängyssä. Onneksi kotona odottaa pala luontoa seinällä. Muistuttamassa minua näistä hienoista hetkistä, joita on tämänkin reissun aikana kerätty lisää kokemuspankkiimme. Koko perheen voimin.

-Hilla Kukka eli Rubus Chamaemorus

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

Flora of Finland 

0

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *